Bendrovės „NESTE Lietuva“ reklamoje lyginami „Neste“ iš palmių aliejaus ir jo atliekų didžiąja dalimi gaminamas NEXTBTL biodegalų priedas ir iš rapsų aliejaus gaminami biodegalai RRME.

„Šių dviejų produktų lyginimui naudojama informacija, nepagrįsta jokiais mokslinių tyrimų duomenimis, o lyginamos savybės apie neva mažesnes degalų sąnaudas, triukšmą, išmetamųjų medžiagų kiekį, didesnę energetinę vertę ir kita, naudojant NEXBTL, neatitinka tikrovės ir klaidina vartotojus. Kai kurie reklamoje naudojami teiginiai yra akivaizdžiai melagingi ir visiškai neatitinka realios situacijos. Be to, reklamoje neobjektyviai pasirinktos kai kurios produktų lyginamosios savybės, o kai kurios - palygintos neobjektyviai ir iškreiptai, siekiant sukurti vartotojams įspūdį, neva vieni biodegalai yra pranašesni už kitus“, - pranešime žiniasklaidai cituojamas Biodegalų asociacijos prezidentas Mindaugas Palijanskas.

Pavyzdžiui, „NESTE“ produkto NEXBTL lyginamojoje reklamoje kaip „švarumą“ įrodantis argumentas pasirinktas NOx (azoto oksidų) išmetamosios medžiagos palyginimas, nors šis junginys dyzeliniuose varikliuose sudaro mažiau nei 0,3 proc. išmetamųjų dujų. „Nesuprantama, kodėl reklamoje, lyginami ženkliai menkesni parametrai, o ne žymiai didesnę išmetamųjų dujų dalį sudarantis CO² ar kiti cheminiai junginiai? Lygindamas neesmines savybes, gamintojas klaidina vartotojus dėl gaminio kokybės“, - sako M. Palijanskas.

Lietuvos biodegalų asociacijos vadovui juokingai atrodo ir teiginys, neva, naudojant kurą su NEXBTL automobilis dirba tyliau. „Toks teiginys, nei teisingas, nei pagrįstas. Visas dyzelinas, kuriuo prekiaujama Lietuvoje privalo atitikti ES reikalavimus. Priedų įmaišymas į kurą neturi įtakos triukšmo automobilio salone atsiradimui – tai lemia visai kitos aplinkybės, tokios kaip salono garso izoliacija ar variklio darbas“, - pažymi M. Palijanskas.

Biologinis degalų priedas RRME priedas yra standartizuotas ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje. Šis priedas, siekiant sumažinti poveikį aplinkai, į mineralinį dyzeliną įterpiamas nuo 2005 m.

„Teikdami šį skundą siekiame ginti savo narių – Lietuvos įmonių – interesus, kuriuos pažeidžia nesąžiningi „Neste“ koncerno veiksmai. Todėl kreipiamės į Konkurencijos tarybą, prašydami imtis priemonių, kad skleidžiama tikrovės neatitinkanti informacija neklaidintų vartotojų, o šalies biodegalų rinkoje būtų užtikrinta sąžininga konkurencija. Šiuo metu biodyzeliną, papildytą RRME, rinkoje platina apie 90 proc. degalinių. Skleidžiama klaidinanti NEXBTL reklama pažeidžia visų jų teises bei sąžiningas galimybes konkuruoti“, - pažymi M. Palijanskas.

Šiuo metu RRME kaip galutinį produktą Lietuvoje gamina Biodegalų asociacijos narės UAB „Mestilla“ ir UAB „Rapsoila“. Kitos Biodegalų asociacijos narės, pvz., kooperatinė bendrovė „SV Obeliai“, UAB „Pasvalio agrochemija“, UAB „Žvalguva“, gamina rapsų aliejų, skirtą RRME gamybai.