Lietuva – IT švietimo lyderė regione

Idėją įkurti pasaulinio lygio programavimo koledžą Lietuvoje kartu su bendraminčiais pasiūlęs Tomas Moška sako, kad jų idėja išskirtinė tuo, kad jie jau dabar neapsiriboja tik idėjos lygiu – šiuo metu jau yra suburta komanda, paruoštas verslo planas, paruošti apskaičiavimai ir dirbama ties idėjos įgyvendinimu. „Mes įkūrėme ne pelno siekiančią organizaciją – „Turing Society“ – siekiančią stiprinti IT (informacinių technologijų – red. pastaba) švietimą Lietuvoje. Jau dabar viename iš savo skyrių „Turing School“ kaip partneriai dirbame su Harvardo universiteto CS50 programa, vedame pamokas moksleiviams pagal šio universiteto kursą apie kompiuterių mokslą, turime studentų organizacijas „Turing Students“ Vilniuje, Amsterdame ir Roterdame, suteikiame savo studentams darbo galimybes per IT programavimo įmonę „Turing Solutions“, ir šiuo metu siekiame kurti „Turing College“, franšizės pagrindu įrengtą, vienos geriausių pasaulio programavimo universitetų, „42 University“ skyrių Lietuvoje, kuris veiktų anglų kalba ir pritrauktų studentus iš viso regiono“, – pasakojo T. Moška.

T. Moška sako, kad alternatyvios priemonės nei tradicinės studijos universitetuose Lietuvai yra būtinos, jei norime išsiveržti į priekį kaip regiono lyderiai. „Visos šalys, taip pat ir Lietuva, stengiasi tobulinti savo esamas studijų programas, tačiau to nepakanka. Pavyzdžiui, šiomis dienomis labai išpopuliarėjusi kriptovaliutų tema, „blockchain“ technologijos. Mūsų žiniomis, Vilniaus universitetas planuoja su tuo susijusią programą, bet ją pradės nebent tik 2019 m. rudenį. Su „Turing College“ modeliu, kokį siūlome mes, galėtume šią programą paruošti per savaitę ar porą. Studijos veikia bendruomenės principu: nėra dėstytojų ar egzaminų, studentai savo darbą organizuojasi patys bei tikrina vieni kitų darbus, taip ruošdamiesi geriau prisitaikyti ateities darbo vietoms“, – sakė idėjos autorius.

Pats užsienyje studijas baigęs T. Moška prisiminė, kad iš Lietuvos išvyko dėl to, kad čia nerado tinkamų galimybių pasiruošti savo profesijai. Jo nuomone, jei Lietuvoje pasiūlytume galimybes tapti IT profesionalais, tai leistų tiek čia pasilikti gabiam mūsų jaunimui, tiek priviliotume užsienio talentus, o paskui juos ateitų ir verslas.

„Mes tikrai galime tapti regiono lyderiais. „Uber“ jau turi savo programavimo biurą Lietuvoje, visiškai realu, kad ateityje turėtume ir „Facebook“ ar „Google“. Tam tik reikia, kad čia turėtume stiprius IT profesionalus ir juos ruošiančias švietimo institucijas“, – įsitikinęs T. Moška.

T. Moška užtikrino, kad jis kartu su komanda neapsiribos savo idėjos pasiūlymu, o ir bendradarbiaus ją įgyvendinant. „Labai daug laiko praleidome skaitydami kitas idėjas ir daug iš jų yra tiesiog iškelia problemą, pavyzdžiui, „reikia, kad būtų sutvarkytas švietimas“. Mes siūlome realų sprendimą ir projektą. Būtinai toliau prisidėsime kuo galime jį plėtojant per „Idėja Lietuvai“ iniciatyvą. Ir net jei nesulauktume susidomėjimo čia, tęsime jį toliau savo jėgomis“, – teigė jis.

Populiariausia idėja – įteisinti kanapių naudojimą rekreacijai

Didžiausio palaikymo paspaudžiant „Verta įgyvendinti“ tarp visų pasiūlytų idėjų sulaukė pasiūlymas įteisinti kanapių naudojimą rekreacijai. Vienas iš jos autorių Povilas Tamošauskas sako neabejojantis, kad šią idėją įgyvendinti yra visiškai realu.

„Jeigu alkoholis, tabakas ir narkotiniai ir psichotropiniai vaistai gali būti tam tikra forma legalūs ir prieinami tam tikrus kriterijus atitinkantiems žmonėms, tai teoriškai nėra jokio pagrindo manyti, kad kanapių legalizavimas yra nerealus ar neįmanomas. Kad tai yra realu patvirtina ir įvairios užsienio šalių praktikos. Tačiau dėmesį norėčiau atkreipti į tai, kad klausimą turėtume spręsti ne „ar legalizuoti?“, o „kaip legalizuoti?“. Kadangi kiekvienos medžiagos naudojimo legalumas/teisėtumas skiriasi, tai yra apibrėžiama teisės aktuose, pats pirmas dalykas, kurį reikėtų padaryti – suburti specialistų komandą, kuri parašytų „Kanapių Kontrolės Įstatymo“ projektą. Šiame įstatyme turėtų būti aiškiai apibrėžiama, kam ir kokiomis vietos, laiko, būdo, tikslo, priežasties, sąlygos, kiekybės ir nuolaidos aplinkybėmis galima ar negalima naudoti kanapių. Tai reiškia, kad nauju įstatymu turime atskirti, koks kanapių naudojimas bus laikomas teisėtu ir koks kanapių naudojimas bus laikomas neteisėtu. Už neteisėtą kanapių naudojimą, kaip yra ir šiandien, ir toliau bus taikomos atsakomybės pagal Administracinį ar Baudžiamąjį kodeksą, o teisėtai kanapes naudojantiems asmenims atsakomybės taikomos nebus“, – siūlė jis.

„Parengus įstatymo projektą, reikės jį įgalioti. Tai padaryti aš siūlau ne eiliniu svarstymu Seime, o per pilietinę iniciatyvą, t.y. – piliečių įstatymų leidybą arba referendumą. Eilinis svarstymas Seime, manau, nėra tinkamas būdas, nes prieš žengiant tokį žingsnį (įteisinimą) visuomenė privalo būti profesionaliai informuota apie įstatymo paskirtį, jo ypatybes ir su įstatymu susijusias teisines atsakomybes, kad Lietuvos žmonės aiškiai įsisąmonintų, kokios su kanapėmis susijusios veiklos bus įteisinamos ir kokių veiklų prevencija ir toliau bus vykdoma. Dar prieš įstatymui įsigaliojant yra privalu sukurti žmonių darbo grupę, kuri būtų atsakinga už teisėto kanapių naudojimo stebėjimą, kontrolę ir kontrolinių priemonių taikymą. Užsienio šalyse paprastai steigiami atskiri kontrolės organai, kurie vadinasi „Kanapių Kontrolės Biuras/Tarnyba/Skyrius/Padalinys“ ar panašiai. Lietuvoje šias pareigas, manau, būtų galima drąsiai patikėti jau esančiam Narkotikų, Tabako ir Alkoholio Kontrolės Departamentui.

Pervadinti į „Narkotikų, Tabako, Alkoholio ir Kanapių Kontrolės Departamentas“ nėra būtina, tačiau atskiro skyriaus/padalinio įkūrimas yra reikalingas. Jis išduotų nustatytus kriterijus atitinkantiems asmenims licencijas verstis teisėta kanapių gamyba, perdirbimu ir prekyba bei prižiūrėtų, kad licencijų turėtojai nepažeidinėtų Kanapių Kontrolės Įstatymo nuostatų, o nustatę pažeidimus imtųsi nustatytų teisinio poveikio priemonių. Taigi trumpai tariant, viskas, ko reikia kanapių įteisinimui, tai yra Kanapių Kontrolės Įstatymas, visuomenės supažindinimas su pastaruoju ir kontroliuojančio organo įkūrimas, o toliau viskas klostysis taip kaip bus nurodoma įstatyme“, – galimą idėjos įgyvendinimo mechanizmą pateikė jos autorius.

P. Tamošauskas teigė manantis, kad išskirtinio dėmesio ši idėja susilaukė tikrai ne dėl pokšto įspūdžio, o dėl svarbos dideliam skaičiui žmonių. „Remiantis prieinamais statistikos duomenimis, Lietuvoje kanapių bandęs yra kas dešimtas pilietis (15-64m.), kas trečias studentas ir kas ketvirtas nepilnametis. Beje, kanapių įteisinimas liečia ne tik kanapes naudojančius asmenis, bet ir jų artimuosius, mokytojus, darbdavius, tam tikrų profesinių krypčių specialistus. Manau, kad patobulinus techninius šios idėjos viešinimo aspektus, šios idėjos palaikymui būtų galima surinkti net per milijoną palaikymo balsų, kadangi, kad palaikyti kanapių įteisinimą, nėra privaloma būti kanapių naudotoju, tam, manau, užtenka ir elementaraus išprusimo bei orientacijos šalies socialinėje, teisinėje ir ekonominėje aplinkose“, – kalbėjo jis, pridurdamas, kad būtinai ir pats dalyvaus konferencijoje „Idėja Lietuvai“ ir pasidalins savo mintimis.

Idėjų autorius kviečia bendradarbiauti toliau

Konferencijos „Idėja Lietuvai“ organizatoriai žada, kad daugiausia palaikymo sulaukusių idėjų autoriai bus įtraukti ir į jų įgyvendinimo procesą. Jie bus pakviesti ne tik dalyvauti konferencijoje kaip stebėtojai, bet ir kaip dalyviai čia vyksiančiose idėjų dirbtuvėse, kuriose bus ieškoma idėjų įgyvendinimo sprendimų.

„Idėjų konferencijos pamatinis principas – visuomeniškumas. Siekiame, kad šis renginys, kaip svarbus iniciatyvos „Idėja Lietuvai“ etapas būtų prasmingas tiek idėjų autoriams, tiek kitiems dalyviams“. Konferencijoje ne tik išgirsime pranešėjų iš Izraelio, JAV, Suomijos, Airijos, Estijos ir Danijos pristatomas šių šalių įgyvendintų idėjų istorijas, išskirtinius lietuvių pranešimus, bet ir diskutuosime apie tolimesnį paskelbtų idėjų Lietuvai įgyvendinimą. Labai tikimės, kad idėjų autoriai bus vieni aktyviausių diskusijų dalyvių, išsakantys savo siūlomus sprendimo kelius.“, – sakė DELFI rinkodaros vadovė, konferencijos organizatorė Kristina Valaitytė.

Norintys registruotis į konferenciją „Idėja Lietuvai“ gali tai padaryti čia.