Naujienų skaitmeniniame pasaulyje iniciatyva ( The Digital News Initiative ) – partnerystės projektas tarp „Google“ ir Europos leidėjų, skirtas paremti aukštos kokybės žurnalistiką, naudojantis šiuolaikinėmis technologijų ir inovacijų galimybėmis. Šiam tikslui „Google“ skyrė 150 milijonų eurų fondą, kurį paskirsto projektams, atspindintiems inovatyvų požiūrį į skaitmeninę žiniasklaidą.

DNI fondas remia žiniasklaidos priemones iš 27 Europos šalių. Tarp dalyvaujančių šioje iniciatyvoje ‒ tokie žinomi leidėjai kaip „The Guardian“, „The Financial Times“, „El Pais“, „Die Zeit“ ir kiti.

Prie iniciatyvos jungdamasis portalas DELFI pasiūlė idėją, kaip spręsti šiuo metu Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse itin aktualią melagingų naujienų problemą. Klaidinančios, nesantaiką kurstančios, destruktyvios žinios platinamos ne tik siekiant pasipelnyti, bet ir skleidžiant propagandą, formuojant šalies valstybingumui kenksmingas nuomones. Didėjantis melagingų žinių srautas kelia vis didesnę grėsmę Baltijos šalių žiniasklaidos ekosistemai, tačiau ją galima sumažinti naudojantis inovatyvių technologijų galimybėmis.

Įgyvendinant DELFI projektą bus sukurta speciali tiriamosios žurnalistikos platforma, kuri padės identifikuoti melagingas naujienas, užkirsti kelią jų plitimui ir taip sumažinti jų neigiamą įtaką visuomenei. Sukurtas inovatyvus įrankis leis ekspertų komandai pastebėti internete pradėjusį plisti melagingą turinį: patikrinę faktus jie galės pateikti visuomenei patikimą informaciją. Šį projektą DELFI įgyvendins kartu su partneriais: Lietuvos Respublikos Krašto Apsaugos Ministerijos strateginės komunikacijos departamentu, Kibernetinio saugumo lyga ir Ričardo Savukyno suburta kovotojų su propaganda komanda.

Šis projektas skaitytojams padės geriau suprasti šiuolaikines dezinformacijos technikas ir melagingų naujienų fenomeną: galvojant apie ilgalaikę perspektyvą, tai būtina norint ugdyti visuomenės kritinį mąstymą ir stiprinti aukštos kokybės žiniasklaidą.

Melagingos naujienos kelia įtampą visuomenėje ir silpnina demokratiją. Tikime, kad mūsų platforma leis Lietuvos žiniasklaidai efektyviau spręsti šiuos iššūkius“, - sakė DELFI direktorius Vytautas Benokraitis.

Šiuo metu pagrindiniame Lietuvos žiniasklaidos portale DELFI jau veikia įrankis „Demaskuok.lt“, kuriuo naudodamiesi žmonės, pastebėję sklindančias įtartinas naujienas, gali perduoti jas patikrinti DELFI dirbančiai profesionalų komandai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)