„JAV užsienio investicijų komitetas (CFIUS) suteikė „ByteDance“ [patronuojančiajai bendrovei] dar vieną savaitę po 2020 metų lapkričio 27 dienos – iki 2020 metų gruodžio 4 dienos – laiko peržiūrėti pataisytą pasiūlymą, kuris neseniai buvo pateiktas Komiteto svarstymui“, – pažymėjo Iždo departamento atstovas spaudai.

Prezidento Donaldo Trumpo administracija išreiškė susirūpinimą dėl programos keliamos grėsmės nacionaliniam saugumui, tvirtindama, kad ji gali būti naudojama šnipinėjimui Kinijos naudai, ir pagrasino uždrausti programos naudijimą Jungtinėse Valstijose.

Draudimas buvo užginčytas teismuose, įskaitant ieškinį teisme Vašingtone ir atskirą programos kūrėjų ieškinį Pensilvanijos teisme, kuris spalio 30 dieną sustabdė draudimą. JAV vyriausybė yra apskundusi šią nutartį.

D. Trumpas, šį mėnesį pralaimėjęs prezidento rinkimuose, tvirtino, kad „TikTok“, turinti apie 100 mln. vartotojų Jungtinėse Valstijose, gali būti naudojama rinkti duomenis apie amerikiečius.

Baltieji rūmai pareiškė, jog vienintelė galimybė išlaikyti „TikTok“ veikimą šalyje yra ją parduoti amerikiečių įmonei, kontroliuojamai amerikiečių investuotojų.

Visgi bet kuriam variantui greičiausiai reikės gauti Pekino patvirtinimą, kuris yra nelinkęs atsisakyti populiariosios socialinės žiniasklaidos platformos kontrolės.

Kinijos prekybos ministerija rugpjūtį paskelbė naujas taisykles, pagal kurias „civilių naudojamos programos“ buvo įtrauktos į „riboto eksporto“ technologijų sąrašą, todėl „ByteDance“ gali būti sunkiau parduoti „TikTok“.

Kiek anksčiau šiais metais pradėta kalbėti apie sandorį, pagal kurį Silicio slėnio milžinė „Oracle“ taptų naujai sukurtos įmonės „TikTok Global“ duomenų partnere, o mažmeninės prekybos milžinė „Walmart“ prisijungtų kaip komercinė partnerė.

Visgi nors D. Trumpas pranešė apie savo pritarimą planui, jis dar nėra baigtas, o perspektyvos išlieka neapibrėžtos.

Pastaruoju metu didėja įtampa Vašingtono ir Pekino santykiuose dėl prekybos ir nacionalinio saugumo.