Per pastaruosius keletą metų Ukraina tapo svarbia globalios technologijų rinkos žaidėja. Vien pernai Ukrainos technologijų sektorius eksportavo paslaugų už 6,8 mlrd. USD 36 proc. daugiau, nei 2020 m.

Ukrainos technologijų sektoriuje šiandien dirba mažiausiai 200 tūkst. specialistų, didžioji dalis jų yra samdomi užsienio kompanijų. Tyrimų bendrovės „PitchBook“ duomenimis, Ukrainoje darbuotojus samdo 126 užsienio startuoliai, kurie kaip tik pernai pritraukė rizikos kapitalo investicijų ir šiemet planavo aktyvią plėtrą.

„Ukrainai ir jos ekonomikai labai svarbu, kad mes nesustotume, dirbtume toliau“, – sako Nataly Veremeeva, Ukrainos startuolių ekosistemą vieninjančios organizacijos „TechUkraine“ vadovė. Negalėdama dirbti savo tiesioginio darbo, šiandien Nataly stengiasi kaip galima plačiau komunikuoti pasauliui, pasakodama, kas vyksta jos gimtinėje.

„Išskirtinis ukrainiečių bruožas – iniciatyva ir organizuotumas. Buriame bendraminčius ir sprendžiame pačias įvairiausias problemas“, – sako ji.

Pagalba Raudonajam kryžiui ir kitoms humanitarinės pagalbos organizacijoms, kibernetinių atakų organizavimas prieš Rusijos agresorių, įvairūs tarptautinės komunikacijos ir paramos projektai, savanoriškas programavimas vietos nevyriausybinėms organizacijoms, galiausiai molotovo kokteilių gamyba tai pačios įvairiausios veiklos, kurių šiandien imasi Ukrainos technologijų startuolių darbuotojai.

San Franciske įsikūręs startuolis „JustAnswer“ Ukrainoje samdo net 252 darbuotojus. Kompanijos CEO Andy Kurtzig pasakoja, kad jau seniai ruošėsi galimiems neramumams, apie veiksmų planą galimos krizės atveju daug konsultavosi su savo kolegomis ukrainiečiais.

Bendrovės paslauga leidžia vartotojams užduoti klausimus tiesiai savo srities ekspertams. Pasak vadovo, karo metu ši platforma perorientavo savo paslaugą Ukrainos rinkai, nepaisant grėsmių, kad gali sutrikti įprastų klientų aptarnavimas. Šiandien bendrovė talkina ukrainiečiams išsaugant svarbią informaciją JAV serveriuose, padeda įgyti dyzelinių generatorių ir palydovinio ryšio telefonų.

Būtent jų gali vis dažniau prireikti Ukrainos gyventojams, nes karo metu pradeda trūkinėti tiek internetas, tiek ir mobilusis ryšys. Šiandien net ir iš Vakarų siunčiama piniginė parama Ukrainos kolegoms ne visada pasiekiama, mat vis sunkiau ką nors įsigyti internetu, o bankomatai jau seniai tušti.

Vis dėlto, daugelis Ukrainos startuolių ir toliau bet kokiomis išgalėmis stengiasi tiesiog dirbti savo darbą.

„Mūsų programuotojai ir toliau savo noru programuoja, kad išlaikytų sveiką protą“, – pasakoja Kalifornijoje įsikūrusio debesų kompiuterijos startuolio „Totango“ CEO Guy Nirpaz ir priduria, kad penkiolika jo greitai augančios globalių technologijų kompanijos samdomų darbuotojų ukrainiečių, dar vakar optimistiškai planavusių ateitį, šiandien priversti kalbėti apie išgyvenimą.

Nepaprastą drąsą ir vienybę karo metu pademonstravę ukrainiečiai jau nuo 2014 m. įpratę gyventi spaudžiami rytų kaimyno. Šiandien akivaizdu, kad šalies technologų bendruomenė, kurią sudaro tūkstančiai išsilavinusių, globaliai mąstančių žmonių, yra vienas iš Ukrainos pasipriešinimo ramsčių. Jie garsiai pasakoja pasaulinei bendruomenei ir žiniasklaidai apie tikrą situaciją Ukrainoje ir ženkliai prisideda diplomatinėse bei karinėse derybose.

„Kovojame už savo šalį, už savo laisvę. Norime kurti savo ateitį remdamiesi pasaulinėmis vertybėmis. Kelio atgal nebėra”, sako „TechUkraine“ vadovė Nataly.

Martynas Rusteika yra „Brainhack PR“ komunikacijos vadovas.

Dalintis
Nuomonės