Pastebėjau, kad sėkmingos komandos primena gentis – turi savo ritualų. Tai tam tikromis progomis kartojami veiksmai, jų dalyviams turintys simbolinę prasmę. Ne veltui ritualai mus lydi per amžius, įvairių sričių mokslininkai kaip niekad sutaria – jie naudingi ir darbe:

– nuramina arba suteikia energijos;
– skatina bendrumo jausmą;
– padeda apsiprasti su pokyčiais;
auga komandų produktyvumas ir empatija;
darbas kelia daugiau pasitenkinimo.

Tad jei komandai kažko trūksta, gali būti, kad laikas kurti ritualą...

Kaip tai veikia?

Veikimo instrukcijai parašyti reiktų psichologo, sociologo, antropologo ir neuromokslininko pagalbos, nes atsakymai slypi mūsų smegenyse, emocijose ir net prigimtyje. Panagrinėkime konkrečius pavyzdžius, kurie tai puikiai iliustruoja.

Daugeliui pažįstamas jausmas, kai nerimaujant įkyrios mintys zuja lyg musės. Jas nuraminti galima sutelkus dėmesį kitur, pavyzdžiui, į ritualą. Be to, pasikartojantys, įprasti veiksmai smegenims siunčia ženklą, kad situaciją kontroliuoji tu, o tikėjimas ritualu dar labiau sustiprina jo galias: nuramina kūno reakcijas ir iš tiesų sumažina šansus susimauti.

Tuo tarpu grupiniai ritualai, kurie yra ne kas kita kaip bendros patirtys (ang. shared experiences), sutvirtina komandų ryšius ir tarpusavio supratimą: sutelkia dėmesį į tuos pačius dalykus ir visiems sukelia panašias emocijas. Tuo labiau, kad ritualo dalyviai vienas kitam kelia pasitikėjimą, nes jiems svarbios tos pačios vertybės, o šiai veiklai skiriamas laikas ir pastangos įrodo lojalumą bei įsitraukimą. Tie kolegos, kurie nedalyvauja komandos susibūrimuose, tikrai daug praranda.

Jei reiktų sukurti žmonių itin mėgstamą ritualą, siūlyčiau atsigręžti į pirmykštes tradicijas: maisto dalijimąsi (pavyzdžiui, picadieniai, vaisių dienos) ar ritmą (pavyzdžiui, N. Zelandijos regbio komandos žaidėjų tradicinis „Haka ritualas“).

Visgi norint itin veiksmingo ritualo, kuris sutvirtintų komandą ilgam, reiktų prasmingesnio ir emociškai sunkesnio. Kraštutinį pavyzdį matome kariuomenėje (galvų skutimas, fizinės užduotys), o nuosaikus pavyzdys: dviračių surinkimo varžybos konsultacinės įmonės „PwC“ naujokams.

Įsivaizduokite, kad pirmąkart gyvenime paskubomis renkate dviratį su žmonėmis, kuriuos matote taip pat pirmą kartą, o surinktas dviratis atiteks beglobiams vaikams, kurie stebi visą šį procesą. Štai tokiomis aplinkybėmis užsimezga tvirtos draugystės...

Pasirodo, pridėjus sinchroninius kūno judesius, išlošiama dar daugiau – jie skatina didesnį vienybės jausmą nei kiti ritualai. Gal todėl Steve’as Jobs’as taip mėgo susitikimus, einant koja kojon su pašnekovu (ang. walking meetings), o tu neturėtum spjauti į išvykas baidarėmis!

Ir džiaugsme, ir varge

Kiekviena komanda turi savo unikalias tradicijas; jos prigyja, kai atliepia organizacijos kultūrą ir yra prasmingos.

Prasmę veiksmai įgauna, kai sprendžia problemas. Tarkim, kaip išlaisvinti darbuotojų kūrybingumą? „Pixelmator“ ar „Adform“ rado sprendimą: biuro darbuotojai nevaržo savęs avalyne – kas rytą įsispiria į šlepetes. O kaip skatinti lankstų požiūrį? Gal kasryt renkantis vis kitą darbo vietą, kaip „Luminor“ banko darbuotojai savo pagrindinėje buveinėje?

Organizacijai išgyvenant pokyčius, ritualai taip pat gelbsti: padeda įtvirtinti naujas vertybes arba išlaisvinti susikaupusią įtampą, atšvęsti pergales arba pasikrauti energijos ateities iššūkiams. Kai praradęs reputaciją „Starbucks“ norėjo uždegti darbuotojus naujai misijai, griebėsi simbolinio veiksmo: virš dešimt tūkstančių kavinių tinklo darbuotojų kartu degustavo kavą; kiekvienas naujas darbuotojas degustuoja kavą iki šiol.

Pasirodo, ritualas padidina mūsų suvokiamą vertę, tad gudrūs vadovai turėtų pasirūpinti, kad pergales (premijas, pareigų pasikeitimą, tikslų pasiekimą) lydėtų simbolinės apeigos ar ceremonija (ang. rites of passage)… Štai komunikacijos agentūra „INK agency“ asistentams, tapusiems projektų vadovais, įteikia simboliškai išaugtus šliaužtinius, o pasiekus tikslus suka „pergalių ratą“ su prizais.

Ir pabaigai, būtina švęsti vasaros ar sporto šventes darbovietėje. Juk tai mūsų prigimtiniai ritualai, apimantys ir maisto dalijimąsi, ir ritmą, ir sinchroniškus kūno judesius. Jų dalyviai įrodo savo lojalumą vienas kitam, o manais gauna komandos pasitikėjimą ir vienybės jausmą, kurie perauga į produktyvumą, o tada ir į geresnius įmonės rezultatus. Tad pirmyn švęsti!

O kokius ritualus praktikuoji tu ar tavo komanda?

Straipsnio šaltinis.