Pasaulyje vykstančiose naujų technologijų parodose ir konferencijose gana svarbią vietą užima naujovių, pritaikytų renginių organizavimo sferai, prezentacijos. Londono technologijų savaitės metu (orig. pav. London Technology Week) jau kelinti metai organizuojami rimti šios srities apdovanojimai „Event Technology Awards". Apdovanojimų metu išrenkami originaliausi, pažangiausi technologiniai sprendimai, skirti renginių paslaugoms tobulinti. Tai rodo, kad inovacijoms skiriamas didelis dėmesys ne tik iš investuotojų, bet ir iš pačių paslaugų užsakovų.

Lietuva taip pat neatsilieka šioje srityje. Renginių organizatoriai stengiasi pasiūlyti savo klientams kuo išmanesnius sprendimus. Apžvelkime dešimt populiariausių technologinių sprendimų, naudojamų organizuojant inovatyvius renginius.

1. Kvietimai

Teatras prasideda nuo rūbinės, o renginys – nuo kvietimo. Spausdinti kvietimai šiandien gali būti traktuojami kaip sentimentali prabanga, todėl vis dažniau klientai renkasi virtualią renginiui skirtą administravimo platformą, kuri tampa ir kvietimu (gaunamu elektroniniu paštu su nuoroda), ir svečių registracijos vieta. Šių išmaniųjų „kvietimų" dėka organizatoriai gali ne tik realiu laiku stebėti, ar svečiai atsidarė kvietimą, bet ir svečių registracijos aktyvumą, statistiką, o taip pat vieno paspaudimo dėka surinkti ir kitą renginiui naudingą informaciją. Pavyzdžiui, kokiam maistui svečiai teikia prioritetą, ar bus reikalinga nakvynė, transportas ir t.t. Sutikite, kad spausdinti kvietimai tokių plačių galimybių, deja, nesuteikia.

2. Išmaniosios programėlės

Sukurkite savo renginiui išmaniąja programėlę. Renginio dalyviai, parsisiuntę ją į savo telefonus, galės lengviau gaudytis renginio eigoje, užsisakyti gėrimus, išsirinkti patiekalus, dalyvauti renginio balsavime, aukcione ir t.t. Programėlių kūrėjai jau siūlo ir tiesioginį konferencijų ar renginių pranešimų vertimą, kurį galima transliuoti per mobiliuosius telefonus.

Mobilios programėlės padeda stebėti ir surinkti naudingą informaciją apie renginio dalyvius, o po renginio, atlikus duomenų įvertinimą, galima efektyviau, o kartu ekonomiškiau organizuoti būsimus renginius. Išmaniųjų technologijų prognozuotojai šioms mobilioms renginio pagalbininkėms teikia vis didesnę svarbą. Skelbiama, kad ateityje toks duomenų surinkimas bus viena pagrindinių priemonių vertinant renginio dalyvio elgesį, poreikius ir lūkesčius. Surinktų duomenų analizė greitai gali tapti pagrindine varomąja rinkodaros ir sprendimų priėmimo jėga.

3. Virtualus renginio vedėjas

Išmanaus renginio organizatoriai turėtų nepraleisti progos pasisamdyti virtualų renginio vedėją. „Motion capture“ technologija išpopuliarėjo Holivude. Tik kine ši technologija naudojama ne realiu laiku, o renginyje veiksmas vyksta čia ir dabar. Tereikia tik sugalvoti, kokio įvaizdžio pageidautumėte savo renginio vedėjui (-ai) – ilgakojės blondinės ar šarmingo šmaikštuolio vyruko ir užkulisiuose nuo galvos iki kojų apkabinėtas lemputėmis aktorius, greitaeigių filmavimo kamerų dėka, esamuoju laiku persikūnys į bet kokią Jūsų sufantazuotą būtybę. Ją renginio dalyviai galės tiesiogiai stebėti ekrane.

4. Holograminiai sprendimai

Tris matmenis vaizduojančios interaktyvios hologramos realybe tapo Japonijos mokslininkų dėka. Tyrėjai panaudojo itin galingus ir greitus lazerius, kurie ore projektuojamas hologramas leidžia paliesti pirštais ir jas pajausti, rašo Sciencealert.com. Išvystyta technologija naudojama renginiuose, ar, pavyzdžiui, holograminių būtybių, kurias galima paliesti, šou.

Hologramų pagalba galima prikelti atlikėjus „iš numirusiųjų" ir rengti hologoraminius koncertinius turus. Pavyzdžiui, jau yra suplanuotas Whitney Houston holograminis pasaulinis turas.
O dar tolimesnėje ateityje, žadama, kad visai nereiks išeiti iš namų – visi renginiai, koncertai, konferencijos hologramų pagalba vyks mūsų namų svetainėse.

5. Robotai

Pirmieji robotai-barmenai debiutavo Google I/O konferencijoje. Trys oranžiniai Makr Shark robotai gamino Mojito kokteilius, kuriuos renginio svečiai galėjo užsisakyti specialios mobiliosios programėlės pagalba. Kažkada tai buvo sensacija, o šiandien tai jau nieko nestebina.

Londono Trafalgaro aikštėje šešių robotų sukurtas lazerių šou („Outrace“ instaliacija) buvo vienas iš Londono dizaino savaitės akcentų. Jį sukūrė dizaineriai Reed Kram bei Clemens Weisshaar. Kiekvienas norintis galėjo kontroliuoti robotų judėjimą ir lazerio pagalba kurti savo menines formas Londono danguje. Šių metų Eurovizijoje švedai integravo robotus į savo pasirodymą, kurio metu robotai atliko šokį kartu su gyvais šokėjais.

Robotai jau pasiekė ir Lietuvą. Įmonių renginiuose vis labiau populiarėjanti pramoga – futbolo ar sumo varžybos su robotukais, valdomais distanciniu būdu. Šiemet technologijų ir inovacijų festivalio „Login“ metu viena alaus kompanija savo bare taip pat „įdarbino" du robotus, kurie svečiams pristatinėjo užsisakytą alų. Ir nors robotai-padavėjai darė nemažai klaidų, klientai mechaniniam personalui buvo kur kas atlaidesni nei gyvam.

6. Bepiločiai orlaiviai-dronai

Dronai, bepiločiai orlaiviai su įtaisytais fotoaparatais ar kameromis, vadinami suaugusiųjų ateities žaislais. Jie valdomi nuotoliniu būdu, o ore gali išsilaikyti apie pusvalandį. Šiandien jie naudojami įvairiose gyvenimo srityse, o taip pat renginiams, vakarėliams, konferencijoms filmuoti. Dronų pagalba galima pasižvalgyti ore, panirti į povandeninį pasaulį.

Panašu, jog bepiločiai orlaiviai gali ne tik fiksuoti renginius, koncertus ir meną, tačiau ir patys tapti meno dalimi. Netikite? Viena technologijų kompanija bendram pasirodymui subūrė 100 dronų, kurie šoko danguje pagal Bethoveno „Penktąją simfoniją“.

7. Virtualios realybės akiniai (Oculus rift)

Virtualios realybės akiniai yra viena populiariausių šiuo metu siūlomų pramogų. Akiniai transliuoja tikrovišką 3D vaizdą. Asmuo, dėvintis šiuos akinius, yra perkeliamas į virtulią realybę, kurios pojūčius paaštrina Full HD rezoliucija pateikiami vaizdai bei garso efektai. Užsidėjus virtualios realybės akinius kūnas nevalingai pradeda reaguoti į transliuojamus vaizdus. Kaip, pavyzdžiui, važiuojant amerikietiškais kalneliais ima virpėti kojos, pasiekus posūkį visas kūnas svyra į šoną, o staiga leidžiantis žemyn – nevalingai jaučiamas poreikis tūpti. Akiniuose esantys judesių jutikliai reaguoja į žmogaus judesius ir pagal tai realiu laiku yra keičiami transliuojami vaizdai. Tai suteikia galimybę dairytis ir judėti.

Ši pramoga renginių dalyvių yra ypač mėgstama, nes ji smagi ne tik bandančiajam Oculus rift, bet ir vaizdą stebintiems aplinkiniams.

8. 3D rašiklis („3Doodler“)

Renginio svečiams pasiūlykite išbandyti 3D rašiklį, su kuriuo gali nupiešti viską – nuo Eifelio bokšto iki egzotiško Afrikos gyvūno. Ir svarbiausia – gali piešti bet kur ir bet kada. Tam nereikalingas nei popierius, nei rašymo stalas, nei kompiuteris. Pačias netikėčiausias formas ir modelius 3D rašiklis gali raityti tiesiog erdvėje. Neįprasta rašymo priemonė yra pripildyta skysto plastiko. Tačiau dėl rašiklio gale įmontuoto specialaus feno piešinys išsyk sustingsta.

9. 3D spausdintuvas

Jums nebereiks iš anksto ruošti, pakuoti šimtų dovanų dėžučiu renginio svečiams, nes nuo šiol, 3D spausdintuvų dėka, dovanos bus kepamos tiesiog čia ir dabar jūsų renginyje. Renginio dalyviams bus puiki pramoga išvysti šios technologinės naujovės principą, o kartu gauti dovanų vietoje atspaustą vizitinių kortelių dėklą, raktų pakabuką ar kitą suvenyrą su jūsų įmonės logotipu.

10. Papildytoji realybė

Nors keli papildytos realybės (augmented reality) technologijų produktai jau egzistuoja rinkoje, tikrasis jos potencialas glūdi ateityje. Futurologai kalba, jog 2100-aisiais riba tarp realybės ir virtualiosios erdvės bus neįtikėtinai plonytė, jei išvis egzistuos. Šiandien turime galimybę patirti 3D pasaulį su papildytos realybės aplikacijomis, naudojant telefono kamerą. Programėlės atpažįsta tam tikrus vaizdus ir telefono ekrane pateikia papildomą informaciją, vaizdus ar animaciją.

Šių aplikacijų pagalba galima organizuoti orientacines varžybas. Pavyzdžiui, nukreipus telefono kamerą į statinius, meno kūrinius, šie „atgyja“ ir atsiskleidžia ne tik „papildyta realybe“, bet ir pakužda, kur keliauti toliau.

Ateityje šios programėlės renginiuose bus plačiai naudojamos ir informacijos apie dalyvaujančius asmenius surinkimui. Tereikės nukreipti kamerą į žmogaus veidą ir ekrane pasirodys visa Jus dominanti informacija apie konkretų asmenį.