Šių įvykių metu kai kurie mitinguotojai varžė žiniasklaidos laisvę, o policijos ir viešojo saugumo pareigūnams nepavyko užtikrinti žurnalistų saugumo, nes, akivaizdu, kad trūko pasirengimo tokioms situacijoms. Būtent todėl IŽA kreipiasi į policijos, viešojo saugumo ir kitų institucijų atsakingus pareigūnus, kviesdama tartis ir, esant panašioms situacijoms, bendromis jėgomis numatyti scenarijus, kurie leistų išvengti smurto prieš žiniasklaidą, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

„Visuomet esame pasirengę bendradarbiauti su atsakingomis institucijomis ir pareigūnais, nes mūsų tikslas bendras – atlikti gerai savo darbą. Siekiant užtikrinti, kad ateityje nebūtų varžoma žiniasklaidos teisė ir laisvė nevaržomai rinkti informaciją, siūlome prieš mitingus ar protesto akcijas, aptarti galimus bendrus veiksmus. Pavyzdžiui, numatyti vietas, iš kurių būtų saugiausia dirbti žiniasklaidai, prie kurių būtų pareigūnai – apie jas būtų galima paskelbti redakcijoms“, – sako A. Marcinkus.

IŽA supranta tai, kad neįmanoma užtikrinti saugumo absoliučiai visiems žurnalistams ir kad pareigūnai daro viską, ką gali. Visgi tokiais atvejais bent jau akredituoti žurnalistai turėtų būti tikri, kad teritorijos viduje, pavyzdžiui, Seime, jų niekas nestumdys ir prieš juos nesmurtaus.

Arno Marcinkaus teigimu, susitelkę ir gerai pasiruošę iš anksto galime užtikrinti, kad naujienų portalams, televizijoms, radijo stotims ir kitoms žiniasklaidos priemonėms atstovaujantiems žurnalistams būtų galima saugiai dirbti viešųjų mitingų ir protesto akcijų metu.

„Esame laisvi ir gyvename laisvoje šalyje. Turime branginti laisvę ir gerbti vieni kitus, o savo nuomonę reikšti nežeminant ir nesmurtaujant. Tai, kas vyko vakar, kelia didžiulį susirūpinimą dėl žodžio laisvės. Dalis žurnalistų, patyrę fizinį ir psichologinį smurtą, negalėjo operatyviai pateikti informacijos visuomenei apie naujausius įvykius. Kai kurie mitingo ir riaušių dalyviai nuolat trukdė juos įžeidinėdami, stumdydami, varydami šalin, dengdami jų kameras, koneveikdavo necenzūriniais žodžiais“, – sako A. Marcinkus.

Naujienų portalo 15min.lt l. e. direktoriaus Donato Večerskio teigimu, riaušėmis prie Seimo virtęs taikus protestas rodo, kad bandoma sistemiškai ir organizuotai išstumti iš renginių objektyviai nušviečiančius žiniasklaidos atstovus.

„Tai kartojasi jau ne pirmą kartą – kai kuriuose šią vasarą vykusiuose mitinguose buvo elgiamasi taip pat. Vienareikšmiškai – toks elgesys ne tik prieštarauja įstatymams, riboja žiniasklaidos darbą ir visuomenės teisę sužinoti, bet ir kelia tiesioginę grėsmę mūsų darbuotojams. Negalime taikstytis su tokiu elgesiu. Žurnalistų darbo ir žiniasklaidos laisvės užtikrinimas yra vienas iš demokratijos ramsčių, todėl imsimės teisinių priemonių prieš asmenis, kurie smurtavo, kad ši tendencija ateityje nepasikartotų“, – sako D. Večerskis.