Pandemijos sąlygomis šį pagalbos trūkumą bent iš dalies padeda užpildyti internetu teikiamos paslaugos. Apie tai kalbamės su didžiausio Baltijos šalyse emocinės gerovės ir minkštųjų įgūdžių forumo „Pauzė“ sumanytoju ir organizatoriumi Almantu Dulkiu.

Pasak jo, vasario 2-3 d. internetu vyksiantis forumas taps įkvėpimu visiems, kurie nori iš geriausių savo srities specialistų – mokslininkų, psichologų, verslo lyderių – daugiau sužinoti apie tvarią ir empatišką lyderystę, sveikesnės darbo aplinkos ir emocinės gerovės kūrimą.

Sparčiai besikeičianti verslo aplinka

Forumas „Pauzė“ – ne pirmas didelis A. Dulkio projektas, jis taip pat yra praeitais metais vykusio Laimės forumo įkūrėjas, o šeštadieniais ryte galima išgirsti A. Dulkio Žinių radijuje vedamą autorinę laidą „Laimės Dulkės“. Pašnekovas prisimena „Laimės forume“ tikėjęsis 800 dalyvių, tačiau galiausiai jų priskaičiavęs net 16 tūkstančių. Anot jo, tai geriausias įrodymas, kad lietuviškas verslas sparčiai modernizuojasi, į pirmąsias gretas vis dažniau statydamas savo darbuotojų gerovę.

„Verslininkai vis labiau atsigręžia į savo darbuotojų poreikius, stengiasi kurti jiems palankią aplinką ir pasiūlyti įvairių naudų jų sveikatai bei asmeniniam tobulėjimui, todėl susidomėjimas „Laimės forumu“ buvo rekordinis. Nei akimirkos nedvejojau, kad ir toliau privalome kalbėti apie laimės svarbą verslo sėkmei. Laimės, kuri pagrįsta rūpinimusi savimi – ne tik fizine, bet ir psichikos sveikata. Laimės, kuri gimsta dedant pastangas užbėgti už akių pervargimui, išsekimui, psichikos sutrikimams. Tad šiuos naujus metus pradedu didžiausiu ir džiugiausiu iššūkiu savo karjeroje – noriu verslui pasiūlyti dar patrauklesnį, dar aktualesnį, kupiną naujausios informacijos renginį, kurio praktinė nauda būtų akivaizdi ir vaisiai ilgalaikiai“, – pasakoja vasario 2-3 d. vyksiančio forumo „Pauzė“ sumanytojas Almantas Dulkys.

Almantas Dulkys

Kodėl emocinė gerovė svarbi verslo sėkmei

Pagrindinis forumo informacinis partneris – naujienų portalas „Delfi“.

„Delfi“ direktorius Vytautas Benokraitis įsitikinęs, jog kiekvienos įmonės svarbiausias kapitalas yra darbuotojai, todėl sako palaikantis iniciatyvas, kurios skirtos organizacijų vidinės kultūros puoselėjimui.

„Esame kūrybinės industrijos atstovai, kurios pagrindinis variklis ir širdis – žmonės. Delfi, organizacijos prasme, visų pirma suprantu kaip bendruomenę, turinčią tvarius tarpusavio santykius visose grandyse. Didžiausias mūsų dėmesys ir pastangos, ypatingai per paskutinius kelerius metus, buvo skiriamas santykių stiprinimui su darbuotojais. Išmoktos pamokos ir sukaupta patirtis parodė, kad tai ne tik atsiperka, bet ir sukuria tvirčiausią pagrindą pasitinkant ateities iššūkius“, – sako jis.

Vytautas Benokraitis

Dar vienas pranešėjas, forumo programos bendraautorius, psichologas ir atidos (angl. mindfulness) praktikų mokytojas Paulius Rakštikas pastebi, jog šios praktikos padeda aiškiau suvokti, ko norime iš gyvenimo, ir neišsekinti savo vidinių resursų taip, kad nebepajėgtume toliau siekti savo tikslų: „Nuolatinis stresas, nesibaigiantys informacijos srautai, vis retesnės progos nuo visko atsitraukti ir pasirūpinti savo emocine gerove – taip šiandien gyvena daugelis, todėl kyla perdegimo, emocinio išsekimo rizika, o šią ribą peržengus kelias atgal labai sudėtingas. Todėl forumą siūlau kaip galimybę bent dvi dienas giliau įkvėpti ir iškvėpti, ir peržiūrėti savo kasdienybę, kad, kaip mėgstu sakyti, nepražiopsotume gyvenimo.“

Paulius Rakštikas

Laimingiems lyderiams ir laiminčioms komandoms

Forumas aktualus visiems ieškantiems kelių didinti darbo efektyvumą ir jį derinti su asmenine laime bei sveikesniu gyvenimo būdu. Mokslininkų balsas šiuo klausimu vieningas: laimingi darbuotojai yra produktyvesni ir kūrybiškesni.

Daugiau apie abi forumo dienas, teorinius ir praktinius užsiėmimus pasakoja A. Dulkys: „Vasario 2-ąją pavadinome lyderių diena. Tądien daug kalbėsime apie emocinį intelektą, empatiją ir atjautą, kaip svarbiausias ateinančio dešimtmečio lyderio savybes, gvildensime pandemijos sukelto potrauminio streso sutrikimo ir perdegimo darbe anatomiją, aptarsime kokybiško miego taisykles remiantis naujausiais neuromokslų duomenimis. Lyderių dienos programa rengiama kartu su aukščiausio lygio vadovų studijų partneriu BMI Executive Institute. Pasak Jurgitos Bendikaitės-Ursavas, instituto vadovės, ši partnerystė svarbi kuo plačiau paskleisti žinią, kad šiandien minkštieji įgūdžiai įgauna vis didesnę reikšmę.

„Gebėjimas identifikuoti ir valdyti savo emocijas šiandien yra vienas svarbiausių įgūdžių. Tai svarbu kiekvienam, o ypač vadovui, kuris buria aplink save komandą. Tik jį turėdamas, vadovas geba sukurti gerą emocinę aplinką organizacijoje. Tai yra esminis įrankis, padedantis formuoti ir įkvėpti žmones. Kalbėjimas su darbuotojais, pirmiausia kaip su asmenybėmis, o ne tik rodiklių kalba, padeda organizacijoms siekti jų tikslų,“ – sako BMI vadovė.

Vasario 3-ioji – komandų diena. „Mokysimės streso valdymo pasitelkdami atidos praktikas, aiškinsimės, kaip leisti pinigus, kad jie teiktų daugiausiai laimės, sužinosime, kodėl sveika mityba yra tokia svarbi psichinei sveikatai, o efektyvus poilsis – būtina efektyvaus darbo dalis“, – pasakoja A. Dulkys.

Tarp forumo pranešėjų – daugybė savo sričių specialistų, tarp kurių: vienintelis sertifikuotas Baltijos šalyse „Google“ gimusios Emocinio intelekto programos dalyvis ir lektorius Mark Lepik; Oslo universiteto neuromokslininkė, miego tyrinėtoja dr. Laura Bojarskaitė; Dalaso universitete dirbantis neuromokslininkas, elgesio ir motyvacijos tyrinėtojas profesorius dr. Allan Pool; buvęs „Netflix“ talentų medžiotojas Remi Jay.

Visą temų ir pranešėjų sąrašą galima rasti interneto svetainėje www.pauze.lt. Renginio bilietus platina „Bilietai.lt“. Forumo informaciniai partneriai: „Delfi“, „Žinių radijas“.