Lietuvoje šiemet vyko daugybė renginių skirtų Klaipėdos krašto garsintojos ir Mažosios Lietuvos rašytojos Ievos Simonaitytės 125-osioms gimimo metinėms paminėti, o Seimas šiuos metus paskelbė Ievos Simonaitytės metais.

I. Simonaitytė paliko itin ryškų pėdsaką literatūroje, ypač daug prisidėjo prie Mažosios Lietuvos įamžinimo savo kūriniuose, taip pat buvo aktyvi kovotoja ir visuomenininkė, raginusi kraštiečius Mažosios Lietuvos gyventojus jungtis prie Lietuvos, o ne Vokietijos, per visą savo gyvenimą ir įvairius istorijos laikmečius buvo ne kartą apdovanota įvairiomis premijomis ir titulais, jos garsiausi romanai „Vilius Karalius“ ir „Aukštujų Šimonių likimas“ buvo verčiami į daugybę pasaulio kalbų.

Visa tai rašytoja pasiekė būdama nuo vaikystės itin silpnos sveikatos, savo talento, užsispyrimo ir darbštumo pastangomis. Maža to, Ieva Simonaitytė neturėjo jokio oficialaus išsilavinimo, nes dėl silpnos sveikatos galėjo mokytis tik namuose.

Šiemet šalyje vyko įvairūs renginiai, rašytojos literatūros vakarai, skaitytojai ir literatūros žinovai turėjo dar daugiau galimybių susipažinti ne tik su unikalia Ievos Simonaitytės kūryba, bet ir asmenybe.

Garsi teatro aktorė Virginija Kochanskytė jau ne vienerius metus veda ir kuria literatūrinius vakarus, skirtus Ievai Simonaitytei, yra nuoširdi šios rašytojos gerbėja ir literatūrinio palikimo skleidėja, Ievos Simonaitytės literatūrinės premijos laureatė.

„Man tokia netikėta pažintis buvo su ta nuostabia moterim, asmenybe, kuri susikūrė save savo talento, valios ir užsispyrimo dėka, ir kai skaičiau jos kūrybą, radau liudijimą jos, tokios geismingos, jaunos, aistringos, užsidegusios, kaip niekas kitas sugebančios kurti tą pasaulį savyje ir apie save. O ką ji baigė, ką studijavo, ieškojau, bet nėra datos, nei gimnazijos, nei universiteto... Tas charakteris, žingeidus, aštrus, kad kas bebūtų, pasieksiu savo, jai suteikė tą galią ir galimybę sukurti savo gimnaziją, savo universitetą, ir kaip Viljamui Folkneriui ištarti: „Mano universitetai, tai mano gyvenimas“, dalinsis laidoje savo įspūdžiais apie Ievos Simonaitytės asmenybę ir kūrybą aktorė Virginija Kochanskytė.

Lietuvos knygotyrininkas, edukologas, Mažosios Lietuvos kultūros tyrinėtojas Domas Kaunas, parengęs knygą apie Ievą Simonaitytę „Aš esu Etmės Evė: Ieva Simonaitytė amžininkų liudijimuose“, daugybę jėgų ir laiko skyrė rašytojos kūrybos ir palikimo tyrinėjimams, turi sukaupęs unikalią su Ieva Simonaityte susijusią kolekciją.

„Rašydamas knygą apie Ievą Simonaitytę surinkau daug liudijimų ir įdomių faktų apie šią rašytoją, jos vaikystę. Kartą rašytojos gimtinėje prie bažnyčios po pamaldų radau moterų, kurios prisiminė rašytoją vaikystėje, kai ši ateidavo prie kitų vaikų žaisti. Vaikai klausdavo, kas tu esi, o Ieva sakydavo, „Aš esu Evė, Etmės vaikas“. Taip gimė mano knygos pavadinimas“, pasakos Domas Kaunas. Rašytoja Ieva Simonaitytė buvo nesantuokinis turtingo ūkininko vaikas, nuo vaikystės ligota, sunkiai vaikščiojo, bet savo nepaprastai tvirto charakterio ir talento dėka tapo lietuvių literatūros klasike, daug prisidėjo prie to, kad Mažoji Lietuva tapo Lietuvos dalimi, nors daugybė to krašto žmonių buvo linkę rinktis Vokietiją.

„Ievos Simonaitytės indėlis į Klaipėdos krašto prijungimą prie Lietuvos yra didžiulis, kai ji 1923 rašė patriotinius eilėraščius, ragindama kraštiečius rinktis Lietuvą, jos politinis pasišventimas su tais primityviais eilėraščiais, kuriuos ji skaitė prieš publiką, yra didžiulis, nes ji pasakė labai aiškiai „Lietuva“, pabrėžia Domas Kaunas.

Dar daugiau negirdėtų faktų ir detalių apie vienos garsiausių Lietuvos pastarojo šimtmečio rašytojų Ievos Simonaitytės gyvenimą ir kūrybą laidoje „Nusipelnę Lietuvai. Žmonės ir įvykiai, kurie formavo valstybę“, sekmadienį, 9 val. per Delfi TV.