„Išpakuota“ projektas, gimęs kaip tinklalaidė (angl. podcast), o dabar išaugęs ir į Delfi TV laidą, siekia kalbėti apie ekologiją informatyviai ir linksmai, kviesdamas kiekvieną prisidėti prie aplinkosaugos diskurso.

„Išpakuota“ laidos tikslas – mokslinę informaciją apie ekologiją ir tvarumą pateikti kuo įdomiau, pritraukiant kuo daugiau žmonių. Savo laidose dažnai pabrėžiu bendruomeniškumo svarbą, todėl natūralu, kad į šią tvarumo bendruomenę norime įtraukti visus, nepaisant žmonių amžiaus, lyties, galių ar negalių. Laidomis siekiu įkvėpti kuo daugiau žmonių rūpintis mūsų planetos, žmonių ir gyvūnijos gerove. Manau, kad tokią žinutę skleidžiant yra svarbu stengtis įtraukti visus Lietuvos gyventojus, – pasakoja laidos kūrėja, aplinkosaugos žurnalistė Rugilė Matusevičiūtė. – Tikiuosi, kad laidos vertimas į gestų kalbą paskatins ir kitus kolegas žurnalistus susirūpinti negalią turinčių žmonių integracija į mūsų visuomenę. Be to, esu labai dėkinga gestų kalbos vertėjai Kristinai Buntinei, kuri pati savanoriškai pasisiūlė būti „Išpakuota“ laidų vertėja. Smagu matyti, kiek daug gražių dalykų galime sukurti dirbdami išvien.“

Laidos tekstą į gestų kalbą verčianti Kristina Buntinė prisipažįsta idėją prisidėti prie „Išpakuota“ projekto brandinusi dar tuomet, kai projektas buvo transliuojamas tik tinklalaidės formoje.

„Dirbdama gestų kalbos vertėja žinau, koks svarbus kurtiesiems yra informacijos prieinamumas gestų kalba ir kaip jo trūksta. Vienas iš svarbiausių aspektų, kuriuo remiuosi ieškodama naujų laidų vertimui – jos turi būti ne tik aktualios, bet ir įdomios man pačiai. „Išpakuota“ tinklalaidės klausau nuo pat pirmo įrašo, tad labai apsidžiaugiau sužinojusi, kad ji turės ir video formatą. Taigi nedvejodama pasiūliau laidas išversti į gestų kalbą ir esu labai laiminga galėdama prisidėti prie šios prasmingos veiklos, kurios dėka informacija bus prieinamesnė dar platesnei auditorijai. Tikiu šios iniciatyvos nauda ir manau kad ateityje tokių iniciatyvų tik daugės“, – sako Kristina Buntinė.

Laida „Išpakuota“ kol kas yra vienintelė Delfi TV kanale, verčiama į gestų kalbą, tačiau atsižvelgiant į poreikį, idėją svarstoma plėtoti ir pritaikyti platesniam laidų ratui.

„Labai palaikome laidos „Išpakuota“ kūrėjos Rugilės Matusevičiūtės ir gestų kalbos vertėjos Kristinos Buntinės parodytą iniciatyvą ir džiaugiamės įgyvendinta idėja laidos turinį pritaikyti klausos negalią turintiems žiūrovams. Tikimės, kad ateityje Delfi TV žiūrovams galėsime pasiūlyti ir daugiau laidų, verčiamų į gestų kalbą. Matydami poreikį, esame pasiruošę į tai reaguoti“, – sako Delfi TV verslo vystymo vadovė Rasa Kajackaitė.

Rasa Kajackaitė

Naują Delfi TV laidą „Išpakuota“ žiūrėkite kiekvieną sekmadienį 11:30 val.

Delfi TV – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.