Delfi plius yra išskirtinio turinio ir nepriklausomų autorių platforma, už jų kūrybą mokama iš autorių fondo, kurį sudaro Delfi plius prenumeratos surenkamos lėšos. Delfi užtikrina, kad 100 proc. visų surinktų lėšų yra panaudojamos tik autorių honorarams sumokėti.

„Pasaulinės tendencijos rodo, kad mokamas turinys žiniasklaidoje nebėra naujiena. Tą matome ir Lietuvoje. Simbolinė 4 tūkst. prenumeratorių riba peržengta, o metus ketiname užbaigti bent su tūkstančiu daugiau. Šie metai buvo skirti eksperimentuoti, patikrinti, kaip į mokamą turinį reaguoja Lietuvos rinka. Kitais metais keliame sau žymiai ambicingesnius planus ir ketiname pasiekti 15 tūkst. mokančių prenumeratorių ribą bei tapti rinkos lyderiais“, – sako Vytautas Benokraitis, Delfi direktorius.

Vytautas Benokraitis
Nuo šių metų pradžios Delfi plius platforma autoriams jau yra išmokėjusi daugiau nei 53,4 tūkst. eurų. Spalio mėnuo buvo rekordinis, autorių fondą sudarė daugiau nei 8300 eurų, o daugiausia uždirbęs kūrėjas gavo per 600 eurų pajamų. Iki metų pabaigos Delfi plius tikisi išmokėti dar bent 18 tūkst. eurų.

„Interneto amžiuje užsidirbti iš savo kūrybos, atrodo, galimybių netrūksta, bet, kuriant lietuvių kalba, Lietuvos auditorijai tai buvo gana sudėtinga. Turime kelis sėkmingus pavyzdžius Patreon platformoje, Delfi plius tapo vieta daugeliui kitų. Turbūt didžiausią sėkmę lemia mūsų paprastumas: nuo pat pirmos sekundės, kai prenumeratorius atsiverčia tekstą, autorius uždirba, todėl geras, kokybiškas, įtraukiantis turinys randa savo skaitytoją“, – teigia Paulius Paulaitis, Delfi plius redaktorius.


Dalis kūrėjų savo turinį pateikia keliose vietose: pavyzdžiui, neseniai prisijungęs Dailius Dargis kuria ir Patreon, ir Delfi plius. „Abiejose platformose turinys yra mokamas, galėtum galvoti, kad tai – neišvengiama konkurencija, bet mes, Delfi, palaikome mokamą turinį, norime jį skatinti ir stiprinti. Skaitytojas pats pasirinks, kur jam patogiau skaityti ar žiūrėti. Svarbu, kad kuo daugiau kūrėjų patikėtų, jog jų kuriamas turinys yra vertingas“, – sako P. Paulaitis.

Nuolatinė Delfi plius autorė Edita Rouge sako neketinanti nustoti kurti. „Rašymas pats savaime man yra malonus užsiėmimas, bet jis atima daug laiko. Viena, kai rašai savo malonumui, antra, kai iš to gali gauti pajamų. Motyvacija visai kita. Pati jau pakviečiau prisijungti vieną kitą pažįstamą, nebijau, kad atsiras ir daugiau autorių. Savotiškas azartas konkuruoti gerąja prasme su kitais kūrėjais, ypač labiau žinomais“, – sako autorė.

Vienas ilgiausiai platformoje rašančių autorių Giedrius Petkevičius sako, kad jam uždarbis yra malonus priedas, bet ne esminis dalykas. „Niekada negalvojau, kad iš savo aistros istorijai, karybai, rašymui galėsiu uždirbti honorarų. Bet pinigai tėra tik detalė. Man svarbiau, kad mano tekstus gali perskaityti daug daugiau žmonių nei iki šiol. Tai labiausiai ir skatina tęsti“, – sako autorius.

Daugiau informacijos apie Delfi plius rasite ČIA.

Norintys tapti autoriais kviečiami ČIA.

Apie Delfi plius

Delfi plius yra išskirtinio turinio ir nepriklausomų autorių platforma, kurioje skelbiama išversta The Economist, Bloomberg, Foreign Policy publicistika, taip pat straipsniai iš Kultūros barų, Naujojo Židinio-Aidų, Šiaurės Atėnų ir kitų leidinių. Nepriklausomų autorių būryje – Rytis Zemkauskas, Rimas Šapauskas, Erika Umbrasaitė, Gražina Kristina Sviderskytė, Dailius Dargis, Ernestas Parulskis, Paulius ir Jurgita Jurkevičiai bei per 100 kitų laisvųjų kūrėjų (jų skaičius nuolat auga).

Projektą iš dalies finansuoja Google skaitmeninių naujienų inovacijų fondas (angl. Google Digital News Innovation Fund, sutrumpintai – Google DNI).