LŽS pirmininkas: kodėl kitose šalyse žurnalisto profesija yra svarbi, o Lietuvos valdžiai – ne?

„Mūsų valdžiai žurnalistika nerūpi ir jai ši profesija nėra svarbi. Valdžios jau prieš porą mėnesių prašėme paskiepyti bent tuos žurnalistus, kurie negali išvengti kontaktų su žmonėmis ir kasdien rizikuodami sveikata ir gyvybe renka bei skleidžia aktualiausias žinias. Jie dirba visuomenei ir supranta, kodėl svarbi yra kasdieninė informacija. Gali kam nors kilti klausimas, kodėl kitose šalyse žurnalisto profesija yra svarbi, o Lietuvos valdžiai – ne? Kodėl taip yra JAV, bet ne pas mus? Todėl, kad mūsų Vyriausybei propagandiniai pranešimai ir valdžios „gerų darbų“ viešinimas yra didesnis prioritetas nei nepriklausoma žurnalistika. Nes žurnalistika, pasirodo, nėra valdžiai joks prioritetas ir visuomenės informavimas nėra valstybei būtina funkcija. Kitomis aplinkybėmis atrodytų, kad mus valdo mažaraščiai. Bet gal tai tiesiog paprasčiausias nepatyrimas ir neišmanymas? Ir visiškas abejingumas? Skiepijamos tik didelės žiniasklaidos priemonės. Matome ir kitą tendenciją – šiai valdžiai rūpi tik didelė ir įtakinga žiniasklaida. Mažesniųjų redakcijų ir žurnalistų vaidmenį valdžia nurašo kaip nereikšmingą. Ir tai labai svarbus valdžios arogancijos simptomas“, – savo feisbuko paskyroje rašė Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

„Štai Vilniaus savivaldybė prioriteto tvarka skiepija visus kontaktiniu būdu dirbančius žurnalistus, juos pati priskirdama visuomenei svarbias funkcijas atliekančių profesijų kategorijai, tačiau Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) žurnalistų prie šių profesijų nepriskiria“, – pastebėjo jis.

Dainius Radzevičius

SAM: visuomenei svarbias funkcijas atlieka daugelio profesijų atstovai

SAM Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis teigė, kad kaip atskira grupė žurnalistai nėra įtraukti į vakcinacijos prioritetinių grupių sąrašą. „Žurnalistai gali būti vakcinuojami pagal prioritetinių grupių sąraše nurodytus rizikos veiksnius (amžių, lėtines ligas ir kt.), taip pat kaip didelių subjektų darbuotojai“, – komentavo jis.

„Visuomenei svarbias funkcijas atlieka daugelio profesijų atstovai, ir vertinti, kuri yra svarbesnė, šiuo sudėtingu valstybei metu nevertėtų. Nustatant prioritetines grupes yra svarbu objektyviai įvertinti, kam kyla didžiausias pavojus, kur virusas plinta sparčiausiai, kur jis gali pridaryti daugiausiai žalos. Svarbu atsižvelgti į darbuotojų turimų kontaktų skaičių, galimybes vengti tiesioginių kontaktų ir dirbti nuotoliniu būdu. Taip pat yra įstaigų, kurių veiklą sustabdžius, jų funkcijų negalės atlikti niekas kitas.

Pavyzdžiui, policininkas ar gaisrininkas negali savo funkcijų atlikti nuotoliniu būdu, negali suplanuoti savo dienotvarkės taip, kad išvengtų žmonių susibūrimų, o pamatęs susibūrimą ne visada gali likti tik stebėtoju. Pasirinkimo, kaip išvengti artimų kontaktų, neturi ir didelės parduotuvės kasininkas, pro kurį kasdien mažu atstumu praeina šimtai žmonių, arba gamybos darbuotojas, visą pamainą turintis fiziškai išbūti uždaroje patalpoje kartu su kitais darbuotojais. Būtent gamybos įmonėse šiuo metu yra fiksuojami didžiausi COVID-19 protrūkiai, jų pamažu daugėja. Todėl būtent į tokias įmones ministerija rekomenduoja savivaldybėms atkreipti dėmesį, jeigu per savaitę nepavyksta paskiepyti prioritetinėms grupėms priklausančių asmenų ir dėl to nesunaudojamos visos turimos vakcinos dozės“, – aiškino J. Gališanskis.

Pasak jo, Sveikatos apsaugos ministerija gauna daug prašymų iš įvairių visuomenės grupių, kurios pageidauja būti įtrauktos į skiepijimo prioritetų sąrašą: „Tačiau nereikėtų pamiršti, kad plėsdami prioritetinių grupių sąrašą mes dar atitolinsime plačiųjų visuomenės grupių vakcinaciją, iki kurios liko tik kiek daugiau nei mėnuo. Todėl ministerija prašo visų profesijų atstovų solidarumo ir kantrybės ir primena, kad tie, kam kyla didžiausia rizika susirgti sunkia COVID-19 ligos forma, gali vakcinuotis jau dabar, nepriklausomai nuo profesijos“.

Tarptautinė žurnalistų federacija išreiškė paramą

Lietuvos žiniasklaidos ir žurnalistų organizacijos dar balandžio pradžioje raštu informavo Sveikatos apsaugos ministeriją, kad Tarptautinė žurnalistų federacija (TŽF) išreiškė paramą žiniasklaidos darbuotojams, įtrauktiems į skiepijimo nuo COVID-19 prioritetines grupes. Sudėtingomis sąlygomis visą karantino laikotarpį dirbantys naujienų ir aktualijų žurnalistai bei kiti redakcijų darbuotojai yra pasirengę skiepų programai ir laukia atsakingų institucijų sprendimų.

Tarptautinė žurnalistų federacija viešai vasario mėnesį atkreipė dėmesį, kodėl verta įtraukti žurnalistus į prioritetines skiepijimo grupes. TŽF nuomone, dėl savo atliekamų (ypatingai krizės metu) svarbių pareigų informuojant visuomenę, žurnalistai yra „esminiai“ darbuotojai, su kuriais turėtų būti elgiamasi kaip su tokiais. Paskelbtame pareiškime TŽF teigė, kad remia savo filialų įvairiose šalyse peticiją, kad žiniasklaidos darbuotojai būtų laikomi esminiais darbuotojais ir kad jie būtų įtraukti į prioritetines grupes vakcinacijos nuo COVID-19 kampanijose.

„Nuo pandemijos pradžios žurnalistai didžiąja dalimi įrodė, kokį svarbų vaidmenį jie atlieka informuodami savo piliečius ir kovodami su dezinformacija apie Covid-19. Žurnalistai yra esminiai darbuotojai, kurie turėtų būti traktuojami kaip tokie per nacionalines Covid-19 vakcinacijos kampanijas visame pasaulyje“, – sakė TŽF generalinis sekretorius Anthony Bellangeris.

Žurnalistų ir kitų redakcijų darbuotojų, kurie negali dirbti nuotoliniu būdu, įtraukimas į prioritetines grupes argumentuojamas ir tuo, kad panašiai kaip ir kitos profesijos, pavyzdžiui, sveikatos priežiūros specialistai, mokytojai, policija ar ugniagesiai, žiniasklaidos darbuotojai privalo rizikuoti garantuodami kiekvienam piliečiui prieigą prie patikimos ir viešojo intereso informacijos. Teikti visuomenei kokybišką informaciją yra esminė paslauga. Naujienų ir aktualijų žurnalistai kasdien susiduria su galimu ligos užkrato plitimu ir šiandien jau ne viena redakcija yra patyrusi Covid-19 viruso pasekmes.

Kelios Lietuvos žurnalistus ir žiniasklaidos priemones vienijančios organizacijos balandžio pradžioje kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją ir Nepriklausomų ekspertų patariamąją tarybą prašydami įvertinti galimybę įtraukti žurnalisto profesiją į prioritetinių pareigybių ir profesijų sąrašą, kuriam būtų taikomas ankstyvas skiepijimas nuo COVID-19.

Pareiškimą, kad yra pasirengusios glaudžiam bendradarbiavimui sprendžiant šį kausimą ir užtikrinant sklandų vakcinacijos procesą tiems žurnalistams, kurie dėl savo veiklos specifikos negali dirbti nuotoliniu būdu ir turi nuolatinį kontaktą su kitais žmonėmis, pasirašė asociacija „Nacionalinė spauda“, Interneto žiniasklaidos asociacija, Lietuvos sporto žurnalistų federacija, Lietuvos žurnalistų sąjunga, Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija, Regioninių radijo stočių asociacija, Regioninių televizijų asociacija, Lietuvos žiniasklaidos tautinių bendrijų kalbomis asociacija, Lietuvos spaudos fotografų klubas, VšĮ „Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija“, LNK ir TV3 televizijų žinių tarnybos.