Šiandien rinkoje paklausiausi ne tik techninius įgūdžius turintys darbuotojai – programuotojai, testuotojai, duomenų analitikai, duomenų inžinieriai, bet ir pardavimų, marketingo, žmogiškųjų išteklių ar komunikacijos specialistai, finansininkai, projektų vadovai, teigiama pranešime spaudai.

Dažniausiai startuolių darbuotojams siūlomas iki 2 tūkst. eurų atlyginimas – tokių darbo skelbimų yra kone pusė. Nuo 2 iki 4 tūkst. eurų gali uždirbti testuojai, sistemų inžinieriai, įvarių tipų analitikai, atskirų komandų vadovai. Nuo 5 tūkst. eurų – patyrę inžinieriai, duomenų analitikai ar programuotojai. Vidutinis atlyginimas Lietuvos startuoliuose šių metų pirmą ketvirtį siekė 3026 eurų iki mokesčių ir per metus augo 15 proc.

„Dėl galimo ekonominio atšalimo keičiasi investuotojų elgesys ir nemaža dalis pasaulinių technologijų bendrovių lėtina darbuotojų priėmimo tempus. Nors turbulencijų, resursų persiskirstymo ar net atleidimų trumpuoju laikotarpiu sulauksime ir Lietuvoje, į krizes startuoliai yra įpratę žiūrėti ne kaip į nuosprendį, o kaip į galimybę. Dalis didžiųjų Lietuvos startuolių dirba pelningai ir auga ne iš investuotojų, bet iš pelno. Tai lemia visai kitą požiūrį į finansus ar verslo vystymą”, – pranešime spaudai sako „Unicorns Lithuania“ vadovė Inga Langaitė.

Asociacijos „Unicorns Lithuania“ vadovė Inga Langaitė

Daugiau nei pusė „Unicorns Lithuania“ skelbiamų laisvų darbo vietų – šalies vienaragiuose. Per 200 karjeros galimybių siūlo kibernetinio saugumo startuolis „Nord Security“. Čia labiausiai trūksta programuotojų ir kibernetinės saugos specialistų. Per 100 laisvų darbo vietų – ir naudotų mados prekių tarpusavio prekybos platformoje „Vinted“. Kelių dešimčių darbuotojų trūksta ir startuoliuose „KiloHealth“, „Hostinger“, „TransferGo“, „Bored Panda“.

„Asociacijos narių apklausa parodė, kad užpildyti vieną darbo vietą startuolyje vidutiniškai trunka nuo 2 iki 4 mėnesių, atskirais atvejais specifinius įgūdžius turinčių specialistų paieškos užsitęsia ir iki pusmečio. Talentų trūkumas yra vienas pagrindinių dalykų, stabdančių Lietuvos startuolių plėtrą, todėl pokyčiai būtini. Svarbu auginti mokytojų kompetenciją, užtikrinti konkurencingą atlyginimą, integruoti technologijas bei programavimą dar į pradinukų ugdymo programas, stiprinti STEM mokslų kokybę vėlesnėse klasėse ir motyvuoti rinktis IT studijas bei kurti savo karjerą čia“, – pranešime spaudai situaciją analizuoja I. Langaitė.

Dėl talentų Lietuvoje trūkumo ir spartesnės plėtros į užsienį galimybių darbuotojų mūsų šalies startuoliai ieško ne tik Vilniuje, Kaune ar kituose šalies miestuose, bet ir jų paslaugų ar produktų vartotojams aktualiose rinkose – kitur Europoje, JAV, net Azijoje. Darbuotojams užtikrinama galimybė dirbti tarptautinėje komandoje, nuotoliniu būdu arba lanksčiomis sąlygomis, siūlomas platus darbuotojo naudų paketas. Pavyzdžiui, nelimituotas mokymosi biudžetas, sveikatos draudimas, papildomos atstogų dienos.

Darbo skelbimus Lietuvos startuoliuose galima peržvelgti paspaudus čia.