Informacija, raginanti žmones neskiepyti savo vaikų, sparčiai plintanti „Facebook“ puslapiuose, ypač uždarose grupėse, galėjo prisidėti prie tymų protrūkio. Kompanijos dėmesys į tymų krizę buvo atkreiptas ketvirtadienį, kai Atstovų rūmų narys Adamas Schiffas nusiuntė laišką „Facebook“ generaliniam direktoriui Markui Zuckerbergui ir „Google“ vadovui Sundarui Pichai, prašydamas spręsti šią problemą.

Atsakydamas į laišką „Facebook“ patvirtino „ieškantis papildomų priemonių, kurios padėtų efektyviai kovoti su problema“. Priemonės galėtų apimti „tokio tipo turinio mažinimą arba pašalinimą iš rekomendacijų, įskaitant rekomenduojamas grupes („Groups You Should Join“), ir panaikinti jį paieškos rezultatuose, tuo pačiu užtikrinant, kad vartotojams būtų prieinama geresnės kokybės ir patikimesnė informacija.“

„Google“, kuris į komentarą dėl A. Schiffo laiško atsakė ne iš karto, jau ėmėsi panašių priemonių. Praėjusį mėnesį „Google“ priklausantis „YouTube“ pristatė pokytį vaizdo įrašų rekomendavimo algoritme – automatizuotoje sistemoje, kuri buvo kritikuojama dėl klaidingos informacijos platinimo.

„YouTube“ teigė, kad iš savo rekomendacijų sistemos pradės šalinti vaizdo įrašus su „abejotinu turiniu“, kuris „dezinformuoja vartotojus kenksmingais būdais“. Kompanija pateikė tik tris pavyzdžius. Vienas iš jų – vaizdo įrašai, skatinantys „apgavikišką stebuklingą vaistą nuo sunkios ligos“.

A. Schiffas, Kalifornijos demokratas, nurodė keletą priežasčių, kodėl technologijų kompanijos turėtų imtis veiksmų. Pasaulio sveikatos organizacija nurodė nenorą ar atsisakymą skiepytis kaip pagrindinę grėsmę pasaulio sveikatai šiais metais. Politikas taip pat atkreipė kompanijų dėmesį į tymų atsinaujinimą Klarko apygardoje, Vašingtone.

„Esama tvirtų įrodymų, kad bent dalis šios tendencijos kyla iš to, kad svetainėse, kuriose daugelis amerikiečių ieško informacijos, pateikiama medicininiu požiūriu netiksli informacija apie vakcinas, – rašė A. Schiffas. – Algoritmai, kuriais paremtos šios paslaugos, nėra sukurti taip, kad atskirtų kokybišką informaciją nuo netikslios ar klaidinančios informacijos, o pasekmės kelia ypatingai didelį pavojų visuomenės sveikatai.“

Pirmasis „vakcinų“ paieškos rezultatas „YouTube“ – vaizdo įrašas, kuriame rodomos „nuosaikios“ diskusijos tarp vakcinų šalininkų ir tų, kurie mano, kad skiepai kelia pavojų. Ketvirtasis paieškos rezultatas – populiaraus antivakserių dokumentinio filmo pirmoji serija pavadinimu „Visa tiesa apie vakcinas“. Ji yra surinkusi beveik 1,2 mln. peržiūrų.