Kaip viena žinutė gali sukelti rimtų nemalonumų

2012 m. Šveicarijos futbolininkas Michelis Morganellas buvo pašalintas iš Londono olimpiados, nes savo „Twitter“ paskyroje parašė rasistinę žinutę skirtą Pietų Korėjai. Žinutė „Pietų Korėjiečiai gali susideginti. Jie yra šutvė mongoloidų“ pasirodė po Šveicarijos ir Pietų Korėjos varžybų. Dėl panašios priežasties, rasistinės žinutės „Twitter“ paskyroje, iš Graikijos olimpinės komandos buvo pašalinta sportininkė Voula Papachristou. Australijos plaukikams Nickui D'Arcy ir Kenrickui Monkui buvo uždrausta mėnesį naudotis socialiniais tinklais, nes „Facebook“ jie pasidalino dviprasmiška nuotrauka. Joje buvo galima pamatyti, kaip sportininkai rankose laiko ginklus. Nemalonumų buvo sulaukęs ir JAV plaukikas Maiklas Felpsas. Maiklas buvo gavęs įspėjimą iš Tarptautinio olimpinio komiteto, kai socialiniame tinkle „Twitter“ pasirodė jo nuotraukos su „Louis Vuitton“ rankine.

Kada olimpinių žaidynių dalyviai yra baudžiami

Tarptautinio Olimpinio komiteto sprendimu kiekvienas dalyvaujantis olimpinėse žaidynėse sportininkas, treneris ar oficialus asmuo privalo laikytis 40-osios Olimpinės chartijos taisyklės. Ji skelbia, kad olimpinėse žaidynėse dalyvaujantys asmenys negali leisti, kad jų asmenys, vardai, atvaizdai ar sportiniai laimėjimai būtų naudojami reklamos tikslais. Taip pat dalyviai turi rodyti pagarbą vieni kitiems, olimpiados organizatoriams. Nesilaikantiems šių taisyklių gali grėsti diskvalifikacija iš olimpinių žaidynių, akreditacijos panaikinimas, finansinės sankcijos.

Ką (ne) gali olimpiados dalyviai viešinti socialiniuose tinkluose

Tarptautinio Olimpinio komiteto sprendimu nuo liepos 24 d. iki rugpjūčio 24 d. žaidynių dalyviams atsiranda apribojimai, ką jie gali viešinti savo socialiniuose tinkluose. Pasidalinsiu pagrindinėmis taisyklėmis:

1. Dalyviai gali dalintis įspūdžiais apie esamas ar būsimas varžybas, bet ta žinutė negali būti tiriamojo pobūdžio. Pavyzdžiui: „Pralaimėjau, nes žaidėjas x yra traumuotas. Jeigu būčiau daręs y derinį, kur aš atbėgu iš kairės, būčiau laimėjęs“. Žinutė turi būti parašyta pirmuoju asmeniu, kaip rašomas dienoraštis.

2. Dalyviai gali dalintis nuotraukomis, kuriose matosi olimpinis miestelis, sporto, treniruočių salės, stadionai. Visgi šios nuotraukos negali būti naudojamos reklamos tikslais.

3. Dalyviai gali filmuoti olimpinį miestelį, sporto, treniruočių sales, stadionus. Tačiau tų vaizdo įrašų, kuriuose yra įamžintos vietos , kur norint patekti reikia leidimo, negalima viešinti socialiniuose tinkluose.

4. Olimpiados dalyviai gali naudoti socialiniais tinklais, dalintis įspūdžiais su savo šeimos draugais, gerbėjais. Visgi griežtai draudžiama žaidynių metu socialinius tinklus naudoti reklamos tikslais. Žinutėse, nuotraukose, vaizdo įrašuose negali būti minimi ar matomi prekiniai ženklai, kurie nėra susiję su olimpiada.

5. Dalyviai negali kelti įžeidžiančių žinučių. Žinutės turi atspindėti olimpinių žaidynių vertybes, pagarbą ir draugystę.

6. Dalyviai negali kelti nuotraukų, vaizdo įrašų, kuriuose matosi olimpiados simbolis.

Nesilaikantiems šių taisyklių gali grėsti diskvalifikacija iš olimpinių žaidynių, akreditacijos panaikinimas, finansinės sankcijos.

Šaltiniai