Titanų apdovanojimai žmonėms, kurie savo pavyzdžiu laužo stereotipus ir skatina atkreipti dėmesį į svarbius visuomenės reiškinius bei įvykius, buvo įteikti netikėčiausiose vietose bei keliaujant po Delfi redakciją, o šventinę nuotaiką kūrė išskirtinis Ingos Jankauskaitės ir su ja duetu pasirodžiusio Jurijaus Veklenko koncertas. Apdovanojimų ceremoniją vedė žurnalistė Daiva Žeimytė-Bilienė ir Delfi kūrybos vadovas Saulius Žvirgždas.

Renginys išaugo į iškilmingą ceremoniją

Kaip pasakojo Delfi vyr. redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė, Titanų apdovanojimai prasidėjo nuo Delfi Autorių vakaro, kuris būdavo tarsi padėka neetatiniams autoriams: „Iš pradžių tai buvo tiesiog galimybė redaktoriams artimiau pabendrauti su autoriais, jiems susipažinti tarpusavyje. Mano akimis, tai būdavo vakarėliai su įdomiausiais pokalbiais mieste.

Pamažu tai išaugo į iškilmingą renginį, kuris suburia ne tik autorius, bet ir visuomenės labui dirbančius žmones. Praeitais metais per Titanų apdovanojimus taip pat šventėme ir Delfi 20-ąjį gimtadienį, tad jis įgavo dar didesnį mastą. Ir nors šiemet šventės formatas yra kitoks, ir gyvai susitikti negalime, svarbiausia, parodysime, kad nesavanaudiški ir reikšmingi žmonių darbai neliko nepastebėti, o jų šiemet buvo itin daug.“

Visgi Titanų apdovanojimuose yra išlaikomos svarbios tradicijos. Visų pirma, apdovanojimai skiriami žmonėms, kurie tvirtai laikosi savo pažiūrų, nebijo atsakomybės. Nominacijos yra įvardijamos pagal žodžio titanai raides (T – tvirtybė, I – iniciatyva, T – tikslas, A – atsakomybė, N – narsa, A – aukojimasis, I – ištvermė). O titanų statulėles, kurios simbolizuoja stiprybę, tvirtybę, ryžtą, visuomet kuria ta pati autorė – Sigita Grabliauskaitė, Kauno kolegijos Menų akademijos Stiklo, keramikos, odos, tekstilės meno studijų programos koordinatorė, Stiklo studijos vadovė.

Šiemet apdovanojimai atiteko: Tvirtybės titanas – žurnalistui, filosofui, politikos apžvalgininkui Kęstučiui Girniui, Iniciatyvos titanas – verslininkui Žilvinui Meceliui, Tikslo titanas – fotožurnalistui Vidmantui Balkūnui, Atsakomybės titanas – politikui Pauliui Saudargui, Narsos titanas – Europos humanitarinio universiteto Komunikacijos ir plėtros skyriaus vadovui Maksimui Miltai, Aukojimosi titanas – Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytojai toksikologei, Ūminių apsinuodijimų skyriaus ir Toksikologijos reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus vedėjai Gabijai Laubner, o Ištvermės titanas – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) infekcinių klinikos ligų vadovei Auksei Mickienei.

Šie metai parodė, kas yra iš tikrųjų svarbu

Delfi vyr. redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė nuotoliniu būdu pasveikino Tvirtybės titaną gavusį Kęstutį Girnių.

„Šis titanas Kęstučiui Girniui įteiktas už ilgametį įdirbį, gebėjimą kalbėti apie svarbius dalykus, tvirtą nuomonės reiškimą. Šiemet jo parašyta publikacija „Senukai – naujieji raupsuotieji“ iškėlė pandemijos pradžioje atsiradusią diskriminacijos formą, kai ant ne vienos parduotuvės durų buvo priklijuojamas lapelis, kuriame rašoma, jog nerekomenduojama lankytis vyresniems nei 60 m. ir kitoms rizikos grupėms priklausantiems asmenims“, – dalijosi R. Lukaitytė-Vnarauskienė.

Pandemija sukėlė iššūkių visose gyvenimo srityse, tad ir organizuojant šį renginį iškilo daugybė nenumatytų situacijų.

„Nors apdovanojimą K. Girniui turėjau perduoti gyvai – per saugų atstumą, tačiau prieš pat įteikimą man teko karantinuotis ir galėjau pasveikinti tik virtualiai. Šis laikotarpis tikrai išskirtinis, dėl to, ir daug apdovanojimų yra skirta tiems, kurie kovoja su pandemija.

Žinoma, buvo nepamirštos ir kitos svarbios problemos, kaip įvykiai Baltarusijoje, Kalnų Karabache ir kt., tačiau pandemija dabar pagrindinė aktualija visame pasaulyje, per kurią atsiskleidė, kas yra tikrieji mūsų didvyriai, kiek svarbu benduomeniškumas.

