Tačiau šiandieną kaip niekada svarbūs yra mokslininkai, medikai, ekonomistai ir vidiniai įmonės influenceriai (liet. nuomonės formuotojai). Iš vienos pusės iš jų norime gauti tik patvirtintą, teisingą ir mums naudingą informaciją apie pandemijos eigą, politinius sprendimus, ekonomistų prognozes, iš kitos pusės – labai svarbu suprasti, kas vyksta įmonėje, kokius sprendimus svarsto įmonės valdžia, kur linksta investuotojai ir kas laukia manęs asmeniškai, kai šis karantinas pasibaigs. Taigi, kas yra vidiniai įmonės nuomonės formuotojai ir kodėl jie ypatingai svarbūs šios pandemijos metu?

Influenceris yra žmogus, formuojantis nuomonę apie reiškinius, produktus, prekės ženklus ar įvykius. Jis suburia aplink save ratą sekėjų ir kuo tas ratas platesnis, tuo nuomonės formuotojas svaresnis rinkoje. O kaip yra su nuomonės formuotojais įmonės viduje? Iš principo tai vyksta lygiai taip pat – įmonės vidiniai influenceriai yra:

– aktyvūs ir matomi kolegos;
– bendradarbiaujantys, padedantys ir atliepiantys;
– juos pažįsta didžioji dauguma kolegų;
– jie turi savo nuomonę ir išsako ją aplinkiniams.

Pagrindinis jų tikslas – perteikti žinutes ir įtraukti darbuotojus į veiklas, klausimų sprendimus, formuoti nuomonę apie įmonę viešai. Jie yra tarsi tiltas tarp vadovybės ir likusių darbuotojų. Jie yra tie žmonės, kuriuos reikia atrasti, įgalinti ir suteikti jiems reikiamus įrankius. Vidinių influencerių pagalba įmonėms šiuo metu kaip niekada svarbi – padėti suvaldyti ir paskleisti informaciją, surinkti darbuotojų nuomonę vienu ar kitu klausimu ir prisidėti prie naujų įmonės sprendimų. Kaip tai padaryti?

Atrasti. Vienas lengviausių būdų – paklausti įmonės darbuotojų, kuris kolega jiems patinka labiausiai, į ką jie kreipiasi pagalbos, kuriuo kolega labiausiai pasitiki. Atlikus tokią apklausą dažniausiai „išlenda“ tie, kurie iš tiesų dominuoja ir yra labai mėgiami. Tikslas atrasti ne aukščiausio lygio vadovus, labiau vidutinės grandies vadovus, mentorius ar aktyvius darbuotojus, kurie kasdienybėje praleidžia daug savo laiko dirbdami ir įtraukdami skirtingų pareigų kolegas.

Įgalinti. Atradus vidinius įmonės nuomonės formuotojus labai svarbu vadovams pradėti su jais dialogą, leisti jiems suprasti, kad jie yra svarbi įmonės dalis. Įgalinti galima juos skirtingais lygiais – vienos įmonės juos pasitelkia perteikti visas reikiamas žinutes viduje bei surinkti darbuotojų nuomonę. Kitos įmonės influencerių pagalba lengvai įveda naujas tradicijas, įtvirtina kultūros normas bei padeda įsivažiuoti naujokams. Trečios įmonės šiuos influencerius įgalina tapti įmonės viešais veidais socialinėje medijoje, skleisti įmonės žinutes viešai, padėti pritraukti talentų. Tokiais būdais vidiniai influenceriai nejučia tampa reikiamos žinios, reikiamoje vietoje, reikiamoje žmonių grupėje skleidėjais.

Suteikti reikiamus įrankius. Natūralu, kad įmonės influenceriai dažniausiai bus socialiai aktyvūs, komunikabilūs ir norintys dalintis. Kiekviena įmonė turi savitą prekės ženklą, savas normas ir taisykles, komunikacijos toną, savas vertybes. Kiekvienas nuomonės formuotojas taip pat turi savitą stilių bei komunikacijos toną. Atstovaujant įmonei svarbu išlaikyti individualumą, bet taip pat aiškiai suvokti, ką, kada ir kaip rekomenduotina komunikuoti. Kuo daugiau vidinis influenceris turės įdirbio, žinių ir suvokimo apie atstovaujamą įmonę, tuo greičiau ir tikslingiau įgyvendins savos komunikacijos tikslus.

Dėl šios priežasties nepakanka būti profesionalu vien savoje srityje – labai svarbu pažinti prekės ženklą su visomis jo dedamosiomis. Įmonės vadovų, rinkodaros bei komunikacijos specialistų dėmesys vidiniams influenceriams turėtų būti nuolatinis bei padedantis suvokti įmonę iš visų jos pusių. Tik taip bus užtikrinta, kad influencerio skleidžiama žinia tiek viduje, tiek išorėje bus naudinga įmonei ir jos darbuotojams. Geriausias variantas, kuomet jie pasitelkiami žinučių skleidimui viduje ir nuomonės apie įmonę formavimui išorėje.

Įgalinus bei suteikus visus reikiamus įrankius verta nepamiršti pasitikėjimo įmonės influenceriais. Jei bus cenzūruojamas kiekvienas pasisakymas viešoje erdvėje, žmonės greitai pajus netikrumą. Kiekvienas nuomonės formuotojas turi suprasti savo įmonės vertybes, komunikacijos toną, konfidencialumo ribas, bet laisvė išreikšti savo nuomonę yra labai svarbi.

Pandemijos metu vidiniai įmonės formuotojai kaip niekad svarbūs. Juos girdi, mato ir pasitiki kolegos bei dar labiau stebi likusi visuomenės dalis, jos ar jo sekėjai. Šiuo metu jie gali ženkliai pagelbėti, kai reikia:

– perteikti įmonės sprendimus ir svarbią informaciją kolegoms;
– surinkti kolegų nuomonę, baimes, siūlymus;
– papasakoti rinkai, kokių veiksmų imasi įmonė, kad įveiktų šią krizę, kokią pagalbą suteikia darbuotojams;
– perteikti naujas nuotolinio darbo tradicijas, pasidžiaugti darbdavio suteiktomis priemonėmis ar galimybėmis;

– pasidalinti savo įžvalgomis ir patarimais.
Šią krizę įveikti padės susitelkimas, lyderių ir nuomonės formuotojų veiksmai, skaidrumas, nuolatinė komunikacija ir dialogas su darbuotojais. Vidiniai nuomonės formuotojai bus svarbūs visada – galbūt ši krizė jums aiškiai padiktuos, kas iš kolegų yra tikrieji influenceriai, kurie padės tiek pakilimo, tiek ekonominės griūties atvejais.