„iPhone“ jau privertė mus pamiršti, ką reiškia su savimi nešiotis dienoraščius, fotoaparatus, rašiklius ir net veidrodžius. Dabar įmonė siekia atsikratyti bibliotekos kortelių, slidinėjimo pasų ir apskritai bet kokių asmens tapatybės kortelių.

Serijos skirtingų patentinių paraiškų, vadinamų „Patvirtintų vartotojo tapatybės paraiškų pateikimu“, t. y., detalių būdų, kaip įrašyti ar perduoti vartotojo ID, yra patvirtintos, praneša „AppleInsider“.

„Įrenginyje, įgyvendinančiame patikrintos tapatybės patvirtinimo sistemos naudojimą, yra bent vienas procesorius, sukonfigūruotas priimti patikrintą paraišką, įskaitant informaciją, skirtą identifikuoti įrenginio vartotoją“, – rašoma vienoje tokių paraiškų. „Patikrintą paraišką pasirašo serveris, vadovaujantis asmens tapatybės patvirtinimu, o patvirtinta paraiška yra pritaikoma konkrečiam įrenginiui.“

Pagal šį pasiūlymą, toks įrenginys kaip „iPhone“ galėtų saugiai pakeisti kai kurias asmens tapatybės patvirtinimo formas. Jei įrenginio savininkas jau yra patikrintas, tarkime, „Apple Watch“ biometriniais jutikliais, tai patvirtina ir patį ID dokumentą.

Nors „Apple“ paraiškoje daugiausiai kalbama apie pasus, siekiama padaryti taip, kad ta pati sistema būtų taikoma daugeliui dalykų.

„Tai leidžia vartotojui gauti patikrintą tapatybės patvirtinimą, kuris tampa skaitmenine tapatybe ir kuriame yra vartotojo identifikavimo informacija (pavyzdžiui, informacija, kurią pateikė vartotojas ir kuri buvo patikrinta viena ar daugiau sistemų), ir tai gali būti pakartotinai naudojama įvairiems paslaugų teikėjams“, – rašoma paraiškoje.

Anksčiau „Apple“ dirbo su saugiais vyriausybių asmens tapatybės pateikimo būdais, tad įmonei pavyko pagelbėti tiek Vokietijos, tiek JK vyriausybėms jų vietiniuose tapatybės projektuose.

„Apple“ interneto paslaugų ir „Apple Pay“ viceprezidentė Jennifer Bailey viešai pareiškė, kad bendrovė nori integruoti asmens tapatybės dokumentus, tačiau taip pat, kad tai yra sudėtinga.

„Tam, kad tapatybė būtų teisėta, ji turi būti patvirtinta vyriausybės“, – sakė ji 2019 m. „Matome, jog daugelis šalių visame pasaulyje pradeda įdiegti pasus į mobiliuosius telefonus“.

„Šiandien galite naudoti mobilųjį pasą oro uostuose, taigi visa tai juda ir aš manau, kad tai tik tęsis“, – pridūrė ji. „Taigi, visa tai nėra labai tolima ateitis, tačiau tai bus įgyvendinta ne taip greitai, kaip kai kurie kiti mūsų projektai“.