Sieks bendradarbiavimo

Kaip pasakojo iniciatyvos „Tvari Lietuva“ vadovė Gintarė Bakūnaitė, pirmas ir svarbiausias tikslas yra aktualizuoti tvarumo temą ir parodyti skaitytojams, kad šie klausimai liečia kasdienį mūsų visų gyvenimą.

„Tenka pripažinti, kad iki šiol ši tema sulaukdavo mažai susidomėjimo ir buvo labiau mažos grupelės interesų sritis. Tačiau pasaulis neišvengiamai turi imtis veiksmų ir, beje, gana drastiškų, jei nori sumažinti CO2 emisijas, bet be visuomenės sąmoningumo šis pokytis neįvyks, todėl mes norime prisidėti prie šių procesų paspartinimo.

Siekiant šių tikslų bendradarbiauti kviečiame ir verslą, ir žiniasklaidą. Būtinai su šia informacija norime pasiekti regionus, nes kalbant apie tvarumą – dviejų Lietuvų nėra“, – pasakojo iniciatyvos vadovė.

Tvarumas – ne tik apie ekologiją

G. Bakūnaitės teigimu, terminas tvarumas ilgą laiką visuomenėje sklandė tarsi savotiškas mitas, kuris yra apie kažką kito, tolimo ir nepasiekiamo, bet ne apie kiekvieną iš mūsų.

„Žmonės tvarumą labiau sieja su ekologija, šiukšlių rūšiavimu, vartojimo mažinimu. Iš dalies taip ir yra, bet ta filosofija daug platesnė. Jau vien Jungtinės Tautos yra išsikėlusios 17 tvarumo tikslų ir pirmose vietose rikiuojasi skurdo, bado mažinimas, sveikatos ir geros savijautos užtikrinimas“, – sakė ji.

Gintarė Bakūnaitė

„Tvari Lietuva“ vadovės pasiteiravus, ko šiandien labiausiai visuomenėje ir informacinėje erdvėje trūksta kalbant apie tvarumo temą, ji pastebėjo, kad nedarnioje visuomenėje negali vykti darnūs procesai.

„Ko gero, tų žinių labiausiai ir trūksta, kad tvarumas yra ir apie mano darbovietę, ir apie tai, kaip man sekasi ir ar sudarytos sąlygos derinti darbą ir šeimą, ar man prieinamos sveikatos paslaugos, ar mano vaikai gali gauti gerą išsilavinimą, nors aš pats tokio negavau ir didelių investicijų į vaikų mokslą skirti negaliu.

O kartu kartais pritrūksta ir labai paprastos buitinės informacijos – tai kur dėti tą nesuvaldytą maistą, jei išmesti kaip ir negerai, bet maistui konteinerių nėra, ką daryti su visokiais namie užsikaupusiais rakandais, ar galiu nusipirkti saulės gaminamos elektros net jei neturiu nuosavo stogo ir panašūs dalykai. Kartu į šią iniciatyvą žiūrime kaip į gyvą organizmą, nesame susidėlioję griežtų ribų ir linijų, jei matysime, kad skaitytojams kažkas aktualu – kalbėsime apie tai“, – kalbėjo G. Bakūnaitė.

Kartu su iniciatyva „Tvari Lietuva“ „Delfi TV“ startavo ir intelektuali pramoginė laida „Ateities karta“, kurioje apie rimtus dalykus kalbama paprastai ir smagiai. Šioje laidoje praktinių patarimų sau gali išgirsti kiekvienas. Iniciatyvos metu taip pat bus pristatyta daug įvairių tvarumo matavimų bei bus pristatytas pasakojimų ciklas „Tvarumo istorijos“, kuriame suguls gražios lietuvių patirtys ir pasidalinimai, kaip jie siekia tvarumo.