Profesionalus amerikiečių kinematografas, fotografas, režisierius, dirbęs su vizualinės žurnalistikos projektais Bobas Sacha portale „Medium.com“ pasidalino savo paties jau daug metų praktikuojamomis gudrybėmis, kurios padės jums prieš kameras atrodyti ir jaustis puikiai.

Garsas

Nesvarbu, kaip atrodysite, bet jei pašnekovas jus prastai girdės, pokalbis taps nevykusiu. Atminkite šias tris taisykles:

Dėvėkite laisvų rankų įrangą su mikrofonu. Ausinės, kurias gavote kartu su savo mobiliuoju telefonu, puikiai tam tiks.

Išjunkite visus kitus garsus savo namuose: jokio radijo, jokio televizoriaus, jokių šunų ar žaidžiančių vaikų garsų. Jei esate kur nors išvykęs, susiraskite ramią vietą pokalbiui.

Kai nekalbate, išjunkite mikrofoną. Vaizdo konferencijos programėlėje susiraskite mikrofono piktogramą ir spustelėkite ją, kol per visą jos plotą atsiras įstriža linija. Telefono ar kompiuterio garso išjungimas nepadės. Virtualiajame susitikime „Zoom“, norėdami išjungti ar įjungti mikrofoną, paspauskite „Shift“ + cmd + A klavišą („Apple“ kompiuteryje).

Vaizdas

Padėkite prietaisą (nešiojamąjį kompiuterį, telefoną, planšetinį kompiuterį) akių lygyje. Tai galite padaryti, savo įrenginį užkėlus ant kelių knygų ar dėžučių, kad fotoaparatas būtų ties jūsų akimis.

Venkite kadro iš apačios, kai pagrindiniame plane – ne jūsų veidas, o kaklas, panašiai taip, kaip, anot B. Sachos, „jus nuo grindų mato jūsų katinas, prašydamas, kad įdėtumėte jam vakarienę“.

Vaizdo konferencija

Sureguliuokite savo kompoziciją: pabandykite nukreipti akis į viršutinę ekrano dalį, tada ekraną palenkite šiek tiek žemyn, kad nenukirstumėte galvos.

Jūsų fotoaparatas yra ekrano viršuje, todėl pabandykite žiūrėti tiesiai į jį, kad užmegztumėte ryšį su pašnekovu.

Tai padaryti jums padės maža gudrybė: sumažinkite vaizdo konferencijos langą ir nutempkite jį į patį ekrano viršų. Tokiu būdu atrodys, kad žiūrite tiesiai į kamerą, tad pašnekovai jaus jūsų įsitraukimą.

Tinkamas apšvietimas – raktas į sėkmę

Įsitikinkite, kad už jūsų ar bet kur jūsų fone nėra jokių ryškių šviesų. Daugiau šviesos turėtų būti nukreipta į jus, o ne į jūsų foną. Pasistenkite, kad į veidą šviestų lengva šviesa. Toks apšvietimas padės jums gerai atrodyti prieš kamerą.

Jei bendrauti internetu tenka itin dažnai ir virtualios konferencijos nesibaigs net ir po karantino, jūsų vaizdo skambučiams būtų galima suteikti dar daugiau profesionalumo. Tai padarysite 100 vatų dienos šviesos LED lemputės pagalba (spalvų temperatūra – 5500 K), kuri skleistų tokios pačios spalvos šviesą kaip pro jūsų langus sklindanti šviesa.

Geriausia turėti lempą, nukreipiančią šviesą nuo sienos, esančios už kompiuterio. Atšokusi nuo sienos, šviesa tampa minkštesnė, nei nukreipta tiesiai į veidą.

Taip pat ant lempos galite priklijuoti šiek tiek plonos baltos medžiagos, kad išsklaidytumėte šviesą. Įsitikinkite, jog ji neliečia lemputės ir neužsidega (LED lemputės nešyla, todėl jos yra saugesnės).

Kas ten, už jūsų?

Pasitikrinkite, kokie daiktai yra už jūsų. Geriausia būtų visus juos padėti kuo toliau nuo foninio vaizdo, kad jie nenukreiptų pašnekovo dėmesio ir neblaškytų. Kai kuriems žmonėms patinka sėdėti prie visiškai tuščios sienos. Jei taip planuojate daryti ir jūs, stenkitės būti kuo toliau nuo sienos tam, kad šešėlis nenukristų tiesiai už jūsų.

Visada turėkite omenyje, kad žmonės ims mąstyti apie tai, ką mato jūsų fone, todėl būkite atsargūs ir gerai pagalvokite, prieš rodydami savo asmeninius daiktus. Taip pat venkite įvairių augalų, „dygstančių iš jūsų galvos“.

Bob Sacha