Dar daugiau, ji sparčiai juda pirmyn – prisitaiko prie vartotojų ir perima internete įprastas savybes bei funkcijas. Savo ruožtu televizorius tebėra pagrindinis įrenginys laisvalaikio pramogoms namuose.

Evoliucija ar revoliucija?

Televizijos transliacijos Lietuvoje pradėtos 1957 m. balandžio 30 d. Tuo metu televizijos dar neturėjo tokios šalys kaip Norvegija bei Suomija. Televizijai sulaukus pilnametystės, 1975-aisiais metais, Lietuvos žiūrovai išvydo pirmąsias spalvotas TV transliacijas. Po penkerių metų jau visas mūsų šalyje transliuojamas TV turinys buvo spalvotas.

2012-ieji metai ženklino dar vieną svarbų televizijos raidos etapą Lietuvoje – atsisakyta analoginio signalo ir pereita prie skaitmeninės televizijos. Dar po ketverių metų šalies nacionalinis transliuotojas pradėjo rodyti TV turinį aukštos raiškos (HD) formatu.

Visgi visi šie etapai labiau laikytini televizijos evoliucija, nes didžiausios permainos buvo susijusios su televizijos turinio ir vaizdo kokybės plėtra. Internetas privertė televiziją imtis revoliucinių pokyčių: pereiti nuo linijinio žiūrėjimo prie kitų TV turinio vartojimo modelių, tokių kaip sparčiai išpopuliarėjusi IPTV televizija ar hibridinė televizija HiTV. Bet apie viską iš eilės.

Trys revoliuciniai pokyčiai

Prieš daugiau nei dešimtmetį Lietuvoje įvyko trys svarbūs, galima sakyti – revoliuciniai pokyčiai, kurie modifikavo TV turinio vartojimo įpročius bei įprastinį, nusistovėjusį televizoriaus vaidmenį.

Pirmasis jų – atidėto TV turinio žiūrėjimo galimybė. 2006 metais ja pirmieji galėjo naudotis fiksuotais interneto tinklais atkeliaujančios vadinamosios IP televizijos (IPTV) – vartotojai. Po dešimties metų, 2016-aisias „Telecentras“ vienas pirmųjų Europoje pradėjo teikti IPTV paslaugą per bevielį 4G interneto tinklą.

„Kantar“ tyrimų duomenimis, penktadalis šalies namų ūkių (21 proc.) sako besinaudojantys atidėto žiūrėjimo galimybe bent kartą per savaitę, o ketvirtadalis (26 proc.) tokius įrašus peržiūri bent kartą per mėnesį.

Šiuo metu apie 10 proc. TV turinio Lietuvoje per televizorių žiūrima ne tiesiogiai, bet naudojantis atidėto žiūrėjimo funkcionalumu. Tai išties revoliucinis pokytis, nes vartotojas nebeprivalo taikytis prie transliacijos laiko, bet gali žiūrėti TV turinį sau patogiu metu.

Antrasis prieš dešimtmetį Lietuvoje įvykęs pokytis, turėjęs reikšmingos įtakos TV turinio vartojimo įpročiams, – pradėtos vystyti TV kanalų mediatekos bei archyvai internete. Skaičiuojama, kad šiuo metu juose prieinamos dešimtys tūkstančių valandų vaizdo turinio, virš 100 tūkstančių video įrašų. Vartotojų apklausos atskleidžia, kad galimybė kontroliuoti filmų ar laidų peržiūros laiką yra svarbiausias motyvas, kodėl žiūrimas video turinys internete.

Trečiasis revoliucinis pokytis – išmaniųjų (smart) televizorių, kuriuos galima prijungti prie interneto, išpopuliarėjimas. „Kantar“ tyrimų duomenimis, beveik pusė (48 proc.) namų ūkių Lietuvoje turi išmaniuosius televizorius.

Šie įrenginiai ne tik suteikia galimybę per televizorių – didelį, aukštos kokybės vaizdą rodantį ekraną – matyti įvairų internete esantį video turinį (nuo „Youtube“ įrašų iki interneto televizijos „Netflix“), bet ir atvėrė naujas technologines galimybes tradicinės antžeminės televizijos žiūrovams. Viena tokių – hibridinė (HbbTV) televizija, Lietuvoje žinoma HiTV vardu.

Nauja eterinės televizijos era

Taigi, kas yra toji hibridinė televizija HiTV? Tai technologinis sprendimas, kuris sujungia per eterinę televiziją transliuojamas TV programas su internetine platforma. Ji suteikia galimybę itin paprastai, naudojant televizoriaus pultelį, pasiekti televizijų mediatekas, archyvus ir kitą turinį, platinamą internete.

HiTV remiasi prieš dešimtmetį Prancūzijoje ir Vokietijoje pradėtu vystyti ir prieš keletą metų pasaulio mastu standartizuotu HbbTV (angl. Hybrid Broadcast Broadband TV) technologiniu sprendimu. Jis pagal nutylėjimą yra įdiegtas daugelyje šiuolaikinių išmaniųjų televizorių. HbbTV standartas taip pat atveria galimybes socialinių tinklų integracijai TV ekrane, atgalinio ryšio siuntimui, interaktyviai ir personalizuotai reklamai.

Hibridinė televizija rodoma Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Ispanijoje, Estijoje – iš viso 36 pasaulio šalyse. Dar tiek pat valstybių šiuo metu kuria hibridinės televizijos paslaugas. Šių metų birželį hibridinė televizija HiTV „Telecentro“ iniciatyva, bendradarbiaujant su LRT, LNK ir „Lietuvos ryto TV“, pradėjo veikti ir Lietuvoje.

Skaičiuojama, kad šiuo metu Lietuvoje yra apie 40 tūkst. televizorių, kurie palaiko HbbTV funkciją ir yra prijungti prie interneto. Taigi šių televizorių savininkai jau dabar gali nemokamai naudotis televizijų mediatekomis, elektroniniu programų gidu, klausytis virš 20 radijo stočių ir naudotis kitomis funkcijomis, kurios iki šiol buvo prieinamos tik mokamos televizijos paslaugų vartotojams. Sutikite, tai išties galima vadinti nauja eterinės televizijos era.

Taigi XXI amžiuje televizija nė nesiruošia trauktis į istorijos paraštes – perėmusi internete įprastas savybes ir funkcijas, ji pradeda naują gyvenimo etapą.