Nuo ketvirtadienio australai nebegali skelbti nuorodų į naujienų straipsnius ar matyti vietos žiniasklaidos priemonių feisbuko puslapių. Australų žiniasklaidos priemonės taip pat nebegali dalytis savo turiniu.

Iždo sekretorius Joshas Frydenbergas sakė penktadienį pasikalbėjęs su „Facebook“ vadovu M. Zuckerbergu, o savaitgalį derybos bus tęsiamos.

„Aptarėme neišspręstus klausimus ir sutarėme, kad mūsų komandos nedelsiant jų imsis“, – parašė J. Frydenbergas socialiniame tinkle „Twitter“.

Premjeras S. Morrisonas žurnalistams Sidnėjuje sakė, kad „Facebook“ vykdomas blokavimas „kelia grėsmę“.

„Manau, tai nėra geras žingsnis ir jie turėtų greitai jo atsisakyti ir sugrįžti prie derybų stalo“, – sakė jis.

Kompanija sprendimą blokuoti naujienas priėmė reaguodama į Australijos planus priimti įstatymą, kuris turėtų priversti skaitmenines milžines, tokias kaip „Facebook“ ir „Google“, mokėti didžiosioms šalies žiniasklaidos priemonėms už jų turinio fragmentų rodymą ar nuorodų į jų parengtą turinį skelbimą socialiniuose tinkluose.

S. Morrisonas sakė, kad įstatymo projektas, kurį trečiadienį priėmė Atstovų Rūmai ir ateinantį pirmadienį svarstys Senatas, sulaukia kitų pasaulio lyderių dėmesio.

Anot premjero, ši tema buvo aptarta ir ketvirtadienį per jo pokalbį telefonu su Indijos ministru pirmininku Narendra Modi.

„Juo labai domimasi, – sakė S. Morrisonas žurnalistams. – Žmonės stebi, ką daro Australija.“

„Facebook“ gynė savo veiksmus tvirtindamas, kad siūlomas įstatymas neįgyvendinamas, ir sakė, jog buvo priverstas pradėti blokuoti naujienas.

Anot ekspertų, nuo ketvirtadienio, kai socialinis tinklas pradėjo blokuoti naujienas, tiek šalyje, tiek užsienyje sumažėjo apsilankymų Australijos naujienų svetainėse. Užsienyje vienos dienos apsilankymų skaičius krito kiek daugiau nei 20 proc., nurodo duomenų analizės bendrovė „Chartbeat“.

Duomenys taip pat rodo, kad vartotojai kol kas nepalieka feisbuko, reaguodami į blokavimą. Akivaizdaus „Google“ paieškos vartotojų srauto padidėjimo neužfiksuota.

„Facebook“ sulaukė griežtos kritikos, kad netyčia blokavo prieigą prie kai kurių kritiškai svarbių vyriausybės puslapių, kuriuose pranešama visuomenei apie COVID-19 protrūkius, krūmynų gaisrus ir ciklonus, taip pat pagalbos smurto artimoje aplinkoje aukoms linijų ir labdaros organizacijų puslapius. Visgi praėjus kelioms valandoms dauguma jų vėl veikė.

Technologijų milžinė „Google“, anksčiau grasinusi dėl minėto įstatymo sustabdyti interneto paieškos paslaugos teikimą Australijoje, sušvelnino savo poziciją ir pasirašė kelis susitarimus su didžiosiomis žiniasklaidos bendrovėmis, tarp jų Ruperto Murdocho „News Corp“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)