Šie metai neabejotinai parodė, kas yra iš tikrųjų svarbu, tad norisi ypatingai pagerbti tuos, kurie buvo drąsūs ir ryžtingi, veikė greitai ir neskaičiuodami jėgų“, – teigė Delfi vyr. redaktorė.

Titanų statulėlių įteikimas neapsiėjo be iššūkių

Titanų statulėlės jas laimėjusiems, laikantis visų saugumo reikalavimų, šiemet buvo įteiktos iš anksto. Žiūrovai praėjusiais metais labiausiai apdovanojimų nusipelniusius žmones galėjo pamatyti jiems patiems svarbioje aplinkoje, kuri tam tikrais atvejais – itin netradicinė, pavyzdžiui, požemiai.

O štai RU.Delfi.lt vyr. redaktorius Olegas Jerofejevas Narsos titaną, kuris atiteko Maksimui Miltai, įteikė bebėgant.

„Maksimui šis titanas atiteko už narsą ir drąsą, kad jis sudėtingu metu Baltarusijoje išvyko į Minską. Tai buvo vienintelis informacijos šaltinis Lietuvai ir net kai kuriems užsienio kanalams apie tuo metu vykusius protestus. Nors Minsko gatvėse vyko daug suėmimų, Maksimas vis tiek prisiėmė šią riziką ir atliko žurnalisto misiją, nors jo išvykos tikslas ir buvo kitas. Būtent tai mums padėjo geriau suprasti baltarusius – šie kaimynai yra žymiai mums artimesni nei manėme anksčiau“, – dalijosi O. Jerofejevas.

Na, o įteikti apdovanojimą RU.Delfi.lt vyr. redaktoriui nebuvo taip lengva, kaip jis tikėjosi. Kaip juokauja Olegas, M. Milta išdavė, kad geras maratonininkas bėgdamas nepadūsta, tad šio prasibėgimo metu visgi daugiau kalbėjo Maksimas. Tačiau nerti į tokį eksperimentą, kai už lango 8 laipsniai šalčio, buvo verta.

„Jis tai daro kiekvieną dieną, o man buvo malonu prisiminti senus, su sportu susijusius hobius. Taip pat tai suteikė galimybę titaną įteikti per atstumą. Dar kartą noriu pasidžiaugti, kad yra žmonių, kurie nori padaryti daugiau ir, kurie išdrįsta pasakoti iš ten, kur tikrai nėra saugu“, – apie Titanų apdovanojimus kalbėjo Olegas.

Neįprasti metai – kitokie apdovanojimai

„Karantinas atskleidė renginių organizatorių kūrybiškumą. Nors jie dabar ir kitokie, tikrai gali įvykti ir įtraukti žiūrovus už ekranų. Juk privalumas yra pats renginys – belieka pasidžiaugti, kad jie vyksta ir juos įmanoma suorganizuoti saugiai“, – atkreipia dėmesį vienas iš vedėjų S. Žvirgždas.

Tam pritaria ir Atsakomybės titaną Pauliui Saudargui įteikusi žurnalistė Kristina Pocytė: „Nors jau beveik metus pašnekovus kalbinu per atstumą, būti tokio nuotolinio renginio dalimi buvo išties neįprasta.

Praeitais metais taip pat teko teikti apdovanojimą, tačiau buvau apsupta minios žmonių. Šiemet – tik mažos filmavimo komandos ir tik laikantis visų saugumo reikalavimų. Tai buvo tikrai kitokia patirtis, tačiau labai svarbu, kad toks renginys vis tiek įvyko. Nors yra sakoma, kad gerus darbus reikia daryti tyliai, bet iš tikrųjų, tik tuomet, kai tokie darbai yra matomi visuomenei, tai gali paskatinti ir kitus imtis iniciatyvos, todėl Titanų apdovanojimai yra labai svarbūs ne tik tiems, kuriems teikiamos statulėlės.“

Anot K. Pocytės, įteiktas Atsakomybės titanas P. Saudargui tik dar kartą parodo, kad prie pokyčių visuomenėje gali prisidėti kiekvienas.

„P. Saudargas parodė puikų pavyzdį, kaip būnant politiku galima prisiimti daugiau atsakomybių. Jis aktyviai dalyvauja Lietuvos šaulių veikloje, savanoriavo Vilniaus miesto klinikinės ligoninės „raudonojoje“ zonoje. Būtent jam besavanoriaujant ir įteikėme apdovanojimą. Čia jis imasi įvairiausių darbų – nuo maisto nešiojimo iki sniego kasimo. Tai parodo, kad norint padėti, neturime atiduoti viso savęs – kartais iš pažiūros mažas darbas gali reikšti labai daug“, – teigė žurnalistė.

Jei šventinės ceremonijos nespėjote išvysti trečiadienį, patogiu metu galite peržiūrėti naujienų portale Delfi.

Renginio vedėjos įvaizdžiu rūpinosi Liutauras Salasevičius, o nominacijas teikusias žurnalistes rengė Sandra Šernė.