Šiuo socialiniu vaizdo klipu autorių teisių gynėjai griežtina toną, siekdami atkreipti visuomenės dėmesį į vagysčių internete problemą, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Visos trys autorių, atlikėjų bei prodiuserių teises administruojančios ir ginančios asociacijos nuolat vykdo daugybę projektų bei iniciatyvų, nukreiptų prieš internetinį piratavimą. Pavyzdžiui, rengia pamokas ar seminarus autorių teisių tema tiek mokyklose, tiek universitetuose, didina legalaus turinio prieinamumą (AGATA sukūrė lietuviškos muzikos portalą „Pakartot.lt“, AVAKA – lietuviškų filmų svetainę „Kinofondas.lt“.) Lengviau atsikvėpta ir Asociacijai LATGA šiemet pramušus ledus bei laimėjus beprecedentę „Linkomanijos“ bylą.

„Naudojimasis legaliomis muzikos ar filmų platformomis skatina naujo turinio atsiradimą. Puikus pavyzdys yra muzikos kūrinių svetainė „Pakartot.lt“, kurioje dabar galima rasti per 102 tūkst. lietuviškos muzikos įrašų ir virš 10 tūkst. muzikos albumų. Šioje platformoje muzikos klausytis galima visiškai legaliai ir netgi nemokamai“, – sako Lietuvos gretutinių teisių asociacijos AGATA tarybos pirmininkas Domantas Razauskas.

AGATA, LATGA ir AVAKA dar pernai surėmė pečius ir pradėjo kampaniją su šūkiu „Biškį vagis nebūna“. Dalis šios kompanijos strėlių buvo nukreipta ir į valdininkus, kad šie atkreiptų dėmesį į autorių teisių gynėjų siūlomus įstatymų pakeitimus, kurie pasunkintų gyvenimą interneto piratams ir paskatintų visuomenę dažniau naudotis legaliomis turinio platformomis. 2018 m. lapkričio 8-ąją Seimas priėmė Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisas, įpareigojančias interneto tiekėjus blokuoti neteisėtai kūrinius platinančias svetaines.

„Labai svarbu, kad asociacijos rado bendrą sutarimą ir suvienijo jėgas prieš neteisėtą kūrinių naudojimą internete. Pozityviai vertinu vykstančius procesus ir labai raginu ne tik kūrėjus vienijančias asociacijas, bet ir valstybės institucijas bei verslo įmones prisidėti prie visuomenės švietimo ir pokyčių saugant kūrybą internete“, – sako Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos AVAKA direktorius Darius Vaitiekūnas.

Šių metų pradžioje Asociacijos AGATA užsakymu atlikto sociologinio šalies gyventojų nuomonės tyrimo apie muzikos ir filmų vartojimą duomenys rodo, kad rezultatais džiaugtis dar anksti. Pasak tyrimo, net 40 proc. šalies gyventojų bent retkarčiais naudojasi piratinėmis svetainėmis. Įvardindami pagrindines priežastis, kodėl taip daro, net 34 proc. apklaustųjų teigė manantys, kad prieiga prie kūrybiško turinio turi būti nemokama, o 12 proc. pareiškė nemanantys, kad piratavimas yra vagystė.

„Ir įstatymo pakeitimai, ir laimėta „Linkomanijos“ byla lėmė, kad blokuoti piratines svetaines dabar yra daug paprasčiau. Tačiau visi puikiai suprantame, kad to neužtenka. Juk ne veltui interneto piratai save memuose vaizduoja kaip hidrą, kuriai nukirtus vieną galvą, vietoj jos išauga nauja. Dabar reikia keisti patį piliečių požiūrį – jei mūsų visuomenė nori vadintis sąmoninga, pilietiška, civilizuota, tai ji turi pirmiausia suvokti, kad piratavimas yra tokia pati vagystė kaip ir kitos, o ne ieškoti pasiteisinimų ar blokavimo apėjimų“, – sako įvairių sričių autorius vienijančios Asociacijos LATGA tarybos prezidentas, kompozitorius prof. Teisutis Makačinas.

Iniciatyvos autoriai dar šiemet planuoja daugiau projektų vagysčių internete tema ir kviečia visus palaikančius Lietuvos kūrėjus bei jų kūrybą naudoti grotažymę #MesNevagiam.