Prie šios iniciatyvos prisijungusių naujienų portalų redakcijos ragina ir kitas žiniasklaidos priemones nelikti abejingomis ir pasekti jų pavyzdžiu prisijungiant prie memorandumo.

Skelbiant šią jautrią informaciją, naujienų portalų redakcijos įsipareigoja šviesti visuomenę, kad savižudybė – ne išeitis sprendžiant net ir sunkiausias problemas gyvenime, skleisti informaciją apie savižudybės rizikos veiksnius, ženklus ir pagalbos būdus. Sutarta nesupaprastinti savižudybės priežasčių ir proceso, neromantizuoti ir nedramatizuoti jų, neminėti savižudybės būdo antraštėse, detaliai neaprašinėti jos būdo tekste.

IŽA pirmininko Arno Marcinkaus teigimu, sudėtinga pandeminė situacija Lietuvoje skatina imtis ir netradicinių iniciatyvų, siekiant prisidėti kuriant emociškai sveikesnę visuomenę.

Arnas Marcinkus

„Prie to prisidėti nusprendė ir socialiai atsakinga žiniasklaida, neabejinga tam, kas vyksta. Įvertinus tai, kad savižudybės ir bandymai žudytis yra viena skaitomiausių temų, o viešai paskelbta informacija gali įtakoti netinkamus asmeninius pasirinkimus, nuspręsta laikytis bendrų taisyklių, kurios bus lyg kelrodis redakcijoms, kaip tinkamai pranešti apie savižudybes ir bandymus žudytis. Šis bendradarbiavimo susitarimas – viena pirmųjų tokio masto iniciatyvų tarp populiariausių šalies naujienų portalų, turinčių didžiausias skaitytojų auditorijas“, – sako A. Marcinkus.

Naujienų portalo Delfi l.e.p. vyr. redaktoriaus Kęstučio Cemnolonskio teigimu, deja, savižudybės ir bandymai žudytis išlieka opi problema.

„Vertinant ilgametes tendencijas, jų skaičiai mažėja, tačiau susirūpinimą kelia pandeminis laikotarpis, kai yra pablogėjusi gyventojų emocinė sveikata. Tad nelaukdami, kol atsakingos valstybės institucijos, ką nors pasiūlys, imamės iniciatyvos patys. Atsakingai vertiname tai, kad viešai paskelbta informacija gali paliesti žmones, tad svarbu tinkamai pateikta informacija ir atsakingai parinktos formuluotės, kurios neleistų romantizuoti savižudybių ir bandymų žudytis“, – sako K. Cemnolonskis.

Naujienų portalo lrytas.lt direktorius ir vyriausiasis redaktorius Tautvydas Mikalajūnas įsitikinęs, kad ši interneto žiniasklaidos priemonių iniciatyva prisidės prie savižudybių prevencijos šalyje ir padės išvengti nelaimingų atsitikimų.

„Žodžio galia yra didžiulė. Tad juos tinkamai parinkti yra mūsų – redakcijų – atsakomybė. Turime būti vieningi ir prisidėti užkertant kelią skaudžioms nelaimėms, išvengiant jų kartojimosi visuomenėje. Bendros taisyklės tam ir reikalingos“, – sako T. Mikalajūnas.

Tautvydas Mikalajūnas

Naujienų portalo 15min.lt vyriausiojo redaktoriaus Vaidoto Beniušio teigimu, žiniasklaidos laisvė yra neatskiriama nuo atsakomybės.

„Turime pareigą atsakingai vertinti informaciją prieš ją publikuodami. Tikiu, kad šis susitarimas ir diskusijos redakcijose apie jo įgyvendinimą bus naudingos“, – sakė jis.

Vaidotas Beniušis

Naujienų portalo tv3.lt vyriausiasis redaktorius Artūras Anužis tvirtina, kad visuomet galima rasti išeitis net ir esant labai sunkiems išbandymams.

Artūras Anužis

„Nuskriausti save ir artimuosius – ne išeitis. Tai ne – sprendimas. Jei sudėtinga susidoroti su iššūkiais, visuomet svarbu kalbėtis su artimaisiais, kreiptis pagalbos į specialistus, kurie padės sveikti emociškai. Tikime, kad ši prevencinė iniciatyva prisidės mažinant savižudybių skaičių šalyje ir užkirs kelią nelaimėms“, – sako A. Anužis.

Šaltinis
Temos
M360
Dalintis
Nuomonės