J. Videikaitė pasakoja, kad šiuo metu nemažai kalbama apie interaktyvios reklamos formos (angl. rich media) „mirtį“. Tiesa, yra ir tokių, kurie įsitikinę, kad toks reklamos pateikimas turi daug privalumų. Specialistė aiškina, kodėl žmonių nuomonės šiuo klausimu išsiskiria.

„Interneto reklamos tiekėjams įvedus daugiau apribojimų neišvengiamai prasidėjo kalbos apie rich media formatų „mirtį“, bet, manyčiau, mums reikėtų skirti rich media sprendimus nuo įkyrių automatinio skydelių pasileidimo. Atsiradę ribojimai yra tik į naudą vartotojui, sumažėjus reklaminio triukšmo, kūrybiškai rich media sprendimus išnaudojantys prekės ženklai dar labiau patrauks dėmesį, nes vartotojai bus mažiau suerzinti agresyvių, ant turinio lipančių formatų“, – kalba ji.

Anot J. Videikaitės, juokaujama, kad šiuo atveju galioja tas pats banalus posakis apie fizines knygas, kurias turėjo numarinti atsiradusios skaityklės, arba radiją ir televiziją, kai daug kas kalbėjo, kad dėl interneto šie kanalai taip pat pamažu „išmirs“.

„Taip ir su rich media reklamos pateikimu – jis ne „miršta“, o keičiasi jo naudojimo pobūdis, keičiasi idėjos, kuriomis ta reklamos forma yra įgyvendinama, taip pat keičiasi ir požiūris į vartotoją, kuriam stengiamasi ne įbrukti reklamą, o pateikti ją su idėja bei kūrybišku įgyvendinimu“, – komentuoja „Inspired UM“ skaitmeninės komunikacijos skyriaus vadovė.

Kalbėdama apie interaktyvios reklamos formas J. Videikaitė pateikia prekybos centro „Maxima“ pavasario kampanijos pavyzdį: „Turint gerą TVC klipą buvo ieškoma nestandartinių sprendimų internete ir taip atsirado sinchronizuotas video kampas – net ne rich media, standartinis formatas, bet maksimaliai kūrybiškai ir techniškai išpildytas. Didžiuojuosi „Inspired UM“ komanda, kuri sugebėjo maksimaliai pastiprinti kliento kampanijos žinutę.“

Privalumus sufleruoja pavadinimas

Tiesa, interaktyvios reklamos formos turi ne tik privalumų, kuriuos sufleruoja angliškas pavadinimas, bet ir tam tikrų trūkumų – dažniausiai erzina vartotoją.

„Tos vadinamosios agresyvesnės rich media reklamos didžiausias trūkumas – turinio uždengimas bei trukdymas vartotojui, todėl stengiamasi tokia reklama neerzinti ir naudoti tokius dalykus kaip automatinis išsijungimas po tam tikro laiko bei išjungimo mygtukas. Be abejo, gamybos laikas ir aukštesnė kaina bei brangesnės transliacijos irgi dažnai laikoma trūkumais.

Privalumus kaip ir suponuoja jos pavadinimas. Galimybė pateikti įvairesnį ir turtingesnį turinį – ar tai būtų vaizdo įrašai, tinklalaidės, interaktyvios produkto demonstracijos ar tiesiog žaidimai. Tai interaktyvi reklama, kuri užima didesnį ekrano plotą, atkreipia vartotojo dėmesį ir esant poreikiui leidžia gauti vartotojo grįžtamąjį ryšį bei tiksliai išmatuoti įsitraukimą“, – vardija J. Videikaitė.

Kaip teigia žiniasklaidos planavimo ir komunikacijos agentūros „Inspired UM“ skaitmeninės komunikacijos skyriaus vadovė J. Videikaitė, interaktyvios reklamos galimybės koreliuoja su fantazija ir biudžetu, o kūrybiškai ir apgalvotai paruoštas rich media sprendimas perteikia vartotojui prekės ženklo emociją ar suteikia galimybę betarpiškiau susipažinti su produktu ar paslauga.

„Viena iš pagrindinių galimybių – interaktyvumas, kai patį reklaminį skydelį galima padaryti šiek tiek dinamišku, o jame reklamos turinį pateikti įvairiausia forma, pradedant video, audio turiniu ir baigiant žaidimais“, – sako ji.

Daug galimybių, bet vis tiek nepatogu

Nors rich media turi nemažai privalumų, taip pat suteikia įvairių galimybių, bet vis tiek kalbama, kad ji nepatogi ar miršta. J. Videikaitė įsitikinusi, kad viena iš priežasčių jau aptarta – brangesni gamybos ir transliacijos kaštai bei ilgesnis kūrybinis/gamybinis procesas. Pastarieji dažnai nepriimtini dinamiškoje ir greitai kintančioje internetinėje erdvėje.

„Sudėtingus reklaminius sprendimus nėra taip paprasta pakoreguoti, todėl į rinką pradeda ateiti tokie reklaminiai skydeliai, kurie automatiškai keičia savo spalvinius ar tekstinius komponentus, priklausomai nuo reklamos efektyvumo. Todėl, kaip jau ir minėjau prieš tai, tokia reklama ne „miršta“, o keičia savo panaudojimo pobūdį ir dažniausiai naudojama ne įprastai rutininei reklamai, o reklamai, kuri būna su kūrybiškai įgyvendintu turiniu“, – aptaria ji.

Vis mažiau prekės ženklų pasirenka šį formatą dėl kanalų ribojamų kiekio ir dažnio. Be to, rinkoje, anot J. Videikaitės, interaktyvios reklamos formų sprendimai per ilgai buvo siejami su dideliais, agresyviai iššokančiais formatais: „Visgi rich media yra turinys. Jei jis bus įdomus, visada bus jį spaudžiančių bei žiūrinčių.“

Reklaminių skydelių efektai ne tik transformuoja jų pačių formas ar keičia išmatavimus, bet gali pasiūlyti ir kur kas daugiau įmantrybių.

„Geba iššaukti specialias funkcijas, kurios užtamsina visą svetainės turinį aplink reklaminį skydelį ar net pastumia visą svetainę žemyn ir pats išsiskleidžia. Mes su kolegomis manome, kad efektas per se nelabai įdomu, svarbu, kaip jis panaudotas žinutei perteikti ar turiniui papildyti. Prekės ženklams reikia vartotojų dėmesio, tad jie siekia būti įdomūs ir išsiskirti, kad sugebėtų ne tik patraukti, bet ir kažkiek išlaikyti tą dėmesį“, – dėsto J. Videikaitė.

Kai kurioms reklamos rich media tinka geriausiai

Pačių klientų reklaminių skydelių pasirinkimą pirmiausia lemia, žinoma, biudžetas, kurį gali skirti reklamos viešinimui bei gamybai.

„Ne paslaptis, kad dažnu atveju brangiai kainuoja ne tik rich media formatų gamyba, bet ir patys parodymai, kuriuos norima nupirkti. Mes visada su klientu diskutuojame, kokiai reklamos formai geriausiai būtų galima pritaikyti reklamos turinį ir aptariame kūrybines idėjas. Rich media formatai yra naudojami tada, kai norima reklamuoti produktus ar paslaugas, kurie tuo metu yra esminiai prekinio ženklo žinomumui ir formuoja jo įvaizdį“, – pasakoja ji.

„Inspired UM“ agentūra kūrė prekybos centro „Maxima“ pavasarinę kampaniją „Susitikime kieme“.

„Idėja buvo itin dėkinga netradicinių sprendimų paieškai internete: įkvepiantis video, klientams puikiai pažįstamas garso takelis. Norėjosi, kad pozityvi emocija vienodai stipriai sklistų visuose media kanaluose. Iki šiol sinchronizuotas video kampas internete mūsų rinkoje buvo nematytas sprendimas“, – komentuoja „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Jos teigimu, būtent sinchronizuotas video kampas – labai įtaigus formatas, suteikęs visas galimybes perteikti norimą žinutę: „Ilgesnis laikas vartotojo ekrane yra vienas iš mūsų kampanijų internete tikslų, džiaugiamės, kai tai pavyksta įgyvendinti ne tik techniškai, bet ir kūrybiškai.“

Interaktyvios „Maxima“ pavasarinės kampanijos „Susitikime kieme“ pavyzdžiai: