Iki šios dienos turbūt niekas iki galo gerai nesupranta, kodėl duomenų karas tarp „Facebook“ ir „Apple“ vis dar vyksta. „Apple“ teigia, kad nori apsaugoti savo vartotojų duomenis, jų laisvę rinktis kokiais duomenimis dalintis, o kokiais ne. „Facebook“ šiuo atveju kaltina „Apple“ žlugdant mažuosius verslus ir ribojant jų galimybes pasiekti savo tikslinę auditoriją reklama.

Kokios naujovės laukia reklamos specialistų?

Reklamos modelis.

Pirmiausia, keičiasi Attribution modelis ir įsigalioja vienos dienos paspaudimų modelis (angl. 1-day click-through opt-out data), o 7 dienų paspaudimo (angl. 7-day click-through) ir 1 dienos peržiūros priskyrimo (angl. 1-day view-through) nustatymuose nebebus galima rasti naujų „iOS 14.5“ įvykių (angl. events).

Iki šiol attribution modelis daugelyje „Facebook“ kampanijų buvo automatiškai taikantis 28 dienų langą ir skaičiuojamas pagal tai, kada vartotojas pamatė reklamą (angl. impressions), o ne tada, kai konvertavo (angl. conversion). Nuo šiol tai keičiasi į 7 dienų paspaudimo langą, o tai reiškia, kad rinkti konversijas bus sunkiau, nes laikotarpis susitraukia keturis kartus, kas, tikėtina, gali sumažinti, kai kurių reklamų rezultatus. Tačiau verta atkreipti dėmesį ir į tai, kad 28 dienų langas galbūt ir niekuomet nebuvo toks geras reklamos matavimo modelis. Reikia suprasti, kad konversijų sumažės, tačiau pardavimai dėl to nesustos. Tiesiog sumažės laiko vienetas, kurio eigoje matuosime rodiklius, o tai padės mums rasti problemines vietas, kurių anksčiau ilguoju laikotarpiu tiesiog nepastebėdavome.

Konversijos.

Kitas itin svarbus pokytis yra pačiuose duomenyse. Kadangi iOS14.5 neleis rinkti asmeninių duomenų, jų nebus galima matyti ir reklamos bei konversijų padalijime. Tikėtina, kad nebegalėsime diferencijuoti reklamos duomenų pagal amžių, lytį ir pomėgius. Iki šiol konversijų lygmeniu dirbantys reklamos specialistai galėjo pasirinkti iš bene 20 skirtingų konversijų matavimo vienetų, tokių kaip – Peržiūrėti puslapį (angl. Page View), Įsidėti į krepšelį (angl. Add to Cart), Inicijuoti pirkimą (angl. Initiate Checkout), Pirkti (angl. Purchase) ir t.t. Tačiau po pasikeitimų būsime limituoti turėti tik 8.

Bendri nustatymai.

Šiuo metu „Facebook“ skelbia, jog įsigaliojus pakeitimams yra planuojama diegti naujus matavimo ir duomenų rinkimo protokolus. Pirmiausia, sulauksime pasikeitimų App Installs kampanijose, kadangi būtent programėlės ir jų duomenys bus paveikti pirmiausia. Tuomet jau minėtas Attribution modelio pasikeitimas darys didelę įtaką ruošiant ataskaitas ir tam, kaip interpretuosime gautus duomenis. Galiausiai, keičiantis konversijų modeliui, sulauksime pasikeitimų būtent kaip matuosime ir interpretuosime internetinėse svetainėse surenkamus duomenis (angl. events). Tikėtina, jog ne visi pasikeitimai įsigalios iš karto, vieni pasirodys tikrai greičiau nei kiti, o kai kurie liks neįgyvendinti.

Pagrindinis dalykas, į ką būtų verta atkreipti dėmesį ateinančias kelias savaites, yra duomenų svyravimai, kurie nebūtinai gali reikšti, jog jūsų reklama taps neefektyvi, tačiau tai gali būti ženklas, jog pamažu įsigalioja duomenų rinkimo ir matavimo naujovės.

Kaip pasiruošti pasikeitimams?

Reklamos specialisto akimis, „Facebook“ yra gana dažnai kintantis įrankis, kuris nuolat yra tobulinamas, o su kiekvienu pasikeitimu vis girdime, jog naujovės yra nepatogios, iki kol prie jų priprantama. Tačiau, kad šis procesas būtų patogesnis, yra keli dalykai, ką galite padaryti jau šiandien.

1. Susipažinkite su naujovėmis ir sekite naujienas. Visi šie pasikeitimai įvyks palaipsniui, tad tam, kad nebūtumėte užklupti netikėtai – domėkitės, kas vyksta šiandien ir kas laukia rytoj.

2. Užtikrinkite savo, savo klientų ir partnerių duomenų ir vartotojų elgsenos stebėjimą ten, kur galite. T.y. peržiūrėkite savo svetainės nustatymus, „Facebook Pixel“ kodus ir panašiai.

3. Pasinaudokite proga dar kartą peržiūrėti Pixel Events, apgalvokite, kas iš tiesų jums yra svarbiausia ir kokie duomenys yra aktualiausi.

4. Supraskite, kad duomenys pasikeis, tačiau tai nebūtinai bus blogai. Išbandykite platesnes auditorijas, galbūt tai pats metas išbandyti kažką naujo ir praplėsti savo klientų ratą.

5. Pagalvokite apie kitus duomenų šaltinius, kuriuos galite panaudoti „Facebook“ reklamoje – „Google Analytics“, „Shopify“ statistika ir kt.

6. Išbandykite naujus kanalus reklamai – galbūt tai email marketing ar influencerių kampanija.

7. Orientuokitės į turinį – bandydami naujas auditorijas ir naujus kanalus, išbandykite naujus kūrybinius sprendimus. Investuokite į gerą kūrybininką ar dizainerį bei apsvarstykite galimybę dirbti su agentūra. Geras turinys yra didelė dalis reklamos sėkmės.

Pabaigai, žinokite tai, kad tas žmogus, kuris rinksis nesidalinti duomenimis, turbūt ir nebus tas žmogus, kurį jūs norėjote pasiekti iš pat pradžių. Vartotojas, kuris yra linkęs įsigyti produktus ar paslaugas dėl „Facebook“ reklamos, tikrai rinksis pasilikti reklamos sistemoje, nes jam bus aktualu matyti vartotojui pritaikytas ir parinktas reklamas. Nepamirškite, kad jeigu ir jūs pasirinksite nesidalinti duomenimis, dėl to reklamos mažiau nematysite, tiesiog nuo šiol matysite ją nepritaikytą jums. O ir galiausiai lieka vienas vienintelis klausimas - ar iš tiesų šie pasikeitimai darys didelę įtaką reklamai „Facebook“, ar tai tiesiog dar vienas atnaujinimas, prie kurio tiesiog priprasime.