Pirmojo naujos kompanijos renginio Baltijos šalims – „Dell EMC“ forumo – metu bendrovė Vilniuje prisistatė savo klientams, partneriams ir distributoriams bei supažindino su naujausiomis technologijų tendencijomis ir ateities sprendimais. Apie sandorio užkulisius, pavadinimo keitimo iššūkius ir susijungimo reikšmę Baltijos šalims kalbamės su „Dell EMC“ pardavimų vadovu Baltijos ir NVS šalių rinkai, Vengrijai bei Ukrainai Tivadar Dienes-Oehm.

- Koks buvo pagrindinis „Dell“ ir „EMC Corporation“ susijungimo tikslas?

- Esame IT transformacijos ir beprotišku greičiu vykstančių pokyčių liudininkai, tad susijungimą didžia dalimi lėmė IT industrijos dinamika. „Dell“ visuomet buvo viena lyderiaujančių kompiuterinės technikos kompanijų, tačiau šiandien IT yra kur kas daugiau. Nors „Dell“ siūlė ir kitus integruotus sprendimus, „EMC Corporation“ turėjo kur kas didesnį tokių sprendimų portfelį, pavyzdžiui duomenų talpyklas. Nors iš dalies buvome konkurentai, prieš 6 metus jau esame dirbę kartu, mūsų santykiai visuomet buvo draugiški. Taigi šiandieninėje IT rinkoje vadinčiau tai labai racionaliu sprendimu. Norint išlikti aukštumose, reikia naujų kompleksinių sprendimų, o po šio susijungimo klientams ir partneriams galime pasiūlyti kur kas daugiau.

Šiandien galime sakyti, kad „Dell“ nuėjo kelią nuo kompiuterinės technikos gamintojos, kuri daugiausiai fokusavosi į asmeninius kompiuterius, iki didžiausios pasaulyje privačios technologijų kampanijos, siūlančios itin platų paslaugų spektrą vartotojams ir verslui. Kompanija išties didelė – šiuo metu turime daugiau nei 140 tūkst. darbuotojų visame pasaulyje.

Galima teigti, kad naujos korporacijos struktūra sujungia startuoliškas inovacijas su pasaulinio masto įmone milžine, sukaupusia ilgametę patirtį, tad „Dell Technologies“ bus pajėgi kurti daugiau inovacijų ir investuoti į tyrimus bei plėtrą, pardavimus ir rinkodarą, paslaugas ir klientų aptarnavimą, bei pateikti klientams veiksmingesnių ir ekonomiškai efektyvesnių sprendimų. Be to, nors įmonė viešai skelbs savo finansinius rezultatus, ji ir toliau liks valdoma privačiai. Ilguoju laikotarpiu tai leis skirti didesnį dėmesį investicijoms į klientų ir partnerių ekosistemą.

- Kokia po susijungimo bus komunikuojama žinutė vartotojams, ką šios įmonės galės naujo pasiūlyti?

- Natūralu, kad tokio didelio sandorio kontekste reikėjo iškomunikuoti žinutes skirtingoms auditorijoms. Pagrindinė jų – šis sandoris atneš pozityvius pokyčius visoms suinteresuotoms šalims – mūsų darbuotojams, klientams, partneriams ir distributoriams. „Dell“ transformavosi, tačiau ir toliau atsižvelgs į savo klientų poreikius bei suteiks jiems inovatyvių technologijų ir paslaugų, leidžiančių pasiekti daugiau.

Tiek prieš sandorį, tiek pereinamuoju laikotarpiu, tiek po jo vartotojams ir verslo partneriams komunikavome, kad po susijungimo su „EMC Corporation“ teiksime visas šiame skaitmeniniame pasaulyje klientams reikalingas paslaugas. Akcentavome privalumus – po „Dell Technologies“ vardu susibūrusi naujoji įmonių grupė suteikia būtiną infrastruktūrą organizacijoms, kuriančioms savo skaitmeninę ateitį, transformuoja IT rinką ir siekia apsaugoti didžiausią šių dienų turtą – informaciją. Kompanija nuo šiol siūlo daugybę įvairių technologijų, padedančių spręsti sudėtingas klientų problemas tokiose sparčiai besiplečiančiose srityse kaip hibridinė debesų kompiuterija ir tinklo sprendimai, programine įranga valdomi duomenų centrai, konsoliduota infrastruktūra, duomenų analitika ir kibernetinis saugumas.

- „Dell“ ir „EMC Corporation“ susijungimas tapo didžiausiu sandoriu technologijų rinkos istorijoje. Kokie didžiausi iššūkiai kyla, kai vyksta tokie dideli apsijungimai?

- Vienas didžiausių iššūkių, žinoma, yra investicijos. „Dell“ įsigijo „EMC Corporation“ už 67 mlrd. dolerių, tad tai išties yra išskirtinio masto sandoris. Manau, kad istorijos pradžia galima laikyti dar 2013 m., kai „Dell“ įkūrėjas Michaellas Dellas, siekdamas pokyčių, už 25 mlrd. dolerių išpirko savo įmonės akcijas, taip pašalindamas „Dell“ iš akcijų biržos. Tai buvo didelė ir reikšminga istorijos dalis. Manau, kad „Dell“ ir „EMC Corporation“ susijungimas buvo nulemtas šios istorijos sėkmės – investuotojai patikėjo ir galima šio sandorio sėkme.

Natūralu, kad integruojant tokias dideles kompanijas kyla ir kitų įvairių iššūkių, tačiau ilgai tam ruošėmės ir su visais jais susidorojome – sandoris buvo baigtas laiku ir pagal planą.

- Kompanija po susijungimo buvo pervadinta į „Dell Technologies“, bet išliko ir senasis „Dell“ prekės ženklas, taip pat atsirado naujas – „Dell EMC“ prekės ženklas. Kodėl nebuvo nuspręsta suvienyti visų prekės ženklų ir ar tai nesukels papildomų klausimų vartotojams?

- Pradėdamos naują erą technologijų rinkoje kompanijos kartu atsinešė ir savo patirtį bei istoriją, taip pat atskirai veikusius specializuotus padalinius bei kitas mažesnes įmones. Iš tiesų „Dell Technologies“ šiuo metu jungia net 7 skirtingus prekių ženklus: kompanijai priklauso „Dell“, „Dell EMC“, „Pivotal“, „RSA“, „SecureWorks“, „Virtustream“ ir „VMware“ bendrovės. Nusprendėme palikti senuosius prekių ženklus, nes jie yra stiprūs ir atpažįstami vartotojų.

Kalbant apie „Dell“ ir „Dell EMC“ skirtumus, reikėtų pažymėti, kad nuo šiol „Dell“ prekės ženklas naudojamas tik kalbant apie į individualius vartotojus orientuotus sprendimus, tokius kaip asmeniniai kompiuteriai, monitoriai ir jiems pritaikytos paslaugos. Po „Dell EMC“ sparnu nuo šiol telpa visos kitos kompanijos paslaugos, įskaitant duomenų talpyklų, kibernetinės saugos, debesų kompiuterijos, duomenų analitikos ir virtualizacijos sprendimus.

- Kokią įtaką susijungimas turės „Dell Technologies“ rinkoje užimamai pozicijai? Ar po susijungimo pasikeitė įmonės konkurentai?

- Bendrovės konkurentai išliko beveik tie patys, kaip ir anksčiau, tačiau jau dabar aišku, su kuriais konkurencija bus aštriausia. Skaičiuojama, kad po susijungimo metinės „Dell Technologies“ pajamos turėtų siekti 76 mlrd. dolerių. Remiantis vieša informacija, tik „Microsoft“ ir „IBM“ gali pasigirti didesnėmis pajamomis. Tai ne tik leis mums užnugaryje palikti tokius gigantus kaip „Hewlett-Packard“ ar „Cisco“, bet ir suteiks galimybę užkopti į trečiąją vietą, kartu išliekant didžiausia privačia technologijų kompanija pasaulyje. Žinoma, konkurencija išliks kaip ir anksčiau – tai lemia IT rinkos specifika.

- Kaip po bendrovių susijungimo pasikeitė „Dell EMC“ strategija Baltijos šalių atžvilgiu?

- Organizacinė struktūra bus patvirtinta ir oficialiai paskelbta iki 2017 m. vasario 1 d. – pirmosios naujų finansinių metų dienos. Nors šiuo metu kompanija yra vieninga, kalbant apie pardavimus, iki minėto termino kiekviena rūpinasi savo apskaita atskirai. Iki šiol beveik visi Baltijos šalių darbuotojai dirbo pardavimų srityje, o rinkodaros, žmogiškųjų išteklių, finansų valdymo ir kitos funkcijos buvo perduotos kitiems Europos biurams. Visi iki šiol dirbę darbuotojai toliau tęs darbą, taip pat esame numatę plėtrą – planuojame dar labiau stiprinti pardavimų komandą Baltijos šalyse. Galiu patikinti, kad Baltijos šalys yra svarbi mūsų plano dalis, todėl ruošiamės čia investuoti toliau.