Atrodytų, viskas daug aiškiau, kai tai susiję su literatūros ar meno kūriniu, tačiau praėjusiais metais kilo abejonių dėl maisto produktų – ar sūrio užtepėlės skonis gali būti vertinamas kaip saugomas kūrinys? Apie tai pranešime žiniasklaidai plačiau pasakoja advokatų profesinės bendrijos „Žabolienė ir partneriai METIDA“ partneris ir advokatas Erikas Saukalas.

Turi atitikti originalumo kriterijus

Lietuvos autorių teisių ir gretutinių teisių įstatyme įtvirtinta autorių teisių objekto sąvoka nėra konkreti, todėl kūrinio priskyrimas saugomiems objektams iš esmės grindžiamas vertinamaisiais kriterijais. Įstatyme numatyta, kad autorių teisių objektai – originalūs literatūros, mokslo ir meno kūriniai, kurie yra kokia nors objektyvia forma išreikštas kūrybinės veiklos rezultatas.

Taigi tokiam objektui iš esmės keliami du reikalavimai – originalumo ir kad tai būtų kūrybinės veiklos rezultatas. Nagrinėjant šią įstatymo nuostatą, akivaizdu, kad tokiais objektais neginčijamai yra knygos, paveikslai ar dainų tekstai, tačiau, analizuojant šią sąvoką, kyla klausimas, ar skonis gali būti laikomas tokiu objektu?

Erikas Saukalas

Būtent ši dilema Europos Sąjungos Teisingumo Teisme (ESTT) sukėlė itin didelį susidomėjimą – 2018 m. vasarą kilo klausimas, ar sūrio užtepėlės skoniui taikoma autorių teisių apsauga.

Skonis ir kvapas – kol kas neapibrėžiamas

Kilus abejonių dėl sūrio užtepėlės skonio, Generalinis advokatas Melchioras Watheletas nepritarė tokiam galimam sūrio vertinimui. Jis nurodė, kad maisto produkto skonis negali būti prilygintas nė vienam saugomam „kūriniui“, o apsauga maisto produkto skoniui galėtų būti užtikrinta tik tuo atveju, jeigu jis atitiktų originalumo kriterijus.

Generalinis advokatas M. Watheletas taip pat pažymėjo, kad, atsižvelgiant į dabartinį technikos lygį, tiksliai ir objektyviai apibrėžti skonį ar kvapą šiuo metu neįmanoma. Visgi neatmestina galimybė, kad ateityje techninės priemonės, skirtos tiksliai ir objektyviai identifikuoti skonį ar kvapą, tobulės ir šiems objektams bus galima suteikti apsaugą.

Akivaizdu, kad šiuo atveju ESTT pritarė Generalinio advokato pozicijai ir paantrino, kad sūris negali būti laikomas autorių teisių objektu. Tokia pozicija buvo grindžiama tuo, kad skonio suvokimą ir pojūčius lemia daug veiksnių, būdingų asmeniui, įskaitant amžių, valgymo įpročius, taip pat aplinką ar kontekstą, kuriame produktas vartojamas.

Subjektyvus vertinimas

Akivaizdu, kad, vadovaujantis numatytais kriterijais, skonio vertinimas yra labai subjektyvus ir priklausomas nuo kitų aplinkybių. Be to, dabartiniu mokslo pasiekimų lygiu neįmanoma techniškai pasiekti tikslaus ir objektyvaus maisto produkto skonio nustatymo, kad būtų galima atskirti jį nuo kitų tos pačios rūšies produktų skonio.

Taigi nors skonis teoriškai ir gali atitikti įstatymo keliamus autorių teisių objektų reikalavimus, tačiau dėl subjektyvaus jo suvokimo vertinimas nėra bendras ir pastovus, dėl to praktiškai tokia apsauga dabar nėra galima.