Norint suprasti, kas vyksta, pirmiausia reikia išanalizuoti priežastis, o jų – bent kelios, sako „Zenitech“ Kauno biuro vadovas Justas Stasiulaitis.

„Pirmoji priežastis – pandemija, dėl kurios viskas persikėlė į virtualią erdvę, sparčiai augo įvairių IT paslaugų paklausa, todėl ir technologijų kompanijos skubėjo augti, plėstis. IT sektoriuje konkurencija visada buvo įtempta, o pandemija dar padidino IT specialistų poreikį, jų atlyginimus. Įprasta praktika tapo specialistus samdyti „į ateitį“, neturint jiems konkrečios užduoties, kadangi yra pigiau nusamdyti darbuotoją ir laukti darbo nei pulti jo ieškoti tada, kai darbas jau laukia“, – pastebi J. Stasiulaitis.

Augimas lėtėja, bet nesustoja

Pandemijai atlėgus ir paslaugų poreikiui nusistovėjus, stabilizavosi ir specialistų paklausa. Tačiau ne visi verslai spėjo laiku pristabdyti įsibėgėjusį samdymo vajų, kai kuriose įmonėse atsirado neefektyvių pozicijų – mažai apkrautų darbuotojų ar net komandų, taip ir nesulaukusių naujų projektų.

Pašnekovas akcentuoja, kad dauguma apie atleidimus skelbiančių bendrovių būtent tai ir pažymi: pirmiausia „karpomi“ mažiausiai efektyvūs etatai.

Antra priežastis susijusi su pačių verslų padėtimi rinkoje, augimo perspektyvomis. Per pandemiją augant paklausai ir pajamoms, verslų savininkai buvo linkę investuoti, kad spėtų užsitikrinti ir išlaikyti pozicijas rinkoje. Šiais metais augimui sulėtėjus, o kai kuriais atvejais ir sustojus, investuotojai prisuko kranelius.

Investuotojų optimizmą pristabdė ir vyraujantis neužtikrintumas, kurį lemia infliacija, energetinių išteklių kainų augimas bei žadama recesija.

„Daugelis požymių rodo, kad šis atleidimų etapas yra rinkos korekcija. Didžiausią įtaką tai turės startuoliams ir įmonėms, gyvenančioms iš investicijų, kadangi joms bus sunkiau pritraukti lėšų dėl grąžos reikalavimų“, – svarsto J. Stasiulaitis.

IT specialistai be darbo neliks

„Zenitech“ eksperto teigimu, atleisti darbuotojai ilgai be darbo nesėdės, kadangi IT specialistų poreikis visame pasaulyje lieka aukštas. Technologijų rinka trauktis taip pat neturėtų, nebent sulėtės jos augimas. Taigi darbo pasiūlymų, ypač patyrę specialistai, visada sulauks. Pavyzdžiui, JAV Kompiuterių technologijų industrijos asociacijos duomenimis, net 59 proc. tokių darbuotojų nedirba technologijų įmonėse.

„Duomenų analitika, e. prekyba, išmaniosios pramonės ir verslo valdymo sistemos – visa tai reikalauja patyrusių specialistų. Jų atlyginimai vargu ar mažės, tačiau tokio augimo, koks buvo stebimas pastaraisiais metais, nelaukiama,“ – sako J. Stasiulaitis.

Jis atkreipia dėmesį ir į tai, kad kad ta pati pandemija dar plačiau atvėrė kelius Lietuvos IT specialistams įsidarbinti įmonėse iš kitų šalių ar net kitų žemynų.

„Taigi jei iki pandemijos dėl specialistų konkuravome mūsų regione, dabar jau konkuruojame su visa Europa ir net JAV. Atsižvelgiant į IT specialistų rinkos tarptautiškumą, masiniai atleidimai ją tik apšlifuos“, – pranešime spaudai teigia vadovas.

Pandemijos metais ir „Zenitech“ sparčiai augo, per trejus metus bendrovės darbuotojų skaičius padidėjo daugiau nei tris kartus. Ateinančiais metais tokio spartaus augimo bendrovė nebeplanuoja, vietoje to daug dėmesio bus skiriama darbuotojų sąlygų, darbo vietų kokybės gerinimui.

Pasak J. Stasiulaičio, Lietuvos IT specialistai yra aukštos kvalifikacijos, patikimi ir todėl paklausūs tarptautinėje rinkoje. Taigi įmonėms svarbu ne tik juos pritraukti, bet ir išlaikyti.

„Patrauklus atlyginimas, geros darbo sąlygos, galimybė augti ir tobulėti mokantis iš geriausių, draugiška atmosfera kolektyve, įvairios papildomos naudos – šių ir kitų aplinkybių visuma lemia, ar darbuotojas įmonėje jaučiasi gerai. Visada tam skyrėme daug dėmesio ir ateityje jo skirsime dar daugiau, kadangi laimingi darbuotojai yra ne tik lojalesni, bet ir produktyvesni“, – teigia pašnekovas.