Uždaras kiemas

„Facebook“ palyginti neseniai pristatė savo ateities viziją. Visi matėme virtualios realybės ir dirbtinio intelekto planus. Pats planų pristatymas buvo keistas, nes paraštėse paliko ar net iš viso nutylėjo ryškėjančią „Facebook“ kaip uždaros ekosistemos dabartį/ateitį.

Dabar jau sunku prisiminti, kada nepastebimai atsirado „Facebook“ naršyklė, kuri nepaleidžia mūsų nė viename žingsnyje - spustelėję bet kokią nuorodą mes niekada nepaliekame „Facebook“ mobiliosios aplikacijos. Kitas natūralus "uždarymo" žingsnis instant articles. Žiniasklaidos priemonės pradeda gaudyti skaitytojus pasitelkdamos turinį, kuris pateikiamas pačioje „Facebook“ ekosistemoje naudojant „Facebook“ turinio platformą. Taip vis rečiau išeiname iš „Facebook“ ribų. Panašiai veikia jau atsiradusios arba greitai atsirandančios funkcijos: piniginės mikro-transakcijos, pirkimai tiesiai iš įmonių profilių, naujos reklaminio turinio formos, vartotojus šnekinantys ir aptarnaujantys botai ir t. t. „Facebook“ kėslai megalomaniški - apsiimti visus įmanomus vaidmenis, kuriuo tik gali išpildyti internetas.

Visos šios funkcijos ir inovacijos pašalina bet kokią būtinybę iškeliauti už „Facebook“ ribų ką bedarytumėme, liekame tame pačiame skaitmeniniame kieme. Jei JUDGEMENT DAY mus kada ir ištiks, maištaujančio dirbtinio intelekto vardas bus ne „Skynet“, o būtent „Facebook“.

Senatvinių kliedesių platforma

Reikia pripažinti, kad sendami žmonės retai kada išvysto gerąsias savo asmenybės puses dažnai vyksta priešingas procesas. Visi asmenybiniai nukrypimai ir keistos savybės su amžiumi dažniausiai tik ryškėja. O koks geriausias formatas visiems šiems dalykams išreikšti? Žinoma, kad „Facebook“. Turbūt jau dabar yra ne vienas žmogus, pasijutęs nejaukiai dėl vyresnių šeimos narių jo asmeniniame profilyje išsakytų komentarų ar nuo realybės atitrūkusių diskusijų. Galime numatyti, kad iki 2080 Europoje kas trečias gyventojas bus virš 60 metų amžiaus. Ir didžioji dalis žmonių nepraleis progos dalintis savo vis aštrėjančiomis nuomonėmis „Facebook“.

Ar visi šie žmonės, t.y. MES, kurie ir dabar nepraleidžiame progos perdėtai komentuoti, postinti nesąmones ir statyti kitus į nepatogias situacijas, laikui bėgant darysis nuosaikesni? Tikrai ne. Situacija tikrai tik blogės. Ir kai atsiras socialinių medijų kompetencijas turinčių pensininkų karta, turėsime labai keistą socialinį tinklą.

Šiuolaikinės kapinės

Na ir paskutinė grimasa yra ganėtinai nuspėjama ir tiesiogiai susijusi su prieš tai aprašyta situacija.

Jei „Facebook“ augimas ateityje bus nestiprus, galimas vienas iš numatomų scenarijų gyvųjų ir mirusiųjų skaičius socialinėje platformoje susilygins 2060 metais. Reikės pradėti galvoti apie specialias grupes, kurios suburtų mirusiuosius į virtualias kapines. Žinoma, jas bus galima lankyti, komentuoti ir galbūt, spustelėjus papildomą naujai atsiradusį „Facebook“ mygtuką palikti gėlių prie jų profilių. Reikės papildomų žymėjimų, atskiriančių mirusiuosius nuo gyvųjų, kad pastarieji išvengtų bereikalingo mirusių žmonių kalbinimo ir kvietimo į draugus. Išsivystys naujos socialinio etiketo taisyklės ir ritualai, skirti mirusiesiems prisiminti ir pagerbti. Šiuo metu nėra ir turbūt ateityje nebus tam patogesnės erdvės nei „Facebook“.