Apie tai, kaip ir kas iš tiesų vyko, galima perskaityti to paties pavadinimo naujausioje Dainiaus Sinkevičiaus knygoje „Policijos dievai“. Bestselerio „Pravieniškių mafija“ autorius šį kartą ėmėsi atskleisti išskirtinę, visą policijos sistemą sukrėtusią istoriją, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Kriminalines istorijas rašau ne vienus metus, esu visko matęs, todėl išties mane jau sunku kuo nors nustebinti. Bet neslėpsiu: korumpuotų Šiaulių policininkų istorija tikrai šokiravo. Buvau girdėjęs daug istorijų apie pareigūnų ryšius su nusikaltėliais, puikiai žinojau apie jų darbo metodus su informatoriais, tačiau kad policininkai vogtų per kratas paimtus narkotikus – o vogė kilogramais – ir pardavinėtų kvaišalus savo slaptajam agentui, atrodė neįtikėtina. Juk jie turėjo ginti, saugoti, padėti, bet elgėsi priešingai. Ir, kaip paaiškėjo, net įžūliau nei kriminalinių grupuočių šulai“, – sako knygos „Policijos dievai“ autorius, naujienų portalo „Delfi.lt“ specialusis korespondentas D. Sinkevičius.

Korumpuoti, bet įvertinti

Naujame žurnalistiniame tyrime D. Sinkevičius aprašo tamsiąją policijos pareigūnų darbo pusę ir pateikia dar neskelbtų faktų apie policininkų įvykdytus sunkius nusikaltimus. Vienas pagrindinių istorijos veikėjų – slaptasis policijos bendradarbis, kuriam policininkai nekliudė prekiauti narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis. Už tai policijos agentas turėdavo liudyti policininkų sukurptose bylose, o išgalvotais pasakojimais tikėjo ne tik policijos vadovybė, bet ir prokurorai bei teisėjai.

Policijos dievai

„Policininkų gaujos istorija, apie kurią pasakoju knygoje, išties išskirtinė: dar niekad Lietuvos policijos istorijoje nebuvo sulaikyta tiek daug pareigūnų, kurie dirbo elitiniu laikomame Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biure. Be to, išsiskiria ir nusikaltimų skaičius: korumpuoti pareigūnai buvo apkaltinti daugiau kaip 100 nusikalstamų veikų, o jų pavogtų narkotikų ir kontrabandinių cigarečių kiekiai rekordiniai“, – pasakoja autorius.

Pasak D. Sinkevičiaus, labai glumino ir tai, kad taip besielgiančiais pareigūnais sistema ilgą laiką pasitikėjo. Maža to – net skyrė apdovanojimus.

„Man iki šiol sunku suprasti, kas dėjosi tų pareigūnų galvose, kai jie klastodami dokumentus ir į pagalbą pasitelkę slaptąjį informatorių kūrė išgalvotas istorijas apie įvykdytus nusikaltimus, už grotų sodino net žmones, kurie nebuvo nusižengę įstatymams. O dar liūdniau – kad bet kokiais jų pateiktais duomenimis tikėjo ne tik šių pareigūnų tiriamas baudžiamąsias bylas kontroliavę ir vėliau valstybinį kaltinimą palaikę prokurorai, bet ir teisėjai. Ne ką mažiau stebina ir tai, kad šių dalykų metų metus niekas nepastebėjo, o bylas kurpę kriminalistai būdavo apdovanojami už gerus darbo rezultatus. Net „Metų sekliais“ buvo pripažinti“, – aiškina žurnalistas.

Teisėsaugos ir nusikaltėlių ryšiai – neišsemiama tema

Nors yra sakančių, kad knygos pasirodymas tikrai nesustiprins pasitikėjimo šalies policija, tačiau autorius įsitikinęs: Lietuvos policijoje dirba daug savo srities profesionalų, sąžiningai pasiruošusių tarnauti mūsų valstybei.

„Reikia pripažinti ir netgi pasidžiaugti, kad policijos sistema pajėgi atskleisti nusikaltimus savo viduje. Kai bendraudamas su savo šaltiniais iš teisėsaugos institucijų užsimindavau, kad rašau šią knygą, sulaukdavau įvairiausių reakcijų; iš pradžių tik retas išdrįsdavo kalbėti apie tai, kas dėjosi už policijos komisariato sienų. Supratau, kad skubėti nereikia, ir neklydau: suvokę, kad tik garsiai kalbėdami apie problemas ir net pačias juodžiausias istorijas, tokias kaip „Policijos dievų“, pareigūnai visiems pasiųs aiškią žinutę, jog nesitaiksto su jokiomis korupcijos apraiškomis. Ir tai sveikintina: pareigūnai pagaliau pripažino, kad visuomenė turi teisę žinoti net tai, ką jie mieliau nutylėtų. Tikiu, kad šioje knygoje papasakota istorija policijai padės įveikti tą savikritikos baimės barjerą, nors nusikalstamo pasaulio atstovai, kurie, mano žiniomis, labai laukė šios knygos pasirodymo, galbūt ir manys kitaip“, – sako D. Sinkevičius

Pirmoji autoriaus knyga „Pravieniškių mafija“ sulaukė didžiulio rezonanso ir jai pasirodžius tiek valdžios, tiek teisėsaugos institucijų atstovai žadėjo daug permainų kalėjimų sistemoje, nes istorijos paviešinimas tapo lakmuso popierėliu, siunčiančiu labai rimtą pavojaus signalą – daugiau taip tęstis nebegali. „Policijos dievai“ vėl gvildena nusikalstamo pasaulio ir teisėsaugos pareigūnų ryšius.

„Galima drąsiai konstatuoti, kad nusikaltėlių ir teisėsaugos pareigūnų santykiai – neišsemiama tema. Ar bus daugiau istorijų, kurios atsidurs dar vienos knygos puslapiuose, šiandien sunku pasakyti, – prisipažinsiu, niekada gyvenime neplanavau išleisti knygos, o štai jau antroji pasiekė knygynų lentynas“, – sako žurnalistas.