Panašu, kad atvažiavo kokie 10 tūkstančių, ir ne tik iš Kauno – kai važiavau atgal iš „Laisvės pikniko“, magistralėje stovėjo kelių kilometrų kamštis.

Ir Prezidentė.
Ir būrys kitų politikų.

Taip, žinau, būna, kad į koncertus susirenka daugiau žmonių. Tiesa, paprastai tai nutinka po to, kai tuos koncertus reklamuoja per televiziją, lauko reklamose ir kitus kanalus. Porą mėnesių iš eilės. Ir dar pažada, kad bus fejerverkų.

O čia – renginį daro bičas, kurį dauguma dalyvių pažįsta iš feisbuko. Per dvi savaites, beveik be pinigų. Su savanoriais ir su reklama iš esmės tik savo profilyje. Ir be alaus renginyje. Ir vidury darbo savaitės. Ir iš esmės nepatogioje lokacijoje, o ne miesto centre.

Aš asmeniškai nežinau, kas dar Lietuvoje galėtų padaryti ką nors panašaus.

Rimtai, gal didieji televizijos kanalai iki šiol sugebėdavo sutraukti panašius žmonių kiekius į savo sezonų atidarymo koncertus, bet, ką gi, raskite 10 skirtumų tarp Andriaus Tapino ir televizijos kanalo.

Beje, tai puikus pavyzdys to, kaip technologijos palengvina gyvenimą, bet nekeičia jo iš esmės. Nes feisbukas, štai, leidžia surinkti auditoriją, kurią anksčiau turėdavo tik dienraščiai ar televizijos kanalai. Tai vadinasi „įėjimo į rinką slenkstis“; anksčiau jis buvo tikrai aukštas, nes, jei norite turėti dienraštį ar televizijos kanalą, tai reikia daug pinigų. Dabar, prašom, viską pasidaryk pats, ir veikia.

Bet fokusas tas, kad daugelis gali bandyti, tik ne visiems pavyksta.

Nes yra žmonių, turinčių net ir daugiau nei A. Tapino 70 tūkstančių sekėjų feisbuke. Ar pas ką nors iš jų ateitų šitokia minia?

Nes A. Tapinas padarė iš esmės politinį renginį, bet politinių renginių būna ir daugiau. Ar į juos tiek susirenka?

Todėl, dar kartą, tai nekeičia esmės. Pasiekti žmogų yra daug lengviau nei bet kada anksčiau. Bet padaryti, kad jis išgirstų, yra lygiai taip pat sunku.

Dar sunkiau yra surinkti ir išlaikyti auditoriją, kuri yra aktyvi, veikli ir reikli. Tie žmonės nebūtų atėję, jei būtų kitokie, ir jų reikalavimai yra užkelti aukštai, todėl išlaikyti jų pagarbą yra sunkiausia.

A. Tapinas ką tik įrodė, kad tokią auditoriją turi, ir kad ji yra reali, ir kad – svarbiausia – ji gali išgirsti jo kvietimą ir iš feisbuko ateiti į realų gyvenimą.

Lietuvoje tokį pavyzdį turime pirmą kartą.

Sveiki atvykę į naująją realybę. Panašu, kad bus smagu.

O Andrius ryte turėtų rasti daug praleistų skambučių nuo tų, kurie dabar labai norės tapti draugais.