Kasdienybę pakeitęs karantinas

Kartu su savo kolege Greta Klimkaite laidoje „Delfi Diena“ kiekvieną darbo dieną besisveikinanti laidų vedėja Kristina Pocytė pasakojo, kad kaskart laidoje galima išgirsti savo sričių profesionalų nuomones ir vieno ar kito klausimo vertinimus.

Kalbantis apie darbą su kasdienėmis aktualijomis sudėtingu pandemijos laiku, Kristina sako, jog dar kai buvo paskelbtas pirmasis karantinas, visas gyvenimas bene per naktį apvirto aukštyn kojomis.

„Tada, bent jau pirmojo karantino pradžioje, nebeliko jokio laisvalaikio, nes ir užmigdavau, ir atsikeldavau sekdama įvykius ir naujienas. Tik praėjus kuriam laikui ir įpratus prie pasikeitusio gyvenimo, pradėjau ieškoti galimybių atsipūsti ir nukreipti mintis net ir negalėdama pakeisti aplinkos.

Supratau, kad namuose ne tik labai gera, bet ir yra daugybė veiklos (juokiasi). Pirmiausia pradėjau spalvinti, tada savo buto balkone sodinau ir auginau ne tik prieskonius, bet ir pomidorus, agurkus ir, žinoma, gėles. Pyniau mandalas, pradėjau lieti akvarele, marinavau agurkus, viriau padažus. Iš tiesų tas užsidarymas namuose įkvėpė ieškoti veiklos ir išbandyti tai, kam galbūt anksčiau nerasdavau laiko. O įdomu tai, kad kai jau galėjome lengviau atsipūsti ir nebeliko griežto karantino, visos šios veiklos liko ir laiko joms, pasirodo, tikrai yra. Tai žodis „karantinas“ man nekelia jokių blogų minčių – man tai buvo atradimų ir kūrybos laikas“, – prisiminė „Delfi TV“ laidų vedėja, kuri nors ir kasdien turėjo eiti į TV studiją filmuoti savo laidų, po darbo griežtai likdavo namuose.

Padeda ir paprasti būdai atitrūkti

Pasak Kristinos, menas yra jos būdas atsipalaiduoti ir pasisemti jėgų net ir sudėtingiausiu laikotarpiu. Anot K. Pocytės, kartais, kai norisi pabėgti, praverčia nors ir netolimas aplinkos pakeitimas.

„Kartais tiesiog miegamąjį savaitgaliui iškeičiu į svetainę – pakloju ant žemės čiužinį ir visą savaitgalį per projektorių tiesiog žiūrime filmus. Šis „pabėgimas“ kelia šypseną, bet iš tiesų padeda nors trumpam netoli bėgant pakeisti aplinką“, – pasidalijo pašnekovė.

Laidų vedėjos pasiteiravus, kaip ji pati patartų skaitytojams ir žiūrovams reaguoti ir vertinti vis didėjančią sergamumo COVID–19 statistiką bei kaip nepasiduoti nerimui, patyrusi žurnalistė sakė, kad svarbiausia ne nuolat sekti skaičius, o susikoncentruoti į tai, kaip galima padėti sau ir esantiems aplink.

„Mano darbas – sekti naujienas, todėl COVID statistika nepraslysta pro mano akis ir skaičius seku. Situacija šalyje tikrai nedžiugina, tačiau nesu iš tų, kurie lauktų kokio nors Vyriausybės sprendimo ar ribojimo ir drebėtų, kad ko nors negalės nuveikti ar kažkur išvykti. Priešingai – saugaus daugiau nei šiuo metu rekomenduojama ar nurodoma. Tai paprastas sąmoningumas.

Tapome sėslesni, mažiau susitinkame, vengiame didelių susibūrimų. Bet į visa tai aš žvelgiu kaip į galimybę išmokti ko nors naujo ir išbandyti tai, kam gal anksčiau nerasdavau laiko. To ir kitiems norėčiau palinkėti – ne sekti kylančius atvejų skaičius, o kiek įmanoma saugoti save ir artimuosius bei pabandyti atrasti gyvenimo džiaugsmą ir tokioje situacijoje.

Svarbu, kad pirmiausia galvotume, kaip apsaugoti savo artimuosius ir save, o ne lauktume naujų ribojimų ar laisvinimų.“, – sakė Kristina bei pridūrė, kad šį laiką, kai namuose praleidžiame daugiau laiko nei anksčiau, galima puikiai išnaudoti perskaitant tiek knygų, kiek niekada nepavykdavo įveikti per metus, išmokti piešti, pinti, gaminti ar net išmokti naują užsienio kalbą.

Laidą „Delfi Diena“ žiūrėkite kiekvieną darbo dieną nuo 15:00 iki 20:00 Delfi TV kanale.

„Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.