Vakariečiai mus mato kaip pasienio valstybę, kurioje pinigams būti rizikinga, ir dabar mums tenka prisitaikyti prie naujos aplinkos. Tačiau vietiniams rinkos dalyviams sumišimas gali būti netgi naudingas – jis atneša daugiau galimybių sandoriams vykti.

Apie tai, kaip mato situaciją, pasikalbėjome su Simonu Gustainiu, „BaltCap“ Lietuvoje vadovu.

„BaltCap“ yra privataus kapitalo investuotojas, didžiausias privataus kapitalo fondų valdytojas regione, pritraukęs 700 mln. eurų į 4 skirtingų strategijų fondus, orientuotus į įmonių įsigijimą, infrastruktūros investicijas, plėtros ir rizikos kapitalą. Nuo pat įsteigimo 1995 metais, „BaltCap“ jau atliko daugiau nei 100 investicijų ir pardavė daugiau nei 60 įmonių.

S. Gustainis pasidalijo įžvalgomis, kaip šiuo metu investuoja investiciniai fondai, ir kaip valdo savo paties asmenines investicijas.

Ant „pagirių“ dar prasidėjo ir karas

Dabartinė situacija nėra pati jaukiausia. Kainos kyla, pasaulyje pranešama ir apie dažnėjančius atleidimus, verslai susiduria su kapitalo trūkumu. Atrodo viskas priešingai nei pernai, kuomet lijo pinigais. S. Gustainis patikina, kad poveikį visi jaučia nevienodai, o kai kas to nejaučia ir apskritai.

„Du dalykai vyksta. Vienas, tai lyg atsibudimas po didelio likvidumo baliaus. O antras – rusai užtaisė karą, kuris muša per visus išteklius, kurdamas deficitą, tiekimo pertraukimus ir neapibrėžtumą. Tai pirmas dalykas, bent jau teoriškai, suprantamas kaip dalis gyvenimo: vyksta ekonomikos ciklai, kažkas davė pinigų – vėliau juos atsiiminėja, tada pinigų vartojimo sistemose kyla įtampa“, – apžvelgia S. Gustainis.