Dar tik prasidėjus architektūriniam konkursui Delfi rašė, kad laimėtojas gali būti iš anksto žinomas. Kai dar nebuvo viešai įvardyti konkurso dalyviai, Delfi šaltiniai prognozavo, kad laimėtoju taps būtent Lietuvos architektų rūmų vadovo, Lietuvoje gerai žinomo architekto L. Rekevičiaus įmonė „Aketuri architektai“.

Delfi publikaciją galite rasti čia.

Taip ir įvyko. Architektūrinio konkurso vertinimo komisija nusprendė, kad būtent L. Rekevičiaus įmonės pateiktas pasiūlymas yra pats geriausias.

Daugiausiai komisijos simpatijų sulaukė pats brangiausias „Aketuri architektai“ pasiūlymas. Iš viso konkurso vertinimo komisijai buvo pateikti 5 projektiniai pasiūlymai. Brangiausio vertė siekė 148 245 240 Eur be PVM. Pridėjus PVM suma išauga iki maždaug 179 376 740 mln. eurų.

Vis dėlto LRT administracija konkurso dalyviams siūlė orientuotis į kur kas kuklesnes sumas.

Sa.lt 2021 m. rugsėjo 21 d. rašė, kad LRT Administravimo ir veiklos vystymo departamento vadovas Tomas Rytel anksčiau teigė, jog LRT būstinę tikimasi pastatyti iki 2025 metų, ji turėtų kainuoti apie 47,5 mln. eurų.
L. Rekevičius, M. Garbačiauskaitė-Budrienė

Kaip bebūtų, nors konkurso laimėtojas buvo išrinktas, sutartis su juo nepasirašyta.

Dar šių metų gegužę skelbta, kad LRT architektūrinės idėjos konkurso vertinimo komisija priėmė sprendimą nutraukti konkursą – tai reiškia, kad nebus pasirašyta sutartis su nė vienu iš penkių konkurse dalyvavusių idėjų autorių.

„Komisija sprendimą persvarstė LRT administracijos prašymu po konsultacijų ir diskusijų su Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT). Nustačius preliminarią tiekėjų eilę, konkurso tolimesnės procedūros buvo sustabdytos ir dokumentai, susiję su pirkimu, pateikti VPT. Tai buvo būtina, siekiant visapusiškai įvertinti svarbų ir valstybei reikšmingą vykdomą pirkimą bei užtikrinti sėkmingą atranką. Abejonių kėlė faktas, kad visos idėjos nebuvo įgyvendintos be priekaištų – esmė atitiko, tačiau formalumuose buvo problemų“, – gegužę pranešė LRT.

Tai reiškia, kad galiausiai laimėtoju netapo nė vienas dalyvis. Projekto konkurse pirmąsias 3 vietas užėmusius dalyvius buvo numatyta apdovanoti piniginiais prizais (premijomis).

Nesėkminga konkurso baigtis sukėlė nesutarimų tarp LRT administracijos ir konkurso laimėtojo „Aketuri architektai“. L. Rekevičiaus įmonė su skundu kreipėsi į teismą.

Spalio 3 d. Vilniaus apygardos teismo teisėja Loreta Bujokaitė paskelbė sprendimą, kuriuo „Aketuri architektai“ ieškinys atmetamas. Taip pat ji nusprendė priteisti iš ieškovės atsakovei LRT 4082,84 Eur bylinėjimosi išlaidas, susijusias su atstovavimu.

Architektų įmonė šį teismo sprendimą skundė. Tačiau ir Lietuvos apeliaciniame teisme nieko nepešė.

Kaip pranešė VŽ, antradienį šis teismas atmetė „Aketuri architektų“ skundą ir paliko galioti biurui nepalankų pirmosios instancijos sprendimą.

VŽ taip pat paskelbė, kad konkurso laimėtojas biuras „Aketuri architektai“ nusprendė kasacinio skundo neteikti.

LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė anksčiau Delfi yra įvardijusi konkrečius skaičius, kiek LRT kainavo nesėkme pasibaigusio konkurso surengimas.

„Nors laikas yra didžiausia kaina, kurią mokame, konkurso organizavimas turėjo ir finansinę išraišką. Konkursą organizavo Lietuvos architektų sąjunga (LAS) pagal sutartį, kurios vertė – 26 700 eurų be PVM. Išorės komisijos nariams sumokėta 3900 eurų. Nei komisijoje dirbę LRT darbuotojai, nei LRT tarybos atstovai jokio atlygio už tai negavo“, - nurodė LRT generalinė direktorė.

Taip pat Delfi rašė, kad tai nėra vienintelės išlaidos, susijusios su LRT pastatų atnaujinimo konkursu. Štai VšĮ nacionalinis radijas ir televizija 2021 01 21 pasirašė 4.000,01 Eur vertės sutartį su MB „Martyno Marozo architektūra ir planavimas“. Ja nusipirkta ekspertinio vertinimo ir konsultavimo dėl LRT naujo pastato architektūrinio konkurso paslauga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją