2022 m. Lapkričio 29 d. baigėsi šeštasis „EIT Jumpstarter“ konkursas, kurį organizuoja šešios Europos inovacijų ir technologijų instituto (EIT) bendruomenės. Pripažinimo sulaukė ir į renginio finalą pateko pradedantysis lietuvių startuolis „Re-Expo“, kuris siūlo muziejuose eksponuojamų laikinųjų parodų įrangos pernaudojimą bei tvarias jų projektavimo ir gamybos paslaugas. Konkurse apdovanoti 24 startuoliai – jiems skirta beveik 200 tūkst. eurų.

Iš viso varžėsi 42 finalininkai septyniose skirtingose ​​kategorijose – sveikata, maistas, žaliavos, energetika, mobilumas mieste, gamyba bei „New European Bauhaus“ (ši kategorija yra orientuota į tvarumą), kurioje savo laimę bandė ir lietuvių startuolis „Re-Expo“.

Tarp prizininkų atsidūrė Lietuvos kaimynių Estijos ir Latvijos atstovai: estų startuolis „Kodatek“, siūlantis nuotolinio darbo vietas kaimo vietovėse taip siekdamas stabdyti miesto gyventojų skaičiaus augimą, užėmė 3-ią vietą žaliavų kategorijoje, o latvių startuolis „Bruntor“, siūlantis keturių ratų elektrinį paspirtuką paskutinės mylios siuntų pristatymui, užėmė 1-ąją vietą miesto mobilumo kategorijoje.

Geriausios verslo idėjos prizą (angl. Best Cross-Thematic Business Idea prize) laimėjo Bulgarijos startuolis „Green Kilometers“. Įmonė, bendradarbiaudama su vietos savivaldybėmis, sukūrė socialinę gerovės sistemą, kuri už nemotorizuotą, „žalią“ miesto atstumų įveikimą apdovanoja gyventojus renginių bilietais, meno užsiėmimais ar mokesčių sumažinimu.

Pasak EIT bendruomenės strateginių inovacijų projektų vadovės Dóra Marosvölgyi, šiemet nustebino tai, kad daugelis prie „Jumpstarters“ programos prisijungė jau turėdami aiškias ir įgyvendinamas idėjas, o kai kurie iš dalyvių jau buvo gavę finansavimą įmonei įkurti dar prieš finalą.

„Per pastaruosius 6 metus prie programos prisijungė daugiau nei 750 novatorių. Yra nemažai sėkmės istorijų, įskaitant tokių, kai pradedantieji startuoliai gauna finansavimą. Šiuo metu turime 45 programos absolventus, kurie įkūrė įmones ir toliau plečiasi“, – sako Dora Marosvolgyi.

„Jumpstarter“ programos tikslas – paruošti rinkai besivystančių Europos regionų novatorių ir padėti jų idėjoms bei projektams virsti sėkmingu verslu. Programa trunka 7 mėnesius, po kurių atrinkti startuoliai kartu su mentoriais vietiniuose mokymuose užsiima verslo modeliavimu ir planavimu. Parengti verslo planai yra vertinami komisijos – geriausi dalyviai patenka į didįjį finalą, kuriame varžomasi dėl 10 tūkst. eurų prizo kiekvienoje kategorijoje.