130 eurų už kompiuterį, kuriuo galima žaisti žaidimus, aišku, ne visus? Tokio iš antram gyvenimui prikeltų komponentų surinkto kompiuterio reklama „TikTok“ tinkle sulaukė daugiau nei 120 tūkst. peržiūrų. O jei išleistum 1100 eurų – kitame vaizdo įraše jau siūloma nesirūpinti, ar kompiuteris „paveš“ naujausius žaidimus.

29 metų kaunietis A. Žentelis kompiuterių surinkėjų ir žaidėjų kasdienybę šmaikščiai atvaizduoja augančiame socialinio tinklo „TikTok“ kanale. Būtent vaizdo įrašai patraukė LOGIN.LT dėmesį ir nusprendėme A. Žentelį pakalbinti.

Šiuo metu A Žentelis turi dvi įmones: OCPC.lt kompiuterinės technikos dirbtuves su internetine parduotuve (MB „Kompiuterapija“), kuri prekiauja kompiuterine technika, bei pramogų erdvę (MB „OCPC Sprendimai“), savęs nelaiko turinio kūrėju, dairosi naujos veiklos – imasi ugdymo, vasaros stovyklų, e. sporto plėtros.
Arnoldui Ženteliui kompiuterių surinkimas yra ir saviraiška

Jaunuolis neslepia – jo veiklą nulėmė per gyvenimą patirti sunkumai. Dar ir dabar nėra lengva, kai surenkamos pajamos ne visada spėja koja kojon su išlaidomis – pavasarį, prasidėjus karui Ukrainoje, „jautė bankroto kvapą“ ir kurį laiką net algos sau negalėjo mokėti.

Tačiau rankų nenuleido – šiandieną OCPC buria elektroninio sporto žaidėjų bendruomenę, kuriami vaizdo įrašai socialiniame tinkle „TikTok“ renka šimtus tūkstančių peržiūrų. Verslininkas atskleidė ir kiek iš „TikTok“ peržiūrų uždirbo – 19 eurų.

Surinkinėti kompiuterius pradėjo bute

A. Žentelis pasakoja, kad domėtis kompiuteriais pradėjo dar vaikystėje. Jis buvo vyriausias iš 5 vaikų šeimos, todėl prisimena – tekdavo viskuo dalintis, nors dalintis ir ne visuomet norėjosi.

„Mes su broliu nepasidalinome vienu kompiuteriu namuose. Todėl tėtis iš savo draugo nupirko antrą kompiuterį pirko berods už 120 litų, dar tokį, kur dar ekranas buvo, atsimenate, kineskopinis, lempinis. Penkias minutes į tokį pažiūri, ir tavo akys dega. Bet tu neturi kito pasirinkimo. Na ir tas kompiuteris broliui pasirodė per silpnas, todėl juo galėdavau naudotis nesidalinant su niekuom. Aš nuo vaikystės mėgau lupinėti elektrines dalis iš mašinėlių, varikliukus kišti prie baterijų, man tai patiko. Pradėjau ir tą kompiuterį ardyti, taip atsirado pirmosios žinios apie kompiuterius“, – 2007-uosius prisimena A. Žentelis.
Verslą pradėjo bute

Kai Arnoldas mokėsi 12 klasėje, jo keturmetį kitą brolį netikėtai suluošino liga, dėl to šeima buvo priversta persikelti į nuosavą namą kaime iš buto mieste, kad neįgaliu tapęs vaikas turėtų kiemą. Kompiuteris staiga tapo labai svarbiu laiko leidimo būdu.

„Močiutė tuomet vyresniajam broliui padovanojo kompiuterį, kuris nebuvo tinkamas žaidimams. Man tada širdį suspaudė – gaila, kai žmogų myli, žinai, kad paauglys, persikėlęs į kaimą iš miesto neturi tinkamo įrankio leisti laisvalaikį. Pasakiau, gal susimeskime ir aš surinksiu jam iš naudotų dalių kompiuterį. Ir surinkau už 229 eurus. Tai buvo gal prieš 4-5 metus. Padovanojau, buvo labai patenkintas, galėjo žaisti žaidimus“, – atvirauja A. Žentelis.

Ir tuomet jis pastebėjo, kad norint nupirkti „paruoštą“ kompiuterį, būtų reikėję atseikėti bent 50 eurų daugiau.

„Netrukus aš surinkau dar vieną kompiuterį už 200 eurų, ir pardaviau už 250 eurų. Toks buvo mano pirmas parduotas kompiuteris“, – šypsosi vaikinas.

Vėliau gyvenime prisimena įkritęs į duobę, kai vienu metu slėgė ir finansiniai, ir asmeniniai rūpesčiai.

„Neturėdamas pinigų, sukaupęs skolų, tikėjau , kad galiu surinkti ir parduoti kompiuterius, tad pasiskolinau 1000 eurų, ir suplanavau: turiu minus 1000 eurų, jei dirbsiu 10 mėnesių, per mėnesį uždirbdamas po 100 eurų, atidirbsiu visą tą sumą. Bet kai kibau į darbus, ta 1000 eurų skola užgeso per 2-3 mėnesius. Tada dar 9 mėnesius dirbau, kol nusprendžiau mesti visus kitus darbus, ir po 9 mėn. atidariau įmonę be jokio pradinio kapitalo“, – tęsė A. Žentelis.

Įsisukęs pirmas verslas pradėjo duoti vaisių, vėliau patyrusio specialisto Tomo Valausko dėka pavyko gauti paramos smulkiajam verslui iš „Invega“ ir per pirmos pilnus veiklos metus įmonė MB „Kompiuterapija“ sugebėjo pasiekti 1 milijono eurų apyvartą. Vėliau, galvojant kaip būtų galima efektyviau kurti turinį netikėtai gimė idėja – atidaryti pramogų erdvę, kurioje galima rasti visas kompiuterinės technikos pramogas po vienu stogu, bei, kurti vaizdo įrašus.

Išskirtinumas – viską daro patys

A. Žentelis vertina, kad šiuo metu pastangos pradeda atsipirkti – žmonės pradeda plūsti būtent dabar, nors dar pavasarį svarstė, ar pavyks išsaugoti įmonę.

„Visi mano rinkti kompiuteriai yra išskirtinio dizaino. Kiekvienas kompiuteris pas mane yra daugiau mažiau unikalus. Kaskart stengiesi kažką naujo padaryti. Pradedame siūlyti ir individualias vandens aušinimo sistemas, tai tikra santechnika kompiuteryje“, – patikina A. Žentelis.

Jis skaičiuoja, per savaitę dirba 6-7 dienas, po 12 valandų kas dieną, ši veikla jau virtusi gyvenimo būdu – norisi labai daug darbų padaryti.

„Iš tikrųjų Lietuvoje trūksta kompetentingų žmonių, dėl labai elementarios priežasties. Jei tu nueisi pas mūsų konkurentus, tai greičiausiai vienas vaikinas tau parduos kompiuterį, kitas vaikinas jį surinks, o jei reikės taisyti, tą darys trečias vaikinas. O mes viską darome patys. Žinau visus procesus, kur kompiuteriai labiau genda, kurie komponentai geriau veikia, nes pats esu žaidėjas, todėl tą įrangą pats ir testuoju ir žaidėjams bei prie kompiuterių dirbantiems profesionalams galiu pasiūlyti labiausiai jų poreikius atitinkančią įrangą dėl pastoviai kaupiamos patirties (angl. Overclocking, OC)“, – sako A. Žentelis.
Verslą pradėjo bute

Nors pagrindinė įmonė daugiausia parduoda kompiuteriterinę techniką, pats A. Žentelis nori skirti daugiau laiko OCPC Lounge pramogų erdvei, kurti daugiau turinio ir imtis vaikų ugdymo.

„Vaikai mane mėgsta, ir aš pats norėčiau daugiau dirbti su vaikais, juos pradėti ugdyti, mokyti. Pvz., rinkti kompiuterius, turinio kūrimo, ir pan. Startuosime su būreliais, vaikų vasaros stovyklomis, pramogų erdvėmis. Pinigų stygius kol kas didžiausias stabdis“, – užmojais pasidalijo jaunasis verslininkas.

Pramogų erdvė atsirado norint pradėti kurti turinį „Youtube“ kanale – bute filmuoti neatrodė patrauklu, o parašius projektą pavyko gauti paramą ir įsigyti žaidimų konsoles, virtualios realybės įrangą, kompiuterius ir įgyti erdvę kūrybai. Tik montavimo įgūdžių ir laiko stoka neleido „Youtube“ kanalui stiprėti – lengviau buvo „TikTok“.

„Viena iš svajonių, ties kuria dirbu – sukurti infrastruktūrą plėtoti Lietuvoje e. sportui. Lietuva turi stiprią krepšinio kultūrą dėl to, kad praktiškai kiekviename mieste galime sau leisti nueiti pažaisti krepšinį – aikštė yra ir mažame kaimelyje. O e. sportui tereikia 5 stacionarių kompiuterių, tiek sudaro e. sporto komandą. Ne kiekvienas gali sau leisti turėti gerą kompiuterį, dėl šios priežasties tikslas – plėstis per visus miestuose, plėtoti turnyrus nacionaliniu mastu. Aišku, čia penkmečio planas, bet – tikrai padarysiu“, – sako A. Žentelis.

Jis patikina, kad bendradarbiauja su kitais kūrėjais, garsiausiais Lietuvos žaidėjais. Svajonės kurti „Youtube“ turinį jis taip pat dar neapleidžia.

„Pradėsime kelti į „Youtube“ edukacinius vaizdo įrašus, kur duosiu patarimus, kurie yra nenaudingi man, bet naudingi žmonėms – patarinėsiu ką kur pigiau įsigyti, kada verta rinktis naują, kada ne naują daiktą“, – aiškina A. Žentelis.

Paklaustas, kuri iš jo veiklų yra pagrindinė, A. Žentelis atsakė: „Atvirai pasakysiu, nežinau“.

Uždarbis iš „TikTok“ – 19 eurų

Nepaisant šimtų tūkstančių peržiūrų, A. Žentelis patikina, kad uždarbio iš „TikTok“ nėra.

„Iš „TikTok“ aš kažkokio ypatingo poveikio nejaučiu, bet žmonės jame mus pastebi, ateina pirkti kompiuterių – galbūt tai atveda klientų. Iš „TikTok“ kaip turinio kūrėjas tiesiogiai uždirbau žinot kiek? 19 eurų per metus laiko“, – pasijuokė A. Žentelis.

Baigėsi kriptovaliutų kasimas – daug vaizdo plokščių

A. Žentelis sakosi padedąs žmonėms susirinkti kompiuterius ne tik iš naujų komponentų, bet ir naudotų. Mat šiuo metu, kai baigėsi kriptovaliutų kasėjų bumas, antrinėje rinkoje pasirodė daug naudotų komponentų, ypač atpigo vaizdo plokštės.

„Vaizdo plokštės ne naujos. Yra kas pelnytai bijo kriptovaliutų kasėjų naudotų vaizdo plokščių, bet aš jas nuperku tik atlikęs pakankamai testų, kurie man leidžia užtikrinti, jog jos tarnaus tiek pat kiek naujos, ir žmonėms pasiūlau su mažesne kaina. Per laiką ateina suvokimas ir kompetencija, kas yra gera plokštė, kas yra bloga plokštė, aš jas testuoju, pasižiūriu, o žmogus gali pigiau susirinkti kompiuterį“, – sako A. Žentelis.

Jis patikino, kad atsieja dvi veiklas – naujiems kompiuteriams naudoja prekės ženklą OCPC ir prekiauja per įmonę, o naudotus pardavinėja pats asmeniškai su individualia veikla.

„Tai man tapo ketvirta papildoma veikla, kadangi įmonė patyrė sunkumų, negalėjau pusę metų sau mokėti atlyginimo, nes prasidėjus karui Ukrainoje žmonės ėmė pirkti mažiau kompiuterių ir reikėjo sugalvoti būdą, kaip tų pinigėlių pasidaryti“, – sako A. Žentelis.
Arnoldui Ženteliui kompiuterių surinkimas yra ir saviraiška

Jis patikina, kad kompiuterių komponentai iš antrų rankų yra ir patikimas, ir taupesnis, ir tvarus pasirinkimas.

Anot A. Žentelio, bene 90 procentų šiuo metu naudotų vaizdo plokščių, kurios parduodamos skelbimų portaluose, anksčiau sukosi kriptovaliutų kasimo „fermose“.

„Jei ieškai naujo, ar ne naujo kompiuterio, dabar yra geras metas. Prieš metus, piko metu, tokia vaizdo plokštė kaip „Nvidia RTX 3090“ kainavo ir 3,4 tūkst. Eurų. Tik plokštė. Šiandieną mano asmeniniame kompiuteryje stovi tokia 3090 plokštė, ne nauja, aišku, kasusi kriptovaliutas, bet jos kaina – 800 eurų. Tai įsivaizduokite, aš galiu aukščiausių parametrų kompiuterį šiandieną susirinkti pigiau, negu kainavo viena vaizdo plokštė prieš metus. Faktas, kad dabar kainos yra stipriai nukritusios, ir iš kainų pusės dabar turime palankų metą“, – patikina A. Žentelis.

Naujų komponentų pirkėjai taipogi gali pasidžiaugti, kad pasirodė naujausi „Intel“, AMD ir „NVidia“ komponentai, pvz., procesoriai ir vaizdo plokštės, o lustų gamintojai pradėjo aršiau konkuruoti kainomis.