Visi žino apie plastiko sukeliamą aplinkos taršą. Mokslininkai teigia, kad jeigu plastiko vartojimas nesumažės, 2050 m. vandenynuose plaukios daugiau plastikinių atliekų nei žuvų. Tokios prognozės tikrai neramina. Būtent dėl to vis labiau populiarėja „Zero waste“ gyvenimo būdas, kurio tikslas – po savęs palikti kuo mažiau atliekų.

Tvarumo idėja artima nuo vaikystės

Toks gyvenimo būdas artimas ir Rasai Syminaitei, kuri prieš ketverius metus nusprendė įkurti verslą pavadinimu „Nula“ ir šviesti visuomenę keisti kasdienius vartojimo įpročius.

„Turbūt visada gyvenau gana tvariai apie tai per daug nesusimąstydama – tai atėjo iš vaikystės. Vaikystėje gyvenome labai taupiai ir tai ugdė mane kaip gana praktišką, minimalizmo idėjomis gyvenantį žmogų. Šis požiūris išliko iki šiol, tik dabar daugiau domiuosi, kokius padarinius mūsų elgesys palieka aplinkai.

Sąmoningai tvarumu pradėjau domėtis maždaug prieš penkerius metus, kai buvo pradėta dar garsiau kalbėti apie ekologines krizes. Nuo tada pradėjau dar atidžiau žiūrėti į savo kasdienius žingsnius, sekti sprendimus, kuriamus klimato krizei spręsti, arba jų nebuvimą.

Nemėgstu sakyti, kad gyvenu tvariai. Iki galo tai vis dar nėra įmanoma, jeigu gyveni aktyvų miesto gyvenimą. Mėgstu sakyti „gyvenu kuo tvariau“ ir siekiu daryti tai, ką man leidžia dabartinės mano gyvenimo aplinkybės“, – pasakoja R. Syminaitė.

Viskas prasidėjo nuo rūšiavimo

„Pirmiausia pradėjau rūšiuoti – tai labai akivaizdžiai parodė, kiek plastiko iš tiesų sunaudoju ir tas kiekis mane sukrėtė. Tada pradėjau galvoti, kaip galiu jį mažinti ir pradėjau ieškoti alternatyvų.