Apdovanojimais už geriausius Lietuvos žurnalistinius antikorupcijos darbus įvertinti DELFI žurnalistai Edgaras Savickas ir Tomas Janonis, taip pat „Kauno dienos“ žurnalistė Edita Radzevičiūtė-Šileikė.

Šį konkursą rengia Lietuvos žurnalistų sąjunga kartu su partneriais – Transparency International, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Viešųjų pirkimų tarnyba ir Konkurencijos taryba. Šiemet jame varžėsi 17 žurnalistų ir žurnalistinių tyrimų komandų, kurie pateikė 85 darbus. Konkurse dalyvavo DELFI, 15min.lt, Lrytas.lt, „Kauno diena“, KK2, „Rinkos aikštės“, „Paninfo.lt“, „Tauragės kurjerio“, „Atviros Klaipėdos“ ir „Alio, Raseiniai“ žurnalistai ir tyrimų komandos.

Konkurso „Skaidrumas – visų mūsų rankose“ tikslas – apžvelgti ir išrinkti didžiausią visuomenės dėmesį patraukusius ir didžiausią pokytį kovoje su korupcija inicijavusius žurnalistų darbus 2018 m.

Pagrindiniai vertinimo kriterijai: žurnalistiniai darbai turėjo paskatinti kokybinę visuomenės diskusiją apie kovą su korupcija, įgalinti piliečių supratimą apie korupciją ir paskatinti teigiamus pokyčius plėtojant visuomenės skaidrumą.

„Džiaugiamės matydami pavyzdžius, kai žurnalistai, atlikdami tiriamąjį darbą, reikšmingai prisideda prie kokybiškų pokyčių kovoje su korupcija, didina antikorupcinį visuomenės sąmoningumą. Šiais metais jau 15-tą kartą pasaulyje minima Tarptautinė antikorupcijos diena, kuri kviečia kurti skaidrią, korupcijai atsparią aplinką. Visi suvieniję savo jėgas galime pasiekti bendrą tikslą – prisidėti prie skaidrios Lietuvos kūrimo“, – sakė STT direktoriaus pavaduotojas Egidijus Radzevičius.

„Džiugu, kad tiek daug žurnalistų gilinasi į korupcijos problemą ir nagrinėja, kas dedasi skirtinguose Lietuvos regionuose. Tikiuosi, kad šie tekstai paskatins gyventojus labiau domėtis ir suprasti, kaip šalyje priimami sprendimai, ir kodėl svarbu siekti skaidrumo“, – pranešime žiniasklaidai sakė komisijos narė „Transparency International“ Lietuvos skyriaus projektų koordinatorė Ieva Dunčikaitė.

Anot komisijos narių, svarbu analizuojant geriausius žurnalistų darbus, šviesti ir informuoti visuomenę apie antikorupcinę pažangą Lietuvoje, populiarinti gerąsias praktikas, stiprinti gyventojų suvokimą, kad skaidrumas pirmiausiai priklauso nuo kiekvieno mūsų – Lietuvos piliečio.

Konkurso komisiją sudarė Lietuvos žurnalistų sąjungos ir TILS, STT, VPT, KT atstovai: Rytas Staselis (pirmininkas), Jolanta Beniušytė, Povilas Sigitas Krivickas, Virginijus Savukynas, Arūnas Milašius, Brigita Sabaliauskaitė, Egidijus Radzevičius (STT), Ieva Dunčikaitė (TILS), Diana Vilytė (VPT) ir Šarūnas Keserauskas (KT).

Darbai, už kuriuos buvo apdovanotas E. Savickas:

T. Janonis apdovanotas už straipsnių ciklą, kurį sudaro 4 tekstai apie Aplinkos ministerijos vyr. patarėją Raimondą Sakalauską: