„Deja, nei vienas kandidatas nesurinko reikiamo 7 balsų skaičiaus, todėl birželio 20 d. vyks LRT tarybos posėdis, kuriame mes spręsime apie naująjį konkursą, kuris galimai vyks rugsėjo mėnesį“, – kalbėjo LRT tarybos pirmininkas Eugenijus Valatka.

Pasak jo, abu kandidatai surinko po 6 balsus.

E. Valatka tikino, kad LRT Taryba dabar turėjo dar daugiau galimybių išsamiau susipažinti su abiejų kandidatų programomis ir į jas įsigilinti.

„Mes labai detaliai nagrinėjome tiek kandidatų programas, tiek diskutavome apie būtent vieno ir kito kandidato privalumus, teigiamas savybes eiti šias svarbias pareigas“, – sakė jis.

Išeities iš situacijos kol kas neturi

Kitame LRT Tarybos posėdyje birželio 20-ą dieną bus sprendžiama dėl naujo konkurso, kuris galimai vyks jau rugsėjo mėnesį. E. Valatka teigė, kad tame posėdyje bus diskutuojama ir apie tai, ar pati LRT Taryba neturėtų atsistatydinti.

„Šiandien nenoriu spekuliuoti šiuo klausimu, suprantame, kad situacija neeilinė, sprendimo svarbą“, – apie tai, kaip galėtų keistis konkurso organizavimo tvarka komentuoti atsisakė E. Valatka, žadėdamas, kad tai bus aptariama kitame LRT Tarybos posėdyje.

„Galime kalbėti apie dar didesnį viešumą. Kaip ir praėjusį kartą esu minėjęs, kalbant apie pačią procedūrą, manau, būtų visiškai logiška, kad kandidatai susitiktų su LRT darbuotojais, vyktų diskusija, debatai“, – komentavo jis.

Dabartiniame konkurse tai nebuvo daryta. „Mes svarstėme Taryboje, aš siūliau susitikimą su LRT darbuotojais, kuris natūraliai leistų dar geriau pažinti kandidatus, bet Taryba nusprendė, kad būtų sudėtinga užtikrinti visiems kandidatams vienodas sąlygas, vengiant tendencingų klausimų, todėl tas sprendimas nebuvo priimtas“, – sakė jis.

E. Valatka neatsakė į klausimą, ar Taryboje svarstyta iki rudens keisti LRT įstatymą.

„Taryba veikia pagal LRT įstatymą ir tie pokyčiai negali būti labai staigūs, tai vėlgi diskutuosime, kalbėsimės, ieškosime konsensuso“, – kalbėjo jis.

„Mes pradėjome diskusijas, apsikeitėme idėjomis, mintimis, bet, be abejo, pratęsime. Mums reikia kaip Tarybai susitikti ir grįžti prie dialogo“, – teigė E. Valatka, paklaustas apie galimą išeitį iš situacijos.

A. Zabarauskas nuo komentarų susilaiko

Konkurse dalyvavęs A. Zabarauskas po LRT tarybos posėdžio paskelbė susilaikysiąs nuo komentarų „bet kuria su LRT susijusia tema“ – kol įvyks kitas tarybos narių susitikimas.

„Pritariu LRT tarybos pirmininkui, kad situacija yra neeilinė. Susilaikysiu nuo komentarų bet kuria su LRT susijusia tema, o savo nuomonę parašysiu po LRT tarybos posėdžio birželio 20 d., susipažinęs su viešai prieinamais jo nutarimais“, – socialiniame tinkle „Facebook“ antradienį vakare rašė A. Zabarauskas.

Iki naujo konkurso LRT toliau kaip laikinai einanti pareigas vadovaus M. Garbačiauskaitė Budrienė.

Primename, kad pirmą kartą šių metų kovą organizuotas LRT generalinio direktoriaus konkursas baigėsi be rezultatų, nes du kandidatai, Monika Garbačiauskaitė Budrienė ir Aistis Zabarauskas, surinko po lygiai, po 6 balsus.

LRT generalinį direktorių konkurso būdu skiria 12 narių LRT taryba. Tarybai šiuo metu vadovauja Kauno technologijos universiteto (KTU) rektorius Eugenijus Valatka.