Atrinkti idėjas – tik pirmas žingsnis

2017 m. rudenį Lietuvoje buvo pristatyta neeilinė iniciatyva, suvienijusi Lietuvos žiniasklaidą, politikus, verslą ir visuomenę. Visi norintys galėjo siūlyti savo idėjas Lietuvai, iš kurių, visuomenės ir ekspertų sprendimu, buvo atrinktos trys idėjos Lietuvai – įteisinti dvigubą pilietybę, pasiekti, kad mokytojo profesija iki 2025 metų taptų prestižine, padėti jaunoms šeimoms įsigyti būstus ir mažinti biurokratiją skaitmenizuojant valstybės paslaugas.

Šios atrinktos idėjos buvo paskelbtos 2018 m. vasario 1 d. vykusiame renginyje, kurio metu kas pristatė valstybės vadovai – prezidentė Dalia Grybauskaitė, ministras pirmininkas Saulius Skvernelis ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Žiniasklaidos priemonių vadovai pasirašė „Idėjos Lietuvai“ aktą ir pakvietė tai padaryti visus norinčius – šiuo metu jį yra pasirašę daugiau nei 14 tūkst. žmonių (norintys pasirašyti tai padaryti gali čia).

Tačiau idėjų atrinkimas buvo tik pirmas žingsnis: iniciatyvos organizatoriai įsipareigojo nuolat stebėti, kas yra daroma, kad šios idėjos būtų įgyvendintos, taip pat inicijuoti su tuo susijusias tolimesnes diskusijas visuomenėje ir tarp valdžios atstovų. Iniciatyvos „Idėja Lietuvai“ tinklapyje visi norintys gali pasidalinti mintimis, kaip atrinktos idėjos Lietuvai gali būti įgyvendinamos – šie pasiūlymai taps atspirtimi šių diskusijų metu, o geriausieji gali tapti realiai pritaikytais sprendimais.

Kviečia siųsti idėjas miestams

Šiais metais iniciatyva „Idėja Lietuvai“ pristato naujieną ir kviečia dalintis idėjomis Lietuvos miestams ir miesteliams. „Per nepilnus tris rudens mėnesius, kai rinkome idėjas Lietuvai, buvo pasiūlyta daugiau nei 1500 idėjų. Kai kurios jų buvo tikrai puikios, tačiau skirtos konkretiems miestams, tad kaip nacionalinės idėjos, svarbios visai Lietuvai, nebuvo atrinktos. Pagalvojome, kad šių idėjų pamiršti taip pat negalime: priešingai, norime pakviesti žmones pagalvoti, ko reikia jų gyvenamam ar tiesiog mylimam miestui, kad ten gyventi būtų geriau“, – sako iniciatyvos „Idėja Lietuvai“ projekto koordinatorius Ignas Rusilas.

„Kaip parodė pirmieji iniciatyvos metai, daug idėjų, net jei nebuvo atrinktos, vis tiek buvo įgyvendintos – tai savo jėgomis darė bendruomenės, paramą pasiūlę verslininkai ar tiesiog pavieniai žmonės. Kartais tik tiek ir reikia: vieni žmonės turi idėjų, kiti – galimybių jas paversti tikrove, o iniciatyva „Idėja Lietuvai“ siekia būti juos sujungiančia grandimi“, – pasakoja I. Rusilas.

Drąsių idėjų paieška

Dar viena naujiena – iniciatyvos „Idėja Lietuvai“ organizatoriai pradeda rinkti drąsias, reikšmingas, įkvepiančias, netgi drastiškas idėjas. „Nuo rugsėjo 7 d. kiekvienas yra kviečiamas galvoti dar plačiau, įvairiau ir drąsiau. Kiekvienas gali siūlyti idėjas, kurios neturi ribų ir įkvepia dar daugiau idėjų. Kalbame apie dar negirdėtus, reikšmingus ir ryžtingus pokyčius. Drąsi idėja nebūtinai turi būti įgyvendinama lengvai ar greitai. Drąsių idėjų Lietuvai tikslas – sugebėti mąstyti apie ateities scenarijus, kurie tobulintų Lietuvą visose srityse“, – sako I. Rusilas.

Iniciatyvos organizatoriai pabrėžia, kad tai jokiu būdu nereiškia atrinktų trijų idėjų padėjimo į šalį: jos lieka kaip svarbiausios Lietuvai ir turi būti įgyvendintos, tačiau tuo pačiu metu bus ieškoma naujų netikėtų ir drąsių idėjų.

Nesustojanti augti iniciatyva

„Pasikartosiu, bet per šiuos metus ne kartą įsitikinome, kad iniciatyva „Idėja Lietuvai“ virto neeiliniu reiškiniu. Susivieniję valstybės atstovai, žiniasklaidos priemonės, įvairių sričių ekspertai ir paprasti gyventojai siūlė savo idėjas, balsavo už jiems svarbiausias, diskutavo apie jas tiek viešuose renginiuose, tiek socialiniuose tinkluose ar tiesiog kasdieniuose pokalbiuose. Šio pirmojo etapo metu daug žmonių klausdavo, kas bus toliau, kaip tos idėjos bus įgyvendintos, tad labai džiaugiuosi, kad dabar būtent tai ir darome: žengiame dar toliau ir nuo žodžių pereiname prie darbų“, – sako DELFI direktorius Vytautas Benokraitis.

Įgyvendinant šią iniciatyvą ir toliau žada prisidėti pajėgas apjungusios žiniasklaidos priemonės – DELFI, LRT, „15min.lt“, Žinių radijas, LNK, „Info TV“, „Laisvės TV“, ELTA, „Savaitė“, Nacionalinė rajonų ir miesto laikraščių leidėjų asociacija.

„LRT grupės komanda tikrai daug prisidėjo prie to, kad Lietuvos žmonės įsitrauktų į idėjų Lietuvai generavimą, tą parodė ir tyrimai – daugiausiai žmonių apie „Idėja Lietuvai“ projektą sužinojo būtent iš LRT. Pirmasis „Idėjos Lietuvai“ etapas parodė, kas žmonėms labiausiai skauda, linkiu, kad antrasis parodytų, kur link mes turime eiti – Lietuvai reikia tikros vizijos“, – kalba LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.