Andrius Iškauskas, advokatų bendrijos „WINT law firm“ partneris, LNK žinioms komentavo, kad „Facebook“ Europoje tikrai labai stipriai gauna į kaulus – socialinis tinklas yra gavęs baudų ir Vokietijoje, ir Airijoje, ir Portugalijoje.

„Facebook“ įkūrėjui Markui Zuckerbergui ne pirmą kartą tenka aiškintis, kaip „Facebook“ naudoja vartotojų duomenis, tačiau šįkart jis tikina, kad galimybė apdoroti juos skirtingose šalyse yra labai svarbi, nes norima rodyti asmeninę reklamą. LNK primena, kad ginčai tarp Europos ir technologijų gigantų prasidėjo tada, kai Europos Sąjungos Teisingumo teismas nutarė, kad vartotojų duomenys JAV yra saugomi mažiau nei Europoje.

„Dėl to ir sužlugo visas tas teisėtas duomenų perdavimas į JAV“, – aiškino A. Iškauskas.

Visgi, kai kurie IT ekspertai mano, kad tokie grasinimai lyg iš piršto laužti. Marius Pareščius atkreipė dėmesį, kad atjungus Europą šie socialiniai tinklai netektų nemažos dalies savo vartotojų, apie 30-40 proc.

Tačiau skaitmeninių technologijų bendroves vienijančios asociacijos atstovai įsitikinę, tokie pareiškimai – ne tik provokacija.

„Kad atsitokėtų tie žmonės, kurie vis dar gyvena 18-19 amžiuje bažnytinės metrikos knygų laikais. Nes ką reiškia, kad europiečių duomenys negali pereiti į Ameriką? Tai reiškia, kad Mindaugas Ubartas turi išnykti savo draugams, kurie gyvena JAV“, – pastebėjo „Infobalt“ vadovas M. Ubartas.

Jis neatmeta galimybės, kad tokie grasinimai gali virsti realybe ir ragina Briuselio biurokratus pradėti dirbti protingai: esą saugumui grėsmės nėra, o nesusitarus pasekmės gali būti skaudžios, tarp kurių – didžiuliai nuostoliai verslui.

„Jie užkerta bet kokiam lietuvių smulkiam verslininkui galimybę reklamuoti savo prekes tiems vartotojams, kuriems norima“, – sakė jis.

Dėl tokio galimo scenarijaus sunerimo ir influenceriai. Agentūros „Influenceriai.lt“ vadovė Laura Aleksandravičė teigia, kad prekių ženklai vis daugiau lėšų reklamai išleidžia per influencerius, o dėl to dažnam jų tai tapo pagrindiniu pragyvenimo šaltiniu.

Pasak jos, praradimai galėtų būti ir dešimtys tūkstančių eurų per mėnesį: „Čia kalbant jau apie didžiausius, top 10. Kalbant apie smulkesnius, tai galėtų būti apie kelis tūkstančius ar iki tūkstančio eurų“.

Keliasdešimt tūkstančių sekėjų „Instagram“ turintis Edvinas Krupinskas pasakojo, kad nors žinia jį nustebino, jam nesvarbu, ar duomenys keliauja į Europoje, ar Amerikoje esančius serverius.

Jis teigė, kad nors iš vieno įrašo socialiniame tinkle uždirba ir po pusę tūkstančio eurų, bet nesibaimina, kad praradęs socialinį tinklą neišgyvens: „Nenumirsiu be „Instagram“, „Facebook“ ar „Whatsapp“. Jei reikės, eisiu dirbti ir į parduotuvės kasą, sniegą kasiu – kokios galimybės bus, tokias išnaudosiu“.

Praėjusią savaitę „Facebook“ pirmą kartą istorijoje fiksavo mažėjantį aktyvių naudotojų skaičių. Ši žinia skaudžiai kirto technologijų milžinės „Meta“ akcijoms – ji smuko ketvirtadaliu, o tai yra daugiau nei 230 mlrd eurų, arba 16 šių metų Lietuvos biudžetų.

Galutinį sprendimą, ar išjungti „Facebook“ ir „Instagram“ Europoje „Meta“ žada priimti per metus.

Čia galite pažiūrėti LNK video: