„Tik Tok“ – tai socialinis tinklas, skirtas trumpiems vaizdo įrašams. Jis išpopuliarėjo vartotojams ėmus dalintis 15 sek. trunkančiais įrašais, kuriuose jų dainavimas sinchronizuojamas su muzika. Nors minimą soc. tinklą išpopuliarino šis daugiamilijoninis dainų konkursas, dabar jame netrūksta ir kitokio pobūdžio turinio. Kaip ir kiti socialiniai tinklai, „Tik Tok“ leidžia įrašus padailinti filtrais, efektais ir muzikiniu takeliu.

Ši platforma patraukli ir tuo, kad joje sulaukti populiarumo lengviau nei kitur. Besimokantis programėlės algoritmas naujai įkeltą vaizdo įrašą parodo mažai grupei žmonių. Tada jis įvertina, kiek jis buvo žiūrimas, mėgstamas ar pasidalintas. Populiariausieji pasiūlomi dar platesnei auditorijai, tad gauti savo 15 sek. šlovės „Tik Tok“ ne taip ir sunku – viskas priklauso nuo to, ką ir kaip darai.

Naujos programėlės vardas išaugo dar 2018 m. Būtent šiais metais „Tik Tok“ tapo populiariausia „App Store“ programėle ne žaidimų kategorijoje, o pasaulyje ją tais metais parsisiuntė 800 mln. žmonių. Neabejotina, kad augimo trajektoriją jis išlaikys ir artimiausioje ateityje.

Ką čia veikia prekės ženklai?

Kalbant apie rinkodarą, „Tik Tok“ platforma taikosi į jaunąją auditoriją. Vis dėlto ir „Facebook“, kurio vartotojų amžiaus vidurkis didėja, kažkada buvo tik jaunimo „žaidimai“ – jauna auditorija greičiausiai įsisavina naujoves, kuria trendus ir atranda naujus saviraiškos būdus. Sekti ją – tai investuoti į ateitį, o kad plėsti prekės ženklo žinomumą įmanoma ir tokiomis aplinkybėmis, įrodo ne vienas užsienio pavyzdys.

Pavyzdžiui, „Apple Music“ liko ištikima muzikos temai ir soc. tinkle filmavo trumpus interviu su populiariais atlikėjais. Viename Edas Sheeranas dalijosi, su kokiomis dainomis norėtų pakilti iš patalų, vykti į įrašų studiją ar eiti į pasimatymą. „Sephora“ kvietė švęsti Nacionalinę lūpdažio dieną, greitojo maisto restoranas „Chipotle“ apdainavo avokadus ir gvakamolę, o „Washington Post“ žurnalistai žongliravo biuro daiktais ir atskleidė ne tokią rimtą savo darbo pusę.

Lietuvą socialinių tinklų tendencijos pasiekia kiek vėliau, todėl tik 2019-uosius galime laikyti „Tik Tok“ boosto metais. Kita vertus, dar prieš ketverius metus čia įžengęs „Pildyk“ jau turi 90 tūkst. sekėjų ir „Popular Creator“ (liet. „Populiaraus kūrėjo“) statusą. Paskyroje filmuojasi ir kituose kanaluose prekės ženklą reklamuojantys asmenys, o auditorija kviečiama dalyvauti įvairiuose iššūkiuose.

Kitas populiarus prekės ženklas „Makalius“ prie „Tik Tok“ prisijungė tik prieš mėnesį, bet šiandien jau turi 2000 sekėjų ir pasakoja apie komandos kasdienybę. Be prekės ženklų čia veikia gausybė jaunų nuomonės formuotojų – nors daugelis jų kituose socialiniuose tinkluose nežinomi, populiarėjant „Tik Tok’ui“ į juos bus kreipiamas didesnis dėmesys. Juolab, kad jų vaizdo įrašų peržiūros skaičiuojamos milijonais.

Kanalas svarbiau už žinutę?

Anksčiau prekės ženklai mokėsi kiekviename socialiniame tinkle atrasti tikslinę auditoriją, bet dabar ir pats socialinis tinklas pamažu tampa skiriamąja auditorijos žyme. Todėl į „Tik Tok“ turėtų žengti į jaunesnius vartotojus orientuoti brandai – „Lelijos“ fabrikui pasiekti potencialius klientus čia bus sunku.

Prekės ženklams padeda, jeigu jie vysto konkretų, Z kartos vartotojams patrauklų produktą ar paslaugą. Kosmetika, greitasis maistas, mada – visa tai gali būti įdomu paaugliams, kurie sudaro kertinę „Tik Tok“ auditoriją Lietuvoje. Nors rinkodarai ji per jauna, prekės ženklai gali reklamomis ugdyti lojalius ateities vartotojus ir užsitikrinti pozicijas populiarėjančioje platformoje. Koją pakišti gali nebent tai, kad kol kas reklamos čia nėra daug, o kampanija gali kainuoti ir šimtus tūkstančių, todėl pirmiausia reikia galvoti apie organišką ir įtraukiantį turinį.