Trečiadienio rytą 100 tūkst. eurų nukreipta į reikalingiausių medicinos priemonių ir vaistų įsigijimą – pirmoji siunta iškeliauja tiesiai į Ukrainos karo ligoninę. Dar 30 tūkst. eurų skiriama Ukrainos gyventojų evakuacijai į Lietuvą – tam talkina savanoriai. Renkamos ir kitos ukrainiečiams reikalingos priemonės, produktai, rūpinamasi reikalingu transportavimu.

„Vis daugiau Lietuvos startuolių jungiasi prie bet kokios galimos pagalbos Ukrainai – nuo finansinės paramos iki bendradarbiavimo su nevyriausybinėmis organizacijomis. Ne visi apie paramą kalba garsiai, tačiau aktyvių veiksmų imasi didžioji dauguma. Palaikome nuolatinius ryšius su Ukrainos startuoliais ir ukrainiečiais, dirbančiais Lietuvos startuoliuose. Jie žino – šiandien nėra vieni“, – sako asociacijos „Vienaragiai LT“ vadovė Inga Langaitė.

Jos teigimu, prie kovos su Rusija Lietuvos startuoliai prisideda ne tik finansais, bet ir žiniomis, technologiniais resursais. Poreikius šioje srityje diktuoja pagalbą telkiantys partneriai Ukrainoje ir Lietuvoje, su konkrečiais prašymais kreipiasi ir ukrainiečiai asmeniškai. Prisidėti prie nenutrūkstančios pagalbos Ukrainai asociacija kviečia ir kitas technologijų įmones, verslo atstovus.

Tokios dešimtimis milijonų vartotojus skaičiuojančios įmonės kaip svetainių paslaugų bendrovė „Hostinger“ iškart nustojo priimti mokėjimus iš Rusijos ir Baltarusijos. Klientams, besijungiantiems prie paslaugų iš šių šalių, rodomas raginimas „Spauskite savo Vyriausybę imtis veiksmų prieš karą”.

Paslaugų teikimą Rusijoje ir Baltarusijoje taip pat nutraukė Lietuvos daugiakanalės rinkodaros automatizavimo bendrovė „Omnisend“, pavedimų į Rusiją nebeleidžia atlikti internetinė skaitmeninė pinigų pervedimo platforma „TransferGo“. Atitikties technologijų įmonė „Ondato“ nebetaiko mokesčių už paslaugas ukrainiečiams.

„Tech Zity“ skelbia priimantys pabėgėlius iš Ukrainos į bendradarbystės erdvėje įrengtas gyvenamąsias patalpas. Remti civilių Ukrainos gyventojų atvykimą į Lietuvą, jų įdarbinimą taip pat įsipareigojo saulės elektrinių parkų valdymo įrangą gaminanti įmonė „PVcase“.

Savo ruožtu meno, dizaino ir įdomybių interneto portalą valdanti lietuvių bendrovė „Bored panda“, kuri per metus generuoja 25 mlrd. peržiūrų, be finansinės paramos tęsia ir aktyvią tarptautinę komunikaciją apie karą, Rusijos demonstruojamą agresiją.

Asociacija „Vienaragiai LT“ šiuo metu vienija daugiau nei 30 Lietuvos startuolių, kuriančių pasaulyje pripažintus produktus, darbo vietas, mokančių mokesčius. Steigėjų gretose – „Vinted“, „Tesonet“, „KiloHealth“, „Hostinger“, „Bored Panda“, „Omnisend“, „Tech zity“.

Dalintis
Nuomonės