Pradėkite nuo turinio

E. A. Ozeri, nuolatos konsultuojantis ir mokantis „WIX“ platformos vartotojus, sako, kad pirmasis jo patarimas visiems, ketinantiems susikurti savo interneto svetainę, yra pradėti nuo turinio, kuris bus skelbiamas svetainėje. „Interneto svetainė šiais laikais reikalinga kiekvienam, kuris pats vysto savo smulkų verslą, ar tai būtų kepyklėlės savininkas, ar fotografas. Visiems jiems sakau, kad turinys yra tai, ko klientai ieškos jūsų svetainėje. Todėl turiniui turite skirti daugiausiai dėmesio”, – sako jis.

Pasak specialisto, savarankiškiems interneto svetainių kūrėjams praverčia gana paprasta formulė: aukštos kokybės turinys + aiški žinutė = sėkminga interneto svetainė. „Pradėdami kurti interneto svetainę savo verslui iš anksto apgalvokite, kokių tikslų ji turi pasiekti. Pasvarstykite, kam jums reikalinga svetainė, ką ji duos jūsų klientams, ką jie ten veiks. Ar svetainė turi pritraukti daugiau klientų į jūsų kepyklėlę, ar jūs norite parduoti savo produktus internetu, ar jums tereikia susirinkti kuo daugiau kontaktų klientų duomenų bazei? Apsisprendę dėl tikslo lengviau suformuluosite aiškią žinutę vartotojui”, – sako E. A. Ozeri.

Jis pabrėžia, kad nusprendus dėl tikslo, svetainės lankytojui turi būti suformuluotas aiškus raginimas veikti („call to action”). „Iš svetainės lankytojo juk paprastai kažko tikimasi: pirkti e-parduotuvėje, užsiprenumeruoti naujienlaiškį, paskambinti ar pan. Jeigu vartotojas interneto svetainėje neras aiškaus raginimo veikti, greičiausiai jį prarasite”, – sako specialistas.

Ieškokite įkvėpimo analizuodami

E. A. Ozeri yra įsitikinęs, kad konkurentų analizė yra vienas geriausių įkvėpimo šaltinių. Jis pataria pradėti nuo vietinių konkurentų svetainių išnagrinėjimo, tai padės galvojant apie savo išskirtinumą, tačiau atkreipkite dėmesį ir į pasaulinius konkurentus – taip pastebėsite sektoriaus tendencijas. „Planuodami savo interneto svetainę skirkite laiko peržiūrėti daug kitų tos pačios verslo srities svetainių. Atkreipkite dėmesį į jums patinkančio stiliaus ir panašaus charakterio svetainių spalvas, tipografiją, fotografijų stilistiką. Visi šie dalykai sukuria svetainės nuotaiką, taip pastebėsite tendencijas savo kategorijoje. Netruksite suprasti, kaip pavyzdžiui, atrodo šiuolaikiškos asmeninių trenerių svetainės, o kas būdinga tarkime, natūralios kosmetikos gamintojų svetainėms”, – sako E. A. Ozeri.

Jis pataria išnagrinėti konkurentų svetainėse naudojamus simbolius – jie yra svarbūs dizaino elementai. Taip pat galima peržiūrėti ir išsaugoti patikusias nuotraukas – žinoma, negalėsite jų naudoti savo svetainei, bet taip pastebėsite patinkančias kompozicijas, nuotraukų stilių, lengviau suformuluosite užduotį fotografui, nes turėsite pavyzdžių, kurie jums patinka.

Apgalvokite viską, bet kurkite dalimis

Iš anksto pasidarykite svetainės žemėlapį, pataria E. A. Ozeri. Pasak jo, jums patiems svarbu suprasti, kaip vartotojas naršys jūsų svetainėje ir kaip galite padėti jam likti joje. Taip galėsite aiškiai susiplanuoti visą turinį, kurio jums reikės svetainei.

„Tai padarę tikriausiai išsigąsite, kiek daug turinio svetainei turite pasiruošti, tačiau kurkite svetainę po truputį, pradėkite nuo nedidelės dalies, skelbkite turinį dalimis ir neturėkite ambicijos susikurti tobulą savo svajonių svetainę iš karto. Leiskite jai gyventi ir netrukus pamatysite, kuria kryptimi verta daugiau dirbti”, – sako E. A. Ozeri, pridurdamas, kad svetainė nuolat reikalaus naujo turinio, jeigu norėsite, kad ji būtų „mėgiama” paieškų sistemų.

Jis pripažįsta, kad didelis interneto svetainių kūrimo platformų populiarumas ir jų pasirinkimo galimybės bei gana aiškiai apibrėžiamos šiuolaikinės interneto svetainių dizaino tendencijos lemia tam tikrą supanašėjimą. Platformų kūrėjai analizuoja interneto naršytojų elgesį ir siūlo jiems patogius sprendimus. Vis daugiau interneto svetainių yra sukuriama naudojantis tokiomis platformomis, kaip „WIX“ ir vis dažniau tą daro patys verslo savininkai, neturėdami nei specialių dizaino, nei programavimo žinių.

E. A. Ozeri sako, kad neverta baimintis, jog vis daugiau interneto svetainių atrodo kažkuo panašios. „Jūs svetainę kuriate tam, kad ji tarnautų jūsų verslui ir padėtų pasiekti verslo tikslų. Vargu, ar tą padės padaryti interneto svetainė, kuri bus vienintelė, nepakartojama ir labai išskirtinio dizaino, greičiau ta, kuri duos vartotojui tai, ko jis ieško. O tą gali padaryti tik kokybiškas jūsų turinys, todėl jam ir skirkite daugiausiai dėmesio”, – sako specialistas.