Daugiau nei 15 kūrėjų paskelbė, kad jie jau persikėlė į „Contribee“, lietuvių kurtą alternatyvią nepriklausomų kūrėjų platformą, kuri šiuo metu aktyviai remia Ukrainos kariuomenės pajėgas. Prie boikoto prisideda tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“, žiniasklaidos grupė „Laisvės Media Group“, tinklalaidžių kūrėjai „Negyvas Eteris“, lenktynininkas Vaidotas Žala, komikas ir aktyvus visuomenės veikėjas Olegas Šurajevas, finansinis naujienlaiškis „BFF Insider“, sveiko gyvenimo būdo tinklaraštis „IRUNLT“ ir dešimtys kitų Lietuvos kūrėjų.

„CNBC“ pateiktame pareiškime „Patreon“ atstovai teigė, kad bendrovė „neleidžia jokių paramos kampanijų, susijusių su smurtu ar karinės įrangos pirkimu, nepaisant jų priežasties“, todėl puslapis buvo uždarytas. Kaip teigiama „Patreon“ tinklaraščio įraše, nevyriausybinės organizacijos puslapyje „Come Back Alive“ (liet. „Grįžk Gyvas“) buvo rašoma, kad lėšos naudojamos kariams apmokyti, taip pat aprūpinti juos technine įranga.

Šis veiksmas sulaukė neigiamos „Patreon“ bendruomenės reakcijos: dauguma sutinka, kad tokie įmonės veiksmai yra netikėti ir nuviliantys, nes iki šiol „Patreon“ tokio tipo paskyrų neblokuodavo, tad „kompanijos sąlygų pažeidimas“ atrodo tiesiog priedanga.

„Kiekvienas, kuris nepalaiko Ukrainos gynybinių pajėgų, palaiko karą. Nors pradinis mūsų iniciatyvos poveikis bus minimalus, esu tikras, kad jis atkreips kitų „Patreon“ kūrėjų dėmesį ir už Lietuvos ribų. „Patreon“ patirs tokią žalą, kokios jie yra verti. Labai svarbu veikti net ir prieš mažesnes bendroves, ignoruojančias esamą geopolitinę situaciją. Boikotuodami „Patreon“ mes aiškiai perspėjame visas kitas įmones: jūsų apatija kainuos jums reputaciją ir dar daugiau“, – sako Erik Murin, „BFF Insider“ rašytojas ir vienas iš daugelio judėjimo iniciatorių.

Vieną didžiausių auditorijų Lietuvoje turinčios „Laisvės Media Group“ organizacijos įkūrėjas Andrius Tapinas paskelbė viešą laišką, skirtą „Patreon“ platformai: „Jūs sunaikinote ir išsklaidėte daugiau nei 300 tūkst. JAV dolerių mėnesinę paramą Ukrainai. Jūs slepiatės už savo „sąlygų ir politikos“, bandydami paaiškinti, kad „Patreon“ negali būti naudojamas karinei veiklai finansuoti. <...> Jūs sustabdėte gyvybiškai svarbias lėšas Ukrainai ir jos žmonėms, kainavote jiems laiko, kad vėl surinktų tokį finansavimą, ir taip nepaprastai padėjote Rusijos karo pastangoms. Jūs padėjote karo nusikaltėliams. O pagalba karo nusikaltėliams tikrai pažeidžia jūsų sąlygas“, – sako jis.

„Contribee“ įkūrėjas ir komunikacijos vadovas Mantas Michalauskas sako, kad „Contribee“ kviečia visus pereiti prie šios platformos: „Turime tik nedidelį mokestį, kurį mokės prenumeratoriai. Tuo tarpu aukoms Ukrainos pajėgoms nebus taikomi jokie mokesčiai, išskyrus tuos mokesčius, kurie yra mokami mokėjimo paslaugų teikėjui „Stripe“.“

„Contribee“ pradėjo veiklą 2020 m. rugsėjo mėn., šią platformą jau naudoja daugiau kaip 2,5 tūkst. kūrėjų ir daugiau kaip 30 tūkst. pinigus mokančiųjų prenumeratorių. „Contrybee“ aktyviai renkasi ir įvairios ne pelno organizacijos, kurios išsilaiko tik dėl finansinės žmonių paramos.

Akivaizdu, kad kai kurie „Patreon“ kūrėjai nerimauja dėl galimų praradimų, tačiau M. Michalauskas šiuos nuogąstavimus ramina aiškindamas, kad „Contribee“ jau yra gerai žinoma platforma ir žmonės į ją persikels be jokių problemą, ypač turint omenyje įvykius kitose tokio tipo platformose.