„Darbas startuolyje nuo darbo korporacijoje, paslaugų centre ar valstybinėje įstaigoje skiriasi tuo, kad čia reikia žmonių, kurie turi didelį savininkystės (anglų kalba – ownership) jausmą, kurie būtų pasiruošę priimti sprendimus ir prisiimti atsakomybę. Būtent su tokia komanda, kuri yra veržli, jaučiasi atsakinga už tai, ką daro, nebijo rizikuoti, galime sėkmingai dirbti. Kai kurie sprendimai gali būti ir klaidingi, svarbiausia pasimokyti iš savo klaidų ir judėti pirmyn“, – tikina V. Kreivienė.

Ilgą laiką Lietuvos įmonės funkcionavo pagal griežtą hierarchinį modelį, kai sprendimus priiminėdavo tik aukščiausio lygio vadovai ir be jų niekas negalėdavo vykti. Prasidėjus startuolių bumui toks darbo modelis išėjo iš mados, rašoma įmonės pranešime spaudai.

V. Kreivienė tikina ne kartą mačiusi, kaip žmonės, kurie yra įpratę dirbti pagal hierachinį modelį ir dalintis atsakomybę, atėję į startuolį pasijunta lyg gavę šaltą dušą. Dažniausiai prireikia kelių mėnesių, kol žmogus persilaužia ir supranta, kad nereikia laukti niekieno patvirtinimo, reikia veikti.

„Orbio World“ vykdančioji direktorė Vitalija Kreivienė

Tenka „persilaužti“

V. Kreivienė prisipažįsta, kad ir jai pačiai darbo pradžia startuolyje buvo didelis iššūkis. Prieš tai ji dirbo didelėse korporacijose, kurios buvo 20-30 tūkstančių darbuotojų.

„Būdavau atsakinga už komandą ir tam tikras funkcijas įmonėje, bet norint kažką pakeisti reikėdavo labai ilgai laukti patvirtinimo iš aukštesnes pareigas turinčių vadovų. Prieš 5 metus prisijungiau prie mažo startuolio, kuriame dirbo tik 8 žmonės. Buvo sunku persilaužti, teko su savimi padirbėti, vis laukdavau, kad kas nors pasakytų, ką daryti, bet niekas to nedarė. Prireikė maždaug poros mėnesių, kol perpratau sistemą. Man padėjo mano asmeninės savybės, nes chaosas man yra įdomu ir pats persilaužimo procesas kėlė smalsumą“, – atvirai pasakoja V. Kreivienė.
Delfi trumpai
<div class="article-customcode"></div>

Ne visi nori prisiimti atsakomybę

Ieškodami darbuotojų startuoliai pirmiausia žvalgosi į tuos, kurie jau dirba startuolių rinkoje, kad jiems būtų paprasčiau integruotis. Taip susidaro tam tikras uždaras ratas, tačiau šiai rinkai nuolat augant, neišvengiamai tenka ieškoti žmonių ir už startuolių ekosistemos ribų.

„Tačiau ne visi nori ir sugeba prisiimti atsakomybę. Jei žmogus ieško laivo, su kuriuo galėtų ramiai plaukti atlikdamas savo funkciją, tai startuoliui jis nėra tinkamas. Darbo pokalbių metu žmones perspėjame: gausite daug atsakomybės, daug ką reikės išsiaiškinti ir išmokti patiems, bet gausite ir daug veikimo bei sprendimų laisvės“, – pasakoja „Orbio World“ atstovė.

Darbuotojai vertina laisvę ir didelius biudžetus

Neseniai įmonėje „Orbio world“ buvo atlikta darbuotojų apklausa. Į klausimą, kodėl atėjo čia dirbti, dauguma atsakė: dėl didelių biudžetų.

„Marketinge dirbantys mane supras – jei turi didelį biudžetą, gali pasiekti didelių rezultatų. Tai žmones motyvuoja. Apklausa parodė, kad darbuotojai labai vertina žmones ir darbo kultūrą. Jie jaučiasi įsitraukę į tai, ką daro, laisvai tarpusavyje bendrauja, įmonėje nėra hierarchijos, bet kas gali nueiti pas akcininką ir pasikalbėti. Organizuojame darbuotojams bendras veiklas, darbostogas, važiuojame į konferencijas, komandiruotes, kartu praleidžiame daug kokybiško laiko.

Antroje vietoje darbuotojai akcentavo savininkystę. Žmonės vertina pasitikėjimą, atsakomybę ir tai, kad gali tiesiogiai matyti savo darbo rezultatus“, – sako V. Kreivienė.

Trečioje vietoje tarp labiausiai vertinamų dalykų darbuotojai paminėjo laisvę. Juos motyvuoja suteikta laisvė priimti sprendimus, daryti įtaką bei keisti procesus.

Ieško darbuotojų

Sparčiai augantis „Orbio World“ šiuo metu intensyviai ieško marketingo specialistų, programuotojų bei duomenų analitikų.

V. Kreivienė pranešime prisipažįsta, kad rasti tinkamų kandidatų nėra lengva.

„Ieškome aukštos kvalifikacijos specialistų, tačiau e-komercija Lietuvoje dar tik žengia pirmuosius žingsnius, nelabai yra iš kur tų kompetentingų žmonių imti, nes dauguma jų dar tik auga – kaupia patirtį ir žinias.

Startuolyje svarbu turėti žmonių, kurie žinotų, kaip viskas veikia ir galėtų apmokyti kitus, jei pavyzdžiui, steigiamas naujas skyrius“, – teigia „Orbio world“ vykdančioji direktorė.