Interneto žiniasklaidos asociacijos (IŽA) pirmininkės Linos Bušinskaitės teigimu, žurnalistų pareiga yra kelti klausimus ir inicijuoti diskusijas dėl valdžios veiksmų, o ginant viešąjį interesą – kritikuoti tam tikrus valstybės institucijų ar pareigūnų sprendimus bei veiksmus.

„Žodžio laisvė negali būti paminta ir trypiama, ypač, kai žurnalistas savo nuomonę, gindamas viešąjį interesą, išreiškė asmeninėje paskyroje viename iš socialinių tinklų. Gyvename laisvoje, demokratinėje šalyje, tad turime stiprinti žodžio laisvę, o ne menkinti ją, priimant sprendimus dėl pažeistos etikos. Ypač, kai šioje istorijoje esminė problema yra dvigubų standartų taikymas - nuomonę įvairiais būdais reiškia daugelis visuomeninio transliuotojo veidų, tačiau V. Savukyno atžvilgiu LRT institucijų elgesys atrodo išskirtinis. Standartai dėl žurnalistų nešališkumo Vakaruose yra įvairūs, bet jie turi būti skaidrūs ir taikomi visiems vienodai“, – sako L. Bušinskaitė.

Lina Bušinskaitė

Būtent todėl, pasak jos, IŽA vienijantys naujienų portalai solidarizuojasi su V. Savukynu ir palaiko jį kovoje už žodžio laisvę, o visuomeninį transliuotoją kviečia etikos standartus taikyti visiems vienodai, t. y. ne tik kritikuojantiems valdžią.

Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininko Dainiaus Radževičiaus teigimu, Virginijaus Savukyno išsakyta nuomonė ir kritika apie teisingumo ministrės veiklą neužkliuvo nei pačiai ministrei, nei niekam kitam – nei teisine, nei etikos prasme.

„Tai rodo brandžios visuomenės supratingumą apie žurnalistų veiklą ir konstruktyvią kritiką. Virginijus Savukynas yra patyręs ir itin profesionalus žurnalistas. Jo komentarai, laidos ir viešai dėstomos mintys (net ir kritika) yra daugeliui pavyzdys. Todėl labai tikiuosi, kad LRT, mūsų visų išlaikomas visuomeninis transliuotojas, ras stiprybės ir būdą atskleisti visas aplinkybes, dėl kurių nuspręsta persekioti mūsų kolegą“, – sako D. Radzevičius.

Dainius Radzevičius

Palaikymą taip pat išreiškė Tarptautinės rašytojų organizacijos Lietuvių PEN centras valdyba.

„Lietuvių PEN centro valdyba reiškia susirūpinimą dėl galimo žodžio laisvės varžymo, Lietuvos radijo ir televizijos Tarybai patvirtinus nuobaudą žurnalistui Virginijui Savukynui už jo „Facebook“ paskyroje išsakytą kritiką teisingumo ministrei Ewelinai Dobrowolskai. Žodžio laisvė ir kritika politinei valdžiai yra kertinis demokratinės visuomenės principas, žurnalisto profesinė bei pilietinė teisė. Žurnalisto baudimas už kritiką valdžios atžvilgiu yra visiškai nepriimtina nacionalinio transliuotojo praktika. Kreipiamės į LRT administraciją ir Tarybą, kviesdami gerbti ir saugoti savo žurnalistų žodžio laisvę ir susilaikyti nuo žurnalisto Virginijaus Savykuno baudimo už teisingumo ministrės atžvilgiu išsakytą vertinimą“, – rašoma išplatintame pareiškime.