Viena iš „Facebook“ pristatytų priemonių, kurios turėtų užtikrinti didesnį skaidrumą – parašymas, kas yra reklamos užsakovai, kas ypač aktualu kalbant apie politinę reklamą. Jei reklamos užsakovas kelia įtarimų – jos socialiniame tinkle apskritai neturėtų būti rodomos, o bendrovei „Cambridge Analytica“ visi keliai naudotis feisbuku teoriškai turėjo būti užkirsti.

Tačiau portalas „BusinessInsider“ atliko eksperimentą: jis paleido reklamas, nurodydamas, kad jas apmokėjo „Cambridge Analytica“ ir jos niekur nebuvo sustabdytos. Kaip rašo „BusinessInsider“, tai parodė, kad net dedant dideles pastangas didinti skaidrumą, vis dar yra daugybė galimybių feisbuke manipuliuoti politine reklama, nors feisbuko įkūrėjas ir vadovas Markas Zuckerbergas ir buvo skelbęs kitaip.

Praėjusią savaitę panašų eksperimentą atliko portalas „Vice“, užsakęs melagingas reklamas JAV viceprezidento Mike Pence, teroristinės organizacijos ISIS ir šimto JAV senatorių vardu.
Galimybė matyti, kas užsakė reklamas, šiuo metu įmanoma JAV, Jungtinėje Karalystėje ir Brazilijoje. Vartotojams tai leidžia pamatyti, kas atstovauja kokiai nuomonei, o politinės reklamos užsakovai, kaip teigė „Facebook“, turi pateikti gana daug informacijos, įrodančios jų patikimumą.

„BusinessInsider“ eksperimento metu ribotam vartotojų kiekiui rodė dvi reklamas: viena jų kalbėjo apie neteisingą imigracijos sistemą Didžiojoje Britanijoje ir būtinybę užtikrinti daugiau darbo vietų jų pačių jaunimui, o kita pasisakė prieš Albanijos, Turkijos, Makedonijos, Serbijos ir Juodkalnijos prisijungimą prie Europos Sąjungos. Abi jos buvo pateiktos kaip tyrimų grupės „Insider Research Group“ informacija, apmokėta bendrovės „Cambridge Analytica“. Eksperimentą atlikę žurnalistai nė viename žingsnyje nesusidūrė su sunkumais ir įtarimais, kad pateikia neteisingą informaciją.

Vėliau, „Facebook“ paprašius pakomentuoti šią situaciją, socialinio tinklo atstovai pripažino, kad tokia reklama neatitinka „Facebook“ standartų, tačiau nieko nesakė apie tai, kaip nutiko, kad tokios reklamos visgi buvo sėkmingai rodomos